GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Mart 2018 Perşembe 09:08

İzmir'e metro için Bakanlık hamlesi: O hat için flaş gelişme!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak olan İzmir Halkapınar-Otogar Hattı’nın bakanlığa devredilmesiyle ilgili karar resmi gazetede yayınlandı. Bakan Ahmet Arslan, çalışmaların kısa sürede başlayacağını belirtmişti. 

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapmasını istediği kentteki beş farklı metro projesinden birisi olan Halkapınar-Otogar Hattı’yla ilgili karar Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Kararın, 2010 yılından itibaren yürürlükte olan “Şehir içi metrolar ve raylı sistem projelerinin bakanlık tarafından devralınabileceğine dair yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı” kapsamında alındığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan çalışmaların kısa sürede başlayacağını söylemişti. 

Zaman zaman kentte polemik konusu olan metro ve raylı sistem projeleri siyasi açıklamalara da malzeme oluyor. Hükümetin İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesi kapsamında şehir içine bağlantıyı sağlayacak ve raylı sistemin merkezi Halkapınar’a ulaşımı kolaylaştıracak bu projenin ÇED dosyası da geçtiğimiz aylarda kabul edilmişti. 

5 DURAK OLACAK
Bakanlığa sunulan ilk projede metronun hızlı tren sistemine dahil edilmesi planlanırken Bakanlık tarafından yeni hazırlanan projede revizyon yapıldı ve Halkapınar’da bulunan depo ve bakım sahasındaki bölgede aktarma istasyonu inşa edilmesi kararlaştırıldı.

Şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan 4,5 kilometrelik metro hattında 5 durak bulunacak. Metro,  Halkapınar İstasyonu’ndan başlayacak, Şehitler Caddesi (Vakıflar İstasyonu) altından ve Kamil Tunca Bulvarı (Altındağ ve Çamdibi İstasyonları) altından devam ederek Otogar’da sona erecek. Ayrıca Halkapınar’da yer alan mevcut depo sahasına bağlantı yapılacak. İniş çıkışlar, asansör ve yürüyen merdiven ile gerçekleştirilecek.