GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
1 Mart 2016 Salı 16:20

Grip bu kez hayat kurtardı!

Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen ‘Konjenital Diyafragma Hernisi’ hastalığı, minik Kaan’ın grip sanılarak hastaneye götürülmesiyle ortaya çıktı. Anne Mine Razlık, İzmir Üniversitesi Hastanesinde yaklaşık 2,5 saat süren bir operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

İzmirli Razlık ailesinin 1 yaşındaki oğlu Kaan Razlık, grip şüphesiyle götürüldüğü doktorda Konjenital Diafragma Hernisi teşhisi konuldu. Bunun üzerine İzmir Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Kaan, Çocuk Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. İrfan Karaca ve Doç. Dr. Erdal Türk tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç Dr Erdal Türk, “Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen Konjenital Diyafram Hernisi, özellikle yenidoğan döneminde ortaya çıkan ve ciddi solunum sıkıntısına yol açarak yüksek ölümle seyreden doğumsal bir hastalıktır. Diyaframa ait anatomik bir açıklıktan bağırsaklar, dalak ve mide gibi karın içi organları, toraks boşluğu denilen ve içinde akciğer, kalp ve hayati büyük damarların bulunduğu boşluğa geçerek akciğerin anne karnındayken gelişimini olumsuz yönde etkiler” dedi. Doç. Dr. Türk, “Bu hastalık her ne kadar doğumdan sonraki birkaç saat içinde bulgu verse de ileri yaşlarda ortaya çıkan ve daha hafif seyreden “geç bulgu veren konjenital diyafram hernisi” olarak adlandırılan bir forma daha sahiptir. Bu çocukların bir kısmında hiçbir şikayet yoktur ve daha önce çekilen akciğer filmleri de normaldir, ancak tüm şikayetler Kaan’da olduğu gibi bir anda başlar.  Bir kısım çocukta ise karın ağrısı, bulantı, kusma gibi sindirim sistemini ilgilendiren veya solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, sık geçirilen akciğer enfeksiyonları gibi solunum sistemini ilgilendiren kronik şikayetlerde olabilir” diye konuştu.

Solunum şikayetiyle geldi
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr İrfan Karaca ise, “Kaan, ani başlayan solunum sıkıntısı ve akciğer enfeksiyonu şikayetleri ile hastanemize getirilen bir hastaydı. Tanının konulmasının hemen ardından yaklaşık 2,5 saat süren bir ameliyat gerçekleştirdik. Bu hastalık eğer saptanmasıydı toraks (Göğüs) boşluğuna geçen organlar orada sıkışarak hayatını ciddi anlamda tehdit edebilirdi. Kaan’ın ameliyatı halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen ve hastayı en az yoran ve küçük kesilerle yapılan torakoskopi yöntemiyle yapıldı. Bu ameliyat daha çok imkanları geniş, donanım ve deneyimi yüksek olan hastanelerde yapılmaktadır. Minik Kaan’da ameliyat sonrası rahat bir dönem geçirdi, iki gün içinde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi” dedi.

Belirti vermedi
Oğullarının önceden hiçbir sağlık problemi yaşamadığını ve bu teşhis nedeniyle çok şaşırdıklarını belirten Baba Alper Razlık, “Çocuğunuzu grip diye hastaneye götürüyorsunuz ama bir anda ameliyat olması gerektiği ortaya çıkıyor. İlk başta nefes alırken hırıltıyı fark ederek grip sandık ancak yapılan tetkikler neticesinde Konjenital Diafragma hernisi tanısı konuldu. Bu rahatsızlık nedeniyle oğlumun sol akciğeri sönmek üzere olduğu ifade edildi. Bağırsakları yukarı çıkarak akciğere baskı yapmış ve aynı zamanda kalbi de sıkıştırmaktaymış.  Bu durum soluk alışverişinin bozulmasına neden olmuş. Normalde halsizlik hareketsizlik gibi belirtileri olabilirmiş ama çocuğumuzda yoktu. Çocuk Cerrahisi Uzmanları Prof.Dr. İrfan Karaca ve Doç. Dr. Erdal hoca ile tanışmak bizim için büyük şanstı. Oğlum onlar sayesinde sağlığına kavuştu” diye konuştu.

Kutlama yapacağız
Anne Mine Razlık ise, “Ameliyatı gerçekleştiren hekimlerle sürekli temas halindeydik. Bu durumu bizi çok rahatlattı. Oğlumuzun sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutluyuz. Ameliyat öncesinde doğum gününü kutlamak için program yapmıştık ama erteledik. Taburcu olduktan sonra büyük bir parti vereceğiz” dedi.