GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Ocak 2024 Perşembe 21:17

İduğ, 5 yılını anlattı ve ekledi: Memnuniyet yüzde 74,9

Bornova’da geçirdiği 5 yıllık süreci ve faaliyetlerini anlatan Mustafa İduğ, “Genel merkezin yaptırdığı bir memnuniyet anketi var. Bölgeye göre değişiyor ancak yüzde 74,9 bize gelen rakamlar” ifadelerini kullandı. İduğ ayrıca doların 2024 yılında 40 TL’yi geçeceğini söyledi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi'nden 2019 yerel seçimlerinde Bornova Belediye Başkan Adayı gösterilen ve yüzde 57,56 oy oranı ile başkan seçilen Mustafa İduğ, göreve gelişinin üzerinden geçen yaklaşık 5 yıllık süreci değerlendirdi.

Bornova Belediyesi bünyesinde yer alan Nikah Salonu'nda düzenlenen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı

İNANMAK LAZIM 
Sözlerine siyasete girişi ile başlayan Başkan İduğ, "Ege Otomotiv Derneği bizi İZTO'ya İZTO bizi Odalar Birliği'ne Ekonomi Üniversitesi mütevelli değerken 2005 yılından 2020 yılına kadar Bornova'da meclis üyeliği, 5 yıl da sizlerle belediye başkanlığı yapma onuruna eriştim. 2019 5 Nisan'da mazbatayı aldık, 8 Nisan'da muhtarlarımız ziyarete geldi ve dediler ki en büyük sorunumuz yol. Ben de onlara asfalt üretim tesisi kuracağımızın sözünü verdim. Bunu yapmak için ekonomi çok önemli. 2020-2022 yılı arasında herkes evindeydi. Ancak biz durmadık, duramazdık.Çünkü söz verdik ve onları tek tek yerine getirmek için arkadaşlarımız ile çalıştık. Bornova'daki arkadaşlarımız ile iş dünyasında önemli deneyimi olan arkadaşlarımızı Bornova Belediyesi’ne kazandırdık. Genç müdürlerimizi kademeli şekilde üste taşıyarak bir ekip oluşturduk. Ben 43 yıldır ticaret yapıyorum. Dedik ki bizde deneyim var bunu kamuya aktarmak istiyoruz.  Verimlilik, tasarruf, rekabet kamuda yok. Yapılabilir mi? Yapılabilir. Buna inanmak lazım.Biz de o şekilde başladık. Her gün 10 bin konteyneri alan bir ekip var. İnanılmaz bir iş yapan ekiple çalışıyoruz. Onların emeklerine saygı duymak lazım.Biz DİSK ile çalışmaları yaparak onların emeklerinin karşılığını vermek lazım. 2 hafta önce bir promosyon anlaşması yaptık.Bankalar 9-10 bin TL promosyon veriyor 3 yıl için.Biz bir matematik ile 20 bin 500 TL'lik promosyon anlaşması yaptık. 68 araçla başlamıştık şimdi 147 araca gelmiş. Kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti enflasyondan kaynaklı inanılmaz noktaya geldi ancak bu maliyetlerde bütçenin yüzde 15'ini oluşturuyor. 2 milyar bütçeniz var yüzde 15'i kiraya gidiyor. Yatırım yapamazsınız çünkü toplam giderin yüzde 65'i personele, geri kalanla da tüm işleri tamamlamak mümkün değil. Mutlaka gideri aşağıya çekmek lazımdı. 147 araç kiralık olsaydı 350-400 milyon TL olurdu. Hangi belediye ödeyebilir.  İşte deneyimin kamuya aktarımı bu. Bornova Belediyesi hesap verebilir şeffaf bir belediye. Tüm araçlar devlet malzeme ofisinden alınıyor" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN SPOR YAPMASINI SAĞLADIK
Asfalt şantiyesi ile  çevre ilçelerin taleplerini de karşıladıklarını belirten İduğ, "Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. Sadece Kendimize mi? Hayır çevremizdeki 7 ilçeye de asfalt sağlıyoruz. Biz hem ürettik hem sattık. 1 senede asfalt üretim şantiyesinin parasını karşıladık. Bornova Belediyesi olarak rutin işler değil Bornova’yı ileriye taşıyacak işler yapıyoruz. Firmalar Bornova Belediyesi’ne. Vatandaş eğer şikayet ediyorsa buna göz yumamayız. Hemen bir şirket kurduk ve kazılan yerleri kaparak şirketlerden ücretini tahsil ediyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışı ile kız öğrenci yurtlarını artırmaya başladık. Biri bitti, diğerini satın aldık ve güçlendirme çalışmaları sonrası Mart ayında teslim alacağız. Her mahallenin ayrı talepleri var. Biz göreve geldiğimizde yana çocukların uyuşturucudan uzak durması için elimizden geleni yaptık. Çamdibi’nde inanılmaz yetenekli çocuklarımız var ve oraya yüzme alanı kurarak çocuklarımızın spor yapmasını sağladık" ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN DEVAM ETTİRİLMESİ
Özkanlar Pazaryeri ile ilgili de konuşan İduğ, "Özkanlar Pazaryeri... Göreve ilk geldiğimizde burası kapalıydı. Şimdi haftanın 5 günü hizmet veren bir pazar oldu. Hizmet binasına ihtiyacı olan bir belediyeydik. Ancak bu ekonomide 500 milyon TL verip hizmet binası yaparsanız kaynakları kendinize kullanmış olursunuz. Belediye binamızın yanındaki Telekom’u kiraladık, İş Bankası'nı da satın alarak bir alan oluşturduk. B23 kreşimizi tamamladık yakında diğerlerini de tamamlayacağız. Bunlardan da ücret almıyoruz. Biz ayrıca yeni bir şey satın almak erine mevcutları değerlendirmeyi doğru buluyoruz. Bornova'nın nüfusu gündüz 1 milyon. Üniversite öğrencileri, hastane, alışveriş merkezleri... Baktığınızda Bornova İzmir'in kalbi. Biz 1 milyona hizmet ediyoruz. Ancak İller Bankasından aldığımız para 470 bin nüfusa göre. Yaptığımız tüm çalışmalar kurumsal Bornova için. 2 ay sonra gidebilirim ancak önemli olan sistemin devam etmesi" dedi.

İnsanların iş kazanması için çalışmalar yürüttüklerini de vurgulayan İduğ, “Mesleği olanları işe yerleştiriyoruz. Mesleği olmayanlara kurs veriyoruz. İş arayanlarla işverenleri bir araya getiriyoruz. Türkiye'de işsizlik var ancak bu kadar insan de işçi arıyor. Otele gidiyorsun çalıştıracak eleman bulamıyorlar. Mesleksiz insan çok. O nedenle bunların meslek eğitimi alarak iş sahibi olması lazım. Kadın var 2 çocuğu olan o yüzden çalışamıyor. Biz kreş yaptık ancak sabahtan öğlene kadar. Yani kadının evden çalışabileceği işlere ihtiyaç var.  Biz de Avrupa Birliği'nin iş programları kapsamında kadınlarımıza iş verdik ve aylık 8-9 bin TL'lik bir gelir elde edebildiler” diye konuştu.

ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ YAPTIK 
İzmir depremi ve 6 Şubat depremleri hakkında konuşan İduğ, “30 Ekim İzmir depremi... Bayraklı'daki binaların ruhsatını biz vermiştik maalesef 117 vefat var. İzmir maalesef deprem bölgesi. Yarın Beylikdüzü Belediyesi ile Bornova'nın 'deprem toplanma alanı' lansmanına katılacağım.Bornova'daki parklara konteyner çalışması yapıyoruz.  Böyle bir depremde İzmir'in tahliye yani erişebilirlik alanlarını genişletmesi lazım. Deprem anında burası kapandığı anda giriş biter. Bu nedenle alternatif giriş alanlarını  yapılması gerekiyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi. Deprem olduğu gün STK'lar ve muhtarımız buraya gelerek bir toplantı yaptık. İhtiyaç analizi yaptığımızda TIR’la yardım gönderelim ancak insanlar sokakta. Depremde ilk yapılması gereken şey barınma. Çadırı sorduk  burada 1 hafta sonra 15 çadır verebileceklerini söyledi. Biz Çin ile devreye girdik Bornova Kaymakamımız büyük destek verdi ve oradan 4 bin 500 çadır getirdik. Ekrem Başkanımız bize de 5 bin çadır getirir misiniz dedi ve onlara da 5 bin çadır getirdik. Bu çatıları bazı kurumlar 22 bin TL'ye sattılar. Biz bu çadırları 100 Dolar’a getirdik. Haziran ayında bu yıl BM davet etti beni. Bizde onları Malatya'ya davet ettik. Görünce 350 bin Dolar’lık konteyner kent desteği verdiler. Biz belediye başkanı olarak depremi buradan TV ekranlarından izlemedik. Çadır alanları kurduk, oyun alanları, kreşler, yemek yeme yerleri kurduk. Biz çadırı insanlar vermedik tek tek kendimiz kurduk. Çünkü öyle şeyler gördük ki alıp satanlar vardı. Arkadaşlarımız dikkatli bir şekilde çadırları kurup dağıttılar” dedi.

BAŞLARI HER AN DERDE GİREBİLİR 
Aday adayı sayılarına dikkat çeken İduğ, "Bir aday patlaması var ancak belediye başkanlığı o'kadar kolay bir şey değil. Büyük cesaret. Her an başı derde girebilir. BAL’a ruhsat verildi. Ruhsatı talep eden bankalık, SİT alanı için kurul onayladı, biz belediye olarak noteriz zaten. Alan MEB alanı, ağaç kesilmedi. Ancak öyle bir bilgi kirliliği yaratıldı ki gerçekten çok üzücü" ifadelerini kullandı.

YOKSA İHRACAT BATAR
2024 yılı için ekonomi öngörüsünde bulunan İduğ, "İlk 6 ayda enflasyon yüzde 50 artacak, dolar 40 TL'nin sütüne çıkacak, faiz artacak. 1 dolarla ihracat yapan kişi 30 TL'ye satıyor. 11 bin öderken 17 bin TL ödeyecek şimdi. Dolar'ın olması gereken rakamı 40 TL'nin üstünde. Yoksa ihracatçılar batar" dedi.

2024-2029 yılları arasında yapılmak istenenler hakkında  da bilgi veren İduğ, “Bornova'nın ihtiyaçlarını belirledik. İhaleye girilmeyen bir yer var. ihaleye giren yok. Paramız var ancak iş yapacak adam yok. Adnan Saygun'un butik halindeki 650 kişilik kongre salonunu Bornova'ya yapma kararı aldık.  Konteyner kent. Güneş enerjisi... İzmir’de 8 ay güneş var ancak belediyelerde güneş enerjisi yatırımı hiç yok.  Kızılay… Tek katlı yerlere 6 kat imar çıkardık. Büyükşehir’den geçti odalardan itiraz yok. İtiraz eden imar affından yararlanıp kendine 4-5 kat yapanlar. Çağırıp ne istediklerini sorduk 8-9 kat verin diyorlar. 2024’de 2 tane çok amaçlı havuz yapmak istiyoruz. Engelli vatandaşlarımız için projelerimiz var. Gençlik ve öğrenci merkezi çalışması, askıda reçete ve askıda protein. Alzheimer merkezi de Bornova’da olması gerekenler arasında. 2024 yılında bu projeleri hayata geçirmek istiyoruz. 2020 yılına kadar 1 milyar TL'lik yatırım yapıldı” dedi.

DOĞRU İŞ YAPINCA…
‘Engelleniyoruz gibi söylemler kullanmadınız hiç zorluk yaşamadınız mı? Uyumun kaynağı nedir?’ sorusuna yanıt veren İduğ, “Eğer siz doğru iş yapıyorsanız tüm kurumlar sizinle işbirliği içinde oluyor. Bizdeki tüm projeler halkın ihtiyacı olan projeler. Nereye gittiysek inanlar destek oluyor. Deprem sürecinde 1 insanı aramadım ancak insanların hepsi bizi arada. Doğru iş olunca insanlar orada birleşiyor” ifadelerini kullandı 

Büyükşehir ile uyumunun sorulması ve ortak çalışmalarının sorulmasına yanıt veren İduğ, "İzBB’nin bizle yaptığı 610 kişilik kongre merkezinin yüzde 85’ini Büyükşehir ödeyecekti. Arkadan pandemi patlayınca kadı. Sonra ekonomi öyle bir noktaya geldi ki 40 milyonluk yatırım 250-300 milyonu buldu. Bu konuda oturup Büyükşehir ile konuşamadık. Euro’nun 5 liradan 20 liraya gelmek tüm hesapları bozdu. Bu nedenle hesapları iyi yapıp ona göre söz vermek lazım” diye konuştu.

YÜZDE 74,9
Memnuniyet anketi yapıp yapmadıklarının sorulmasına yanıt veren İduğ, "Genel merkezin yaptırdığı bir memnuniyet anketi var. Bölgeye göre değişiyor ancak yüzde 74,9 bize gelen rakamlar" dedi.

BUNDAN SONRA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KONUŞMALIYIZ
Belediye başkanlarının 2 dönem görev yapması gerektiğini belirten İduğ, "Belediye başkanlığının 2 dönem olunmasını konusunda hepimiz hemfikiriz. Büyükşehirlerinde de ilçelerinde 2 dönem yapıyor olması lazım. Eğer 5 yıl içinde yaptıkları yeterliyse 2'nci 5 yıl çok daha verimli 5 yıl olabilir.Bizim yaptıklarımızı düşündüğümüzde Fen İşlerinde devrim oldu. Bana göre 5 yıllık çalışma Bornova'nın en az 25-30 sene hizmet almasını sağlayacak çalışmalar oldu. Bundan sonra kentsel dönüşümü konuşmak lazım. 62 bin bina var Bornova'da. Bunun yüzd e85'i 2000 yılı öncesi yapılmış.  Bizim zeminimiz çok kötü 2 metreden su çıkıyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm desteklenmesi lazım. Bunun için kurumlar yasasının değişmesi lazım.