GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ocak 2023 Salı 09:37

İzmir’in ikinci çevre yolunda son söz Bakanlık’ta!

İzmir'in en büyük projeleri arasında yer alan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu çalışmalarında kritik tarih belli oldu. 7 Şubat 2023 tarihinde toplanacak olan Bakanlık komisyonu projenin geleceği ile ilgili kararını verecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir'de son dönemlerde sıkça tartışmalara neden olan trafik sorununa çözüm getirmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmesi planlanan İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu (2'nci çevre yolu) ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin İDK toplantı tarihini ilan etti. Bakanlığın sitesinde yer alan duyuruya göre 7 Şubat 2023 tarihinde toplanacak olan İnceleme-Denetleme Komisyonu projenin tanıtım dosyasına son şeklini verecek.

5 milyar 283 milyon 49 bin TL’ye mal olacak çevre yolunun ÇED süreçlerinin tamamlanmasının ardından 4 yıl içinde hizmete açılması planlanıyor.  Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu proje güzergahına göre yeni yol Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Kemalpaşa, Buca’dan geçecek. 41 km uzunluğundaki güzergâh üzerinde, dört adedi otoyol-otoyol ve otoyol-devlet yolu bağlantısı olmak üzere toplamda 11 adet kavşaktan oluşacak.

Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

Proje güzergahı Menemen-Çandarlı Otoyolu’nun Koyundere kesiminden ayrılmakta, Menemen ve Çiğli’nin doğusundaki dağlık kesimden güney istikametinde geçerek doğuya yönelmektedir. Bu kesimde de Bayraklı ve Karşıyaka’nın kuzeyinden doğu istikametinde geçen proje hattı, geçmiş yıllarda projesi tamamlanan Bornova Çevre Yolu hattına oturarak Evka-4 mahallesinin altından tünelle geçmektedir.

Bu kesimin devamında Homeros Vadisi’ni ve Manisa Yolu’nu keserek Bornova’nın etrafından dolaşan proje güzergahı Ambarlar kesimine ulaşmakta ve İzmir-Ankara Devlet Yolu ile İzmir-İstanbul Otoyolu ile kesişmektedir. Bu noktadan itibaren sanayi sitelerinin doğusundaki dağlık kesimi kullanarak güney istikametinde ilerleyen güzergâh, proje sonunda mevcut Buca Kavşağına bağlanarak sona ermektedir. İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu (Km: 0+000-41+000) Projesi için gerçekleştirilen etüt mühendislik çalışmaları neticesinde proje hattı Menemen-Çandarlı Otoyolu’nun Koyundere kesiminden ayrılarak başlamakta (Km:0+000) olup mevcut Buca Kavşağına bağlanarak son (Km:40+823) bulmaktadır. Proje güzergâhı toplam uzunluğu yaklaşık 40,823 kilometre olup 3 şerit gidiş – 3 şerit geliş olacak şekilde (2 x 3) ve platform genişliği toplam 37,5 metre olacak şekilde tasarlanmıştır. Proje hızı otoyol standardı olarak 120 km/saat olarak belirlenmiştir. Proje hızı tüm güzergâh boyunca hem yatay hem de düşey olarak korunarak projelendirme çalışması yapılmıştır.

SİT SÜPRİZİ YAŞANMIŞTI
Çevre yolunun geçeceği güzergah üzerinde inceleme çalışmaları sürerken, Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde bulunan Örnekköy Mahallesi'nde tabiat parkının bulunduğu bölgede 2016 yılında arkeolojik kalıntılar tespit edilmişti. Yapılan incelemeler sonrası alan 3'ncü derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilirken, yeni otoyolun hemen sit alanı yanında geçecek olması nedeniyle, sit alanı dışında kalan bölümde inceleme yapıldı. Yapılan inceleme sonrası çevre yolunun geçeceği ve sit alanı bitişiğinde kalan alanda da Geç Roma, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemlerine ait seramik örneklerine rastlanması sonrası İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu düğmeye basmıştı. Alanda inceleme yapan koruma bölge kurulu, yeni tespit edilen alanında 3'ncü derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisine dahil edilmesine karar verilmiş.