GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Temmuz 2022 Çarşamba 15:26

İzmir’de patronlar arası savaş… Bilboardla işçi avı!

Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular Sitesi’ne asılan Alman markası Hugo Boss’un billboardlar üzerinden yaptığı işçi alım afişleri tartışmalara neden oldu. İşveren temsilcileri uygulamanın etik olmadığını belirterek afişlerin kaldırılmasını istedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – Bugün çalışmak için Bornova Altındağ’daki Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular Sitesi’ne giden işçiler Gaziemir’deki Ege Serbest Bölge’de kurulu bulunan Alman firması Hugo Boss’un işçi alım ilanları ile karşılattılar.

Pek çok panoda yer alan afişlerde firmanın deneyimli makinecilerin arandığının bilgisi yer alıyor. Afişlerde işçilerin dikkatinin çekmesi için sektör ortalamasının üzerinde maaş, yıl içinde 6 ikramiye, kuaför ve tesisleri ve kıyafet ve erzak dağıtımları olduğu vurgulanıyor.

Ancak afiş, MTK’lı işverenlerin tepkisine neden oldu. Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Salkım uygulamanın etik olmadığını vurgulayarak kaldırılmasını istedi.

BİZE ZARAR VERİR
Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklama yapan Salkım, “Arkadaşlarımız tabi Hugo Boss iyi şartlarda işçi çalıştırıyor olabilir buna da tabii ki saygı duyuyoruz. Ama ticari olarak etik bir şey değil. Şimdi düşünün, sizin fabrikanızın karşısına gelip böyle bir afiş assalar rahatsız olmaz mısınız? Bizim de yönetimimize çok şikayet geldi. Bu şekilde gazeteye veya kariyer.net’e ilan verebilir bunlar tamam ama tekstil sitelerinin göbeğine böyle afişler asmak çok ticarete uygun bir şey değil. Ve bu bizlerin şirketlerine de zarar verir, bizim de içimizi boşaltır. Ben Hugo Boss’un bundan da çok keyif alacağını düşünmüyorum” dedi.

İNFİAL YARATTI
İlanların bir an önce kaldırılması çağrısı yapan Başkan Salkım, “Hugo Boss yurt dışı sermayeli bir şirket ve Almanya merkezli… Biz ara eleman ve makineci eleman çok zor buluyoruz. Bir de tam bu ay zam ayı her şey allak bullak olabilir. İnsanlar büyük bir infial ettiler MTK sitesinde böyle bir ilana. Açıkçası Hugo Boss şunu da söyleyebilir; ben iyi şartlarda işçi çalıştırıyorum, bu benim en doğal hakkım da diyebilir ama biz ticari olarak etik olduğunu düşünmüyoruz. Ve bu ilanların bir an evvel kaldırılmasını istiyoruz. İlanlarda yazılan şeylerin bir gerçeklik payı olabilir çünkü Hugo Boss gibi bir şirket bunu yapmasa bu taahhüdü vermezse ilana yazamaz ki. Böyle afişleri her yere yapmışlar. BEGOS'a da Çiğli Organize’ye de yapmışlar” ifadelerini kullandıç