GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
22 Ağustos 2023 Salı 09:15

İnşaat sektöründe tıkanma... Dar ve alt gelirliler için 'arsa üretin' çağrısı!

İnşaat girdi maliyetlerinin artması ve arsa rayiç bedellerinin yükselmesinden kaynaklı İzmir'de inşa edilen konut inşaatı sayısı geçen yıla göre düştü. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman çözüm olarak kentsel dönüşüm projelerinin desteklenmesi ve özellikle dar ve alt gelirliler için yeni bölgelerin yapılaşmaya açılması gerektiğini vurguladı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- TÜİK’in verilerine göre 2023’ün ilk altı ayında İzmir’de 3 bin 854 yapı ruhsatı verilirken 2022’nin ilk altı ayında bu rakam 4 bin 337 idi. Yaklaşık yüzde 12’lik düşüş yaşandı.

Egedesonsöz'e verileri değerlendiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyon Başkanı İsmail Kahraman konut sayısında düşüş yaşandığını belirtti.

ALT VE ORTA GELİRLİLER İÇİN PROJE YOK
Kahraman açıklamalarının devamında,"Ülkemizin lokomotif sektörü zor bir süreçten geçiyor.Sektörde yaşanan daralma verilere yansıdı. TÜİK’in verilerine göre 2023’ün ilk altı ayında İzmir’de 3 bin 854 yapı ruhsatı verilirken 2022’nin ilk altı ayında bu rakam 4 bin 337 olarak gerçekleştiİnşaat girdi maliyetlerinin artması ve arsa rahiç bedelinin yüksek olması önemli bir etken oldu.  İzmir'de alt ve orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik projeler neredeyse durma noktasına geldi. Şehir merkezlerinde arsa olmaması olanlarında arsa payının yüzde 50 ve üzerinde seyretmesi üretimin azalmasının önemli sebeplerinden bir tanesi ve talebin de özelikle bu tip konutlara olması nedeniyle talebin karşılanmasında sorun yaşanmaktadır" ifadelerine yer verdi.

DEVLET ARSA ÜRETMELİ
Kahraman yaşanan deprem felaketlerine değinerek" Yakın tarihte İzmir'de ve son olarak 11 ilimizde büyük bir deprem felaketi yaşadık. İzmir'de riskli yapı stoğu yaklaşık yüzde 65 seviyelerinde... Bu oran çok yüksek... En azından metropol ilçelerde kentsel dönüşüm desteklenmesi gerekiyor. Devlet ve belediyelerin dönüşüm için katkı sağlaması ve dönüşüm yapılacak projelerin uygun krediler ile desteklenmesi gerekiyor. Bu destekler sağlanırsa dönüşüm projelerinin sayısında artışlar olması kaçınılmaz olur. Bunun yanında devletin arsa üretmesi kaçınılmaz olmuştur. Özelikle tarım ve orman vasfını yitirmiş arazilerin dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için önemli bir girişim olacaktır" şeklinde konuştu.