GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
24 Kasım 2023 Cuma 09:23

İçişleri kararını verdi… Fatih Gürbüz’e soruşturma açıldı!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve eski belediye başkan yardımcısı İsmail Ası hakkında görevi kötüye kullanma ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı yıkım kararlarını yerine getirmeme iddialarından soruşturma açılmasına izin verdiği ortaya çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –  Ağır ceza mahkemesinde yargılandığı davada aldığı beraat kararı bozulduğu için bir kez daha hakim karşısına çıkacak olan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e bir dava yolu daha göründü.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ile Foça Belediyesi eski Başkan Yardımcısı ve İmar ve Şehircilik eski Müdürü İsmail Ası için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya soruşturma izni verdi.

5 Haziran 2023 tarihinde verilen soruşturma iznine göre, Başkan Gürbüz ve eski başkan yardımcısı Ası hakkında izinsiz uygulamaların yıkımı ya da uygunsuzluklarının giderilmesine dair herhangi bir işlem yapmamak suretiyle görevinin gereklerini yerine getirmeme ve söz konusu taşınmaz sahiplerine menfaat sağlama iddiaları yer alıyor.

BAĞIŞ KARŞILIĞINDA KAÇAK YAPI
Mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda Başkan Gürbüz ve eski başkan yardımcısı Ası’ya yönelik, belediye yapılan araç bağışı karşılığında Foça Kozbeyli Mahallesi 528 parselde projeye aykırı olan inşa edilen kaçak eklentilere yapmaya izin verme ve İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Foça Belediyesi sınırları içinde yer alan 32 adet yapı için alınan yıkım kararını yerini getirmeme suçlamaları bulunuyor.

Soruşturma sürecinin sonunda Gürbüz ve Ası hakkında suç duyurusunda bulunup bulunulmayacağına karar verilecek.

Soruşturma izni kararında şu ifadeler yer aldı:

Foça Belediye Başkanı olarak, izinsiz uygulamaların yıkımı ya da uygunsuzlukların giderilmesine dair herhangi bir işlem yapmamak suretiyle görevinin gereklerini yerine getirmediği ve söz konusu taşınmaz sahip ve zilyetlerine haksız menfaat sağladığı anlaşılan Foça Belediye Başkanı Fatih GÜRBÜZ ile,

Belediye Başkan Yardımcısı ve ayrı zamanda İmar ve Şehircilik Müdürü olarak, izinsiz uygulamaların yıkımı ya da uygunsuzlukların giderilmesine dair herhangi bir işlem yapmamak suretiyle görevinin gereklerin uygun davranımadığı ve söz konusu taşınmaz sahip ve zilyetlerine haksız menfaat sağladığı değerlendirildiğinden Belediye Başkan Yardımcısı ve Imar ve Şehircilik Müdürü Ismail ASI hakkında; "Soruşturma İzni Verilmesine ",

4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesi hükmü uyarınca, tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Danıştay 1. Dairesine itiraz yolu açık olmak üzere, 05/06/2023 tarihinde karar verildi.

MANAVIN VURDURULMASI DAVASINDA BERAAT KARARI BOZULMUŞTU
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz daha önce Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer'in saldırıya uğraması ve ilçede esnaflık yapan bir manavın bacağından vurdurulmasını azmettirdiği iddiasıyla İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak dosyanın istinafa taşınması nedeniyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu. Başkan Gürbüz aynı suçlamalardan yakında yeniden sanık sandalyesine oturacak.