GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Eylül 2022 Salı 14:50

İzmir'de bir ilçenin kaderi değişecek... Ankara'da '540'lık zirve!

Karabağlar’da mahkeme süreçleri sebebiyle ile uzun yıllardır hayata geçirilemeyen ve 10 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alandaki kentsel dönüşüm projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın katılımıyla yarın Ankara’da geniş çaplı bir zirve gerçekleştirilecek.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de dönüşümü yalan hikayesine dönen dönüşüm alanlarının en büyüğü olan Karabağlar’daki 540 hektarlık alan ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Karabağlar’da 10 mahalleyi kapsayan ve 5 ayrı etabı içeren 1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve 1. Etabına (101 ha) ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve Aşık Veysel ve Osman Aksünger mahallesi sınırları içinde 106 hektarlık riskli alandaki 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylandığı duyurulmuştu.

Diğer yandan planlama süreci ile ilgili Ankara’da geniş çaplı bir zirve yapılması kararlaştırıldı.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı, AK Parti İzmir İl Yöneticileri ve Karabağlar AK Parti Meclis Üyeleri’nin katılımı ile toplantı düzenlenecek.

AK PARTİ OLARAK SORUNU ÇÖZECEĞİZ
Konuyla ilgili Sonsöz TV’de konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “İki farklı şehir görüyorlar. Bu şehrin yüzde 65’i 25 yıldır imar planı olmadan yürütüldü. Soruyorsunuz Muhittin Selvitopu ancak hep zengin mahallelerine bakıyor ancak diğer kısmı görmüyor. Kentsel dönüşüm için defalarca çağrıda bulunduk. 540 hektar neden kaldı? CHP'nin açtığı davalar yüzünden kaldı. Biz yarın Bakanımız Murat Kurum ile hep beraber bu planın ayrıntılarına ilişkin hem teşekkürlerimizi yapacağız. Bu 500 hektarlık alanda yerinde dönüşüm gerçekleştireceğiz. 2018 seçimlerinden hemen sonra alanı planlayacağız.  4 yıl kaybettirdiler bize. 4 yılda belkide o alanın yerinde dönüşüm ile yüzde 30’luk kısmı belki de bitmişti. Karabağlar Belediyesi ne çok Çevre Şehircilik planlarına dava açan ancak planları onaylanan belediye. Biz hem Başbakanımız Binali Yıldırım, hem de Bakanımız Murat Kurum ile bir araya geleceğiz. Sonrasında vatandaşlarımız ile planın ayrıntılarını paylaşacağız. Sonraki süreci de şeffaf bir şekilde paylaşacağız. Sorunun sebebi CHP ancak biz her zamanki gibi AK Parti olarak sorunu çözeceğiz” dedi.

BİRAZ DAHA VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLSUNLAR
Deprem gerçeğini hatırlatan ve konunun siyaset üstü olduğunu belirten Kaya, “Bir deprem gerçeğini İzmir yaşadı. Bu vicdansızca hareket olur. Varsa bir düşünceleri biz burdayız. Her zaman her yerde bir araya geliriz. 540 hektarlık alanda artık vatandaşlarımızın mağdur etmesinler.  Biz görüşürüz. Yeter ki konu hizmet olsun.  İki gün önce sallandık daha. Bu siyaset üstü bir mesele. Varsa endişeleri bizde buradayız, ilçe başkanımızda, il yönetimimizde orda. Biz gerekli izahı yaparız. Ama dertleri yeter ki üzüm yemek olsun. Doğal gaz getireceğiz ancak Karabağlar meclisinde önergemizi onaylamadılar. Yaptıkları siyaset artık yeter, biraz da vatandaşlarımızın yanında olsunlar” ifadelerini kullandı.

CHP’YE RAĞMEN YAPTIK
Projenin Selçuk’ta yapılandan daha iyi olacağını belirten Kaya, “Orada yapacağımız proje Selçuk’takinden daha da güzel. Selçuk’taki muazzam ancak Karabağlardaki çok daha muazzam. Neden dava açtılar?Dar gelirli vatandaşlar orada oturur mu diye.Biz hep diyoruz inatta bir murattır. Karabağlardaki TOKİ’yi yapacağız. Biz Demokrasi Üniversitesi’nin CHP’ye rağmen yaptık.  Karabağlarda da diş hastanesi yapalım dedik ona da itiraz ettiler.  Sağlık bu sağlık. CHP’nin hastaneleri engellediğini de gördük. CHP ilçe başkanı, CHP meclisi üyesi de gidecek oraya. Tek dertleri yapılmasın” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
2012 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Karabağlar’daki 540 hektarlık alan ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olarak adlandırılan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101.4 hektarlık alan için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği bir kez daha yargıdan dönmüş, Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği, Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği,  Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Salih Omurtak Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği ve çok sayıda vatandaş tarafından yargıya taşınan plan iptal davasında İzmir 3. İdare Mahkemesi itirazları yerinde bularak planları iptal etmişti