GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
20 Ağustos 2023 Pazar 08:51

Ev sahibi-kiracı mahkemeleri tıkandı… Yargılamalar uzun yıllar sürebilir!

İzmir Barosu Saymanı Avukat Emre Öktem sondönemde ev sahibi ile kiracıların fiyat anlaşmazlığı sebebiyle soluğu mahkemelerde aldıklarını belirterek “Hukuk bürolarına yoğun başvurular var. Sulh mahkemeleri kilitlendi. Yargılamalar uzun yıllar sürebilir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyon dolayısıyla ev kiraları arttı. Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ise 2022 yılında kira tahliye davaları 2023 yılında 90 bin’e çıktı.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kavgalara kadar varan sorunlar yaşanmaya başlarken İzmir’de de hukuk büroları tahliye davaları ile doldu.  

Kira davalarının sürmüş olduğu sulh mahkemelerinin icralardan dolayı kilitlenmiş durumda olduğunu ifade eden Avukat Emre Öktem, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

SULH MAHKEMELERİ KİLİTLENDİ
Başvuruların çözümünün en az 2-3 sene sürdüğünü kaydeden Avukat Öktem, “ Anlaşmazlıkların tek sebebi ekonomik sıkıntılar. Ev sahibi açısından düşününce ülkede sadece kira gelir ile geçinen insanlar var. Vatandaşları enflasyonla yüzde 200’le artışa maruz bırakıyorlarsa yüzde 25 kira artışının kabul edilmemesine bu çerçevede bakınca anlayışla karşılayabiliyorsunuz. Kiracıya baktığınızda ise enflasyon karşısında aldığı maaş temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Ev fiyatları 4 katı artarken maaşı aynı oranda artmıyor. Hukuk bürolarına yoğun başvurular var. Sulh mahkemeleri kilitlendi.  Yargılamalar uzun yıllar sürebilir. Ev sahiplerinin tamamı kiracılarının öncelik olarak tahliye edilmesini istiyor. Gerçekleşemiyorsa ‘Uyarlama Davası’ ile kira rakamlarının güncellenmesi için hukuk sistemine başvuruda bulunuyor. Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra kiracıdan tahliye taahhütnamesi alınır. En fazla uygulanan ise bu taahhütnamelerin icra yoluyla işleme konulması ve kiracıların tahliye edilmesine yönelik işlem yapılması. Kiracılar ise buna itiraz davası açarak süreci uzatabiliyor” ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ DÜZENLEMEDEN MEMNUN DEĞİL
En büyük problemin kira artış oranı olduğunu kaydeden Öktem, “Aslında hukuk kiracıya da ev sahibine de aynı şeyi söyleyip en fazla yüzde 25 artışın yapılabileceğini söylüyor. Bu yasal uygulama kiracı lehine hüküm sürdüğü için kiracılar şu anki düzenlemeden memnun. Daha çok ev sahipleri kanadında memnuniyetsizlik var. Ev sahibi borçlar kanunundaki kira hukukuna ilişkin maddelerde tahliye sebepleri belirli vatandaşlar da bunun etrafında açık arayarak dava yoluna gidiyor. Kiracıların bu açıkları vermemeleri gerekir. Kira sözleşmelerinin özelinde farklı maddeler olabilir. Bunlara aykırı davranmama özen ve yükümlülüğünde bulunmamaları gerekiyor. Her iki tarafın da yasalar çerçevesini aşmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.