GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
5 Ağustos 2024 Pazartesi 13:09

İklim krizi Kavacık üzümünü vurdu!

Ağustos ayının ilk haftasında hasat edilmeye başlanan İzmir’in meşhur Kavacık üzümünü aşırı sıcaklar vurdu.  Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nurten Özkan, “Aşırı sıcaklardan dolayı erken hasat oluyor. Üreticiler de havaların sıcak gitmesinden dolayı zorlanıyor. Bazı bağların örtünmesi gerekiyor. Aşırı sıcak hava, üzüm bağlarını yakabilir, yapraklar kavrulabilir. Üreticilerin bu anlamda daha fazla giderleri de oluyor. Bunlar her zaman üzümün fiyatına yansıyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir’in coğrafi tescilli lezzetlerinden biri olan Kavacık üzümü, aşırı sıcaklar nedeniyle erken olgunlaştı. Her yıl ağustos ayının sonunda hasat edilen Kavacık üzümü, bu yıl ağustosun ilk haftasında hasat ediliyor.

Perakende fiyatı 80-100 TL arasında değişen mor üzüm, iklim krizinin en çok vurduğu tarım ürünlerinin başında geliyor. Üzüm yapraklarının aşırı sıcaklardan dolayı kuruması ve su krizi de üreticiyi zora sokuyor.

Egedesonsöz’e konuşan Kavacık Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nurten Özkan, Kavacık üzümü hasadı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

‘ERKEN HASADIN SEBEBİ AŞIRI SICAKLAR’
Özkan, küresel ısıtmadan dolayı yaşanan aşırı sıcakların üzüm hasadını erkene çektiğini söyleyerek “Kooperatif olarak üzüm hasadına bu hafta başlıyoruz. Aşırı sıcaklardan dolayı erken hasat oluyor. Üreticiler de havaların sıcak gitmesinden dolayı zorlanıyor. Bazı bağların örtünmesi gerekiyor. Aşırı sıcak hava, üzüm bağlarını yakabilir, yapraklar kavrulabilir. Üreticilerin bu anlamda daha fazla giderleri de oluyor. Bunlar her zaman üzümün fiyatına yansıyor” şeklinde konuştu.

‘KAVACIK ÜZÜMÜ SUYUNU KENDİSİ BULUYOR’
Yeraltı suyundan beslenen mor üzümün iklim krizinden olumsuz etkilenebileceğini ve önlem alınması gerektiğini vurgulayan Özkan, “Biz su yönünden şanslıyız çünkü bizim üzümümüz su istemiyor. Suya ihtiyacı yok anlamında değil, çünkü suyu kendisi yeraltından buluyor. Üzüm bağının toprağın altında çok derinlere inen saçakları var. Dıştan sulamaya ihtiyacı yok. Dipten kendi bulduğu suyu kullanıyor. Yeraltı suları da tehlike altında, çekilmeye başlıyor, bir yandan kirlilik söz konusu. İklim krizine karşı üzüm bağları için de tedbirler alınmalı, devlet üreticiye destek vermeli” ifadelerini kullandı.