GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ocak 2023 Salı 09:09

İki ilçede yeni SİT kararları… Çivi bile çakılamayacak!

İzmir’in Selçuk ve Bornova ilçelerinde bazı parseller 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı. Bornova'da 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edilen parsel Yassıtepe Höyüğü'nün yayılım alanı içerisinde yer alıyor.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.

Kurul’un aldığı karara göre Selçuk’un Çamlık Mahallesi’nde orman mülkiyetinde yer alan bir bölge ile Bornova’nın Kazımdirik Mahallesi’ndeki bir inşaatta kazı çalışmaları sırasında geç tunç çağı, orta tunç çağı, erken tunç çağı ve kalkolitik döneme ait tarihi yapıların açığa çıkmasından kaynaklı bölge 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Kurul kararları şu şekilde:

- İzmir İli, Selçuk İlçesi, Çamlık Mahallesi, 282 ada, 1 parsel ile tescil harici sahada yer alan Göztepe'de tespit edilen yüzey buluntusu ve kalıntılara ilişkin olarak; kararımızın eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın" 1. derece arkeolojik sit alanı" olarak 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince tescillenmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazların tapu kaydıyla ilgili şerhlerin konulmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,

Koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak 1. derece arkeolojik sit alanlarında; korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğuna ve bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceğine, ayrıca bu alanlarda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının 1. maddesine ilişkin hükümlerinin geçerli olduğuna, eski tarihli açılmış olan kaçak kazı çukurlarının ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde Belediyesince kapatılmasına, taşınmazları sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanında kalmış olmaları nedeniyle konunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.

- İzmir İli, Bornova İlçesi, Kazımdirik Mahallesi, Katipoğlu Mevkii'nde bulunan, tapunun 1 pafta, 2 ada, 77 parselinde özel mülkiyette kayıtlı olan 3. derece arkeolojik sit alanı ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan kurtarma kazısı sonucunda Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı ve Kalkolitik Dönem kalıntı, buluntu ve mezarlar açığa çıkmış olduğundan, kalın kültürel tabakaları ve ünik buluntuları nedeniyle Yassıtepe Höyüğü'nün yayılım alanı içinde kalan parselin sit derecesinin 1. derece arkeolojik sit olarak belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına, parselin tapu kütüğündeki "3. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin kaldırılarak "1. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, parselin 1. derece arkeolojik sit olarak tesciline yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin iletilmesine karar verildi