GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Ağustos 2024 Perşembe 19:58

İzmir'de son yılların en ilginç meclisi: AK Parti CHP'yi, CHP AK Parti'yi övdü!

Kemalpaşa Belediyesi meclis oturumda ilginç diyaloglar yaşandı. Arsa satışı ile ilgili görüşmelerde söz alan CHP Grup Başkanvekili Barış Uğur, AK Partili Menemen Belediyesi'ni örnek göstererek "Menemen Belediyesi... Belediyenin hemen hemen bütün malları sattı. Hizmet yaptı" dedi. AK Parti Grup Sözcüsü Okan Bildirici ise Kemalpaşa'daki AK Parti dönemine değinerek "2014-2019'da hepimiz buradaydık. O zaman 42 milyon bütçe 36 milyon borç vardı. Bir şekilde 36 milyon borçla devreden CHP siliniyor, o arada Arif Uğurlu zamanında borç tavana çıktı" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Kemalpaşa Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan oturumu 'satış' tartışmalarına ev sahipliği yaptı.

Belediye bünyesinde yer alan iki adet taşınmazın satış yetkisi meclis gündemine getirilirken, ilgili önerge AK Parti ve CHP'li üyeler arasında tartışmalara neden oldu.

TASLAK: GÜNCEL BORÇ NEDİR?
İlgili gündem maddesi hakkına söz alan AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı ve  Meclis Grup Başkanvekili Recep Tayyip Taslak, satışa karşı olduklarını belirtirken, "İlçemize yatırım mı yapılacak yoksa  farklı noktalarda rant olarak mı sağlanacak? 2019'dan bu yana Kemalpaşa Belediyemizi Cumhuriyet Halk Partisi belediyeciler, yöneticiler yönetiyor. Yaklaşık altı yıllık bir süre var. Siz de göreve geldiğiniz andan itibaren söylemiş olduğunuz şeylerden bir tanesi Kemalpaşa'ya, Kemalpaşa'yı kurtarmaya geldik oldu. Burada sormak istediğim sorulardan bir tanesi Kemalpaşa'yı kurtarmaya geldiğiniz gibi bu kurtarma arsa satarak farklı taşınmazlar satarak mı gerçekleşecek? 6 yıldır yine belediyeyi sizler yönetiyorsunuz. Belediye başkan yardımcılığınız oldu. Yani burada bütçeyi bu 6 yıllık süre içerisinde ekonomik anlamda... Biliyoruz 2019-2024 yılları arasında da maalesef Kemalpaşa Belediyemize ekonomik anlamda halkımızın refahı anlamında bir park, bahçe, yol, köprü vesaire herhangi bir belediyeni icra edeceği eser anlamında bir yatırım maalesef görmedik. Ve 6 yıllık bir süre içerisinde milyonlarca TL bir bütçe geldi. Ve bu bütçe nasıl yönetildi? Ve belediyenin belediyemizin ekonomiksel anlamda kötü süreci varsa ki daha önce bu konular konuşulduğunda belediyemizin bütçesinin çok bir sıkıntı olmadığını ifade etmişti sayın başkan vekili. Peki bu yer satışları madem belediyenin ekonomik noktada, durumu iyiyse neden gerçekleştiriliyor? Ve şu anda şunu da sormak istiyorum; Belediyemizin son on 5 yılda faiziyle birlikte şu anda güncel borcu ne kadar? 2019'da AK Parti belediyecilik anlayışıyla belediyemiz devredildiğinde yaklaşık 60 Milyon bir borç vardı. Faizleri burada söylemiyorum. Çünkü o faizler de geçmişten gelen faizlerdi. Ve 15 yılda belediyemizin faiz borçlarıyla alakalı şu anda güncel borcu ne kadar?" diye konuştu.

TÜRKMEN:  HİZMET YAPMAK İÇİN KULLANACAĞIZ
Eleştirilere yanıt veren  Başkan Türkmen, "Şimdi Bağyurdu'nda 52 dönüm yer vardı. Acaba bunu hükümet neden sattı? Biz talep ettik tahsisini. Neden sattı? Acaba o parayı ne yapacak? Rant mı yapacak? Parayı yoksa orada mı değerlendirecek? Böyle bir şey olabilir mi ya? Her gün  hazine yerlerinin satıldığını görüyorsunuz zaten. Milli Emlak'ın bütün yerleri sattığını görüyorsunuz. Buradaki arsaların geneli köylülerde. O köylülere satılacak zaten. O köylülerin çoğu zaten bunların bazılarını kullanıyorlar. Diğeri de Torbalı yolunda imarlı yerimiz. Kat karşılığı da verebiliriz. Aynı zamanda orayı satabiliriz de. Bunun niçin kullanacağız? Tabii belediyemiz için kullanacağız. Kendimize bir rant sağlamak için değil. Belediyemizin önünü daha iyi bu hizmetleri yapmamız için kullanacağız" dedi.

UĞUR: KEMALPAŞA OLUNCA NEDEN SIKINTI VAR?
CHP Grup Başkanvekili Barış Uğur ise 'rant' söylemlerine tepki gösterirken, "Bizim satış yapıp sonra bunları çarçur etme gibi derdimiz yok. Stratejik planlar hazırlanıyor. Seçim öncesinde bir sürü vaatlerimiz vardı. Biz bunları yapabilmek kaynaklar arıyoruz, kaynak buluyoruz. Tabii ki bir yeri satılacaksak onun karşılığında bir eser koymak amacımız. Bunun zaten sizler kadar biz de düşünüyoruz. Çok uzak değil Menemen Belediyesi... Belediyenin hemen hemen bütün malları sattı. Hizmet yaptı eyvallah. Şimdi konu AK Parti Belediyesi olunca satışlarda sıkıntı yok ama CHP Belediyesi olunca neden sıkıntı var? Çünkü biz de hizmet için bunları yapmak istiyoruz. Eğer hizmet dışında bir şey görürseniz o zaman eleştiride haklısınız. Beraber olalım. Beraber eleştirelim.  Aynı zamanda Sayın Recep Bey'in konuşmasında ranta mı harcanacak dedi. Bu benim 2'inci dönemim. Burada birçok tartışma geçti. Biz özellikle bazı şeylere dikkat ettik. Buradan çıktığımızda birbirimizin yüzüne baktığımız içindi. Bu ranta harcanacak kelimesi cümlesi yanlış" dedi.

TASLAK: SATARAK MI KURTARACAĞIZ?
Yeniden söz alan AK Partili Recep Tayyip Taslak, "Yerel seçimlerden çıkalı yaklaşık 4 ay oldu, 5 ay oldu. Elbette ki vaatleriniz var.  Bizim söylemek istediğimiz şey daha yerel seçimlerden çıkalı 4 ay olmuş. 4 aylık süreyle Kemalpaşa ilçemizle ilgili bir proje yapacağı zaman biz illaki yer mi satacağız? Ben bunu söylemek istiyorum. 2019-2024 yılları arasında Kemalpaşa Belediyesini sizler yönettiniz. Sizler de belediye başkan yardımcısıydınız. Bütçede sizin elinizdeydi. Çalışanlar da sizin elinizdeydi. Bu bütçe bugüne kadar beş içerisinde belki milyar TL'ye yakın bir bütçe yönetildi. Ama hizmet noktasında, eser noktasında elle tutulur, gözle görünür bir yapı, bir eser, Kemalpaşa halkımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir eser var mı? Ben o süre içerisinde İl Gençlik Kolları Başkanı'ydım ve her ilçe olduğu gibi Kemalpaşa ilçemiz de çok yakından takip ediyorduk. Kemalpaşa halkının  dertlerini karşılayacak bir şey yapıldığını zannetmiyorum, görmedim. Haciz meselesiyle ilgili... Ben Karşıyaka Belediyesi'ne örnek verdim. Dedim ki Sayın Başkan'ın koltuğunu hafiflemeye mi gidecekler? Bu haciz konusunu açıklamanız anlamında söylemiştim. O zaman Barış Bey demişti ki Karşıyaka Belediyesi bizi ilgilendirmez... O zaman Karşıyaka sizi ilgilendirmiyorsa bugün de Menemen Belediyesi bizi ilgilendirmiyor. Menemen Belediyesi borçlarının karşılığında, satışlarının karşılığında şu anda İzmir'in en iyi ilçelerinden bir tanesi oldu. Biz şu anda Kemalpaşa Belediyesi’ni konuşuyoruz. Kemalpaşa Belediyesi'ni satışlarını konuşuyoruz. Kemalpaşa Belediyesi'nin borçlarını konuşuyoruz. Bunu ifade etmek istiyorum. Ve son olarak da her 4 ayda bir her yıl bir hizmet yapacaksak bir satış mı yapacağız? Sayın Başkan seçim zamanında Kemalpaşa'yı kurtarıcı olarak geldiğini ifade etmişti. Tekrardan ifade ediyorum. Kemalpaşa Belediyesi'nin hizmet etmek anlamında satarak mı kurtaracağız? Kemalpaşa Belediyesi'nin malı mülkü Kemalpaşa halkınındır" dedi.

UĞUR: MENEMEN SATARAK MI KURTARDI?
Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanı Barış Uğur, “Menemen Belediyesi’ni örnek olarak söylüyorum. Menemen Belediyesi de önce sattı ondan sonra hizmet yapmaya başladı. Biz illa da satacağız diye bir şey yok. Encümene yetki verilecek. Gerek duyulursa satılacak bu yerler. Tekrar söylüyorum. Hizmet amaçlı harcama yapılacak. Çünkü sizin kadar biz de siyaset yapıyoruz, vatandaşın karşısına çıktığımızda biz burayı sattık ama parayı da değerlendiremedik diyecek kadar da acemi siyasetçiler değiliz. Bunu da bilmenizi istiyorum. Biz Kemalpaşa'yı satarak mı kurtaracağız? Menemen satarak mı kurtardı? Yani çok garip cümleler. Bir nevi hizmettir bu. Bir tek alanımız var. Burayı da biz yönetiyorsak bazı tasarruflarda da bulunalım. Bazı kararları da alma yetkimiz olsun. Eğer bu kararları kötü yönetirsek zaten sizin en büyük göreviniz şu anda muhalefet. Muhalefetinizi de yaparsınız" ifadelerini kullandı.

TÜRKMEN: HERKESİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE KULLANACAĞIZ
Başkan Türkmen ise "Ben 2014 senesinden 2019'a kadar 4 yıl belediye başkan yardımcılığı yaptım. O zamanda satışlar yapıldı. Aldığımız kredilerle 15 yıllık ödemeli krediler... 12 yıllık kredili taş ihalelerinde taşlar aldık, kredi aldık. Şimdi çeşitli krediler aldık. Bizler hala bunu ödüyoruz. Geçen dönemde 2014-2019 tarihleri arasındaki borcumuz 91 milyon liraydı. Faizler dahildi buna. Geldiğimiz noktaya baksanıza... O gün dolar kaç paraydı? Bugünkü dolar kaç para? O günkü akaryakıt kaç paraydı? Bugünkü akaryakıt kaç para? Şimdi dönüyoruz satışlara... Hazine yerleri satıldı. Böyle baktığınızda biz bir yere gidemeyiz.  Kardeşim bu paraları nasıl kullanıyoruz? Biz ona bakalım. Bu milletin hayrına herkesi kapsayacak şekilde mi kullanacağız. Herkesi kapsayacak şekilde kullanacağız. Bunu kullandığınızda zaten sıkıntı yok. Kimin parası bu? Milletin parasını millete kullanacağız arkadaş. Ama ben isterdim ki ya bir de teşekkür edin arkadaşlar bize ya. Geldiğim günden beri belediyeye 1 lira masrafım olmadı, bütün masraflarımı kendim karşıladım. Ya bir de teşekkür ederim deyin, bir de olumlu yanını konuşun Allah aşkına. Hak etmiyor muyuz arkadaşlar bir teşekkürü?" diye konuştu.

BİLDİRİCİ: EĞRİ OTURUP DOĞRU KONUŞMAK LAZIM
Son olarak söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Okan Bildirici, "2014-2019'da hepimiz burdaydık. O zaman 42 milyon bütçe 36 milyon borç vardı. Bir şekilde 36 milyon borçla devreden CHP siliniyor, o arada Arif Uğurlu zamanında borç tavana çıkıyor, sonra Rıdvan Karakayalı zamanında TL olan borç memleketteki enflasyon nedneiyle  kendi kendine eriyor ve muhteşem bir belediye yönetimi oluyor. Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Matematik tek doğru ancak herkesin de aklı çalışıyor. Bu tarz toplara girmezsek daha iyi olur" dedi.

İlgili önerge tartışmaların ardından CHP'li meclis üyelerin oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.