GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Haziran 2016 Perşembe 12:29

İzmir’in çevre zirvesinde EBSO farkı

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Çevre Sektörü Buluşma Günleri" MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde başladı.

40 kuruluşun standlı katılım sağladığı etkinlikte, Ege Bölgesi Sanayi Odası da İzmir’de sanayicilerin çevreyi koruma konusundaki farkındalıklarını arttırıcı çalışmaları hakkında ziyaretçileri bilgilendiriyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi tarafından temsil edildiği törenin ardından Atıkların Geri Kazanılması Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Anıl Türksoy da, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın yönettiği Geri dönüşüm –Geri kazanım – Yeniden Kullanım ve Sektörün Beklentileri konulu panelde, sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayacak Türkiye’nin ilk çevreci organize sanayi bölgesinin kuruluşuna ilişkin çalışmaları aktardı.

Denetim arttı ceza azaldı

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, doğayı tahrip etmeden yaşamanın önemine dikkat çekerken, Türk kültüründe yeşili ve çevreyi korumaya yönelik söylemleri de örnek gösterdi. İzmir’de 5 bin 81 sanayi tesisi bulunduğunu belirten Varan, 2 bin 207 ÇED başvurusundan 193’ünün olumsuzlukla sonuçlandığını belirtirken 3 bin 58 tane de çevre izin lisansının değerlendirildiğini bildirdi. Selahattin Varan, “2012 yılında 526, 2015 yılında ise 4 bin 170 denetim yaptık. 2012’de denetimlerin yüzde 28’inde idari yaptırım uygulanırken, bu oran 2015’te yüzde 5.8’e indi. Denetim sayısı arttıkça idari yaptırım azaldı” dedi.

Hava ve su kalitesini korumaya yönelik çalışmaları da anlatan Varan, 2015 yılında 4 bin 800, 2016’nın ilk 5 ayında da 2 bin 500 egsoz kontrolü yapıldığını, Bakırçay, Gediz ve Küçük Menderes Havzalarında deşarj noktalarına tanımlayıcı plaka takıldığını, 35 terminalden de hava kalitesinin anlık olarak izlenebildiğini bildirdi.

Selahattin Varan, atıksu arıtmalarında kullanılan elektrik beledinin yüzde 50’sinin desteklenmesi uygulaması kapsamında İzmir’de 5 milyon 900 bin liralık ödeme yapıldığını belirtirken, bunun da 4 milyon 960 bin liralık bölümünü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığını açıkladı.

Örnek çalışmalar

İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, dünyaya yardım kampanyalarını hatırlatırken, dünyaya yardımın ancak onu korumakla olabileceğini vurguladı. Enerji potansiyelinin de çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demirciler, kömür ve petrol kaynaklarının yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjilerden yararlanılmasını savundu. Demirciler, “Türkiye şu anda kullandığı enerjinin 11 bin katını güneşten elde edebilir. Nükleer enerjiye de akılcı yaklaşılmalı” dedi.

Çevre eski bakanı Işılay Saygın, dünyanın tehlikeyi iklim değişikliğiyle gösterdiğini ifade ederek, küresel işbirliği geliştirilmesini savundu. Saygın, şehirlerde her geçen gün büyüyen atık dağlarına çözüm bulunmasını, geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılmasını isterken, arıtma tesislerinin de masraf olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ise, belediye olarak gerçekleştirdikleri atık çamurunu kurutma, tarım ve sanayide kullanma, ambalaj atıklarını değerlendirme, düzenli çöp depolama çalışmalarından örnekler verdi. Erhan Bey, “Körfezdeki su kalitesi Avrupa Birliği standartlarında. Karbon ayak izimizi çıkardık, 2020 yılına kadar karbondioksit salınımımızı yüzde 20 azaltmayı taahhüt ettik” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk çevreci OSB’si

EBSO Atıkların Geri Kazanılması Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Anıl Türksoy, bölgenin ihtiyacı olan atık ihtisas organize sanayi bölgesini kurma hedefiyle göreve geldiklerini hatırlattı. Geride kalan 3 yıllık süreçte bu amaçla tüm yetkililerin kapısını çaldıklarını, başta çevre olmak üzere halka ve bölgeye sağlayacağı katkıları anlattıklarını belirten Türksoy, “EBSO olarak geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da başvurumuzu yaptık. Olumlu karşılanacağını ümit ediyoruz. Bölgemizin ihtiyaçlarına cevap verecek büyük projeye start vereceğiz” dedi.

İzmir’de bulunan atık toplama ve geri kazanım tesislerine her geçen gün yenilerinin eklendiğini bildiren Türksoy, “Atık İhtisas OSB çatısı altında toplayacağımız tesislerin denetlenmesinin ve çevreye daha yararlı hale gelmesinin sağlanacağını düşünüyoruz. Bu denli büyüyen ve gelişen bir sanayinin desteklenmesini, teşviklerden yararlanmasını, geri kazanım sektörünün bir düzen içinde hak ettiği yere ulaşmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Anıl Türksoy, Türkiye’de sanayinin gelişmesi ve nüfus artışıyla birlikte daha fazla atık üretildiğini belirtirken, şöyle konuştu:

“Atıkların kaynağında ayrı ayrı toplanmasında lisanslı firmalar tarafından uygun şekilde geri kazanılması hem ekonomiye katkı, hem de çevremizin daha temiz olmasını sağlıyor. Geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerine önümüzdeki süreçte daha fazla ihtiyacımız olacak. Bu nedenle Atık İhtisas OSB projemizin en kısa sürede kabul edilmesini ve Türkiye’de örnek alınmasını, hatta her ilde kurulmasını arzu ediyoruz.”