GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Mayıs 2023 Cuma 08:36

Ette ithalat indirimi!

Et Süt Kurumu, Sırbistan ve Macaristan’dan karkas et ithalatı yapınca, piyasada karkas etin kilosu 240 liradan 225 liraya geriledi. Bu durumda piyasada bugün 380 lira olan kıymanın, önümüzdeki haftadan itibaren geçici de olsa 10-15 lira ucuzlaması bekleniyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, ithalatın çözüm olmadığını, besicinin küstürülmesi halinde ileride daha büyük sorunlar yaşanacağına işaret etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son dönemde kırmızı et fiyatlarında görülen olağanüstü artış nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, karkas et ithalatına ağırlık verince, geçici de olsa ithalat indirimi gündeme geldi. Macaristan ve Sırbistan’dan karkas et ithali nedeniyle piyasada 240 lirayı bulan karkas et fiyatının 225 liraya gerilediği, önümüzdeki haftadan itibaren kısa süreliğine de olsa, 380 lirayı bulan bir kilo kıymanın 370, 365 liraya düşmesi bekleniyor.

ŞENKARA: KASAPLAR FEDERASYONU, ET SÜT KURUMU İLE PROTOKOL İMZALADI
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, karkas et fiyatındaki düşüşü Egedesonsöz için değerlendirdi. Başkan Şenkara, Türkiye Kasaplar Federasyonu’nun, Et Süt Kurumu ile bir protokol imzaladığını belirterek, şunları söyledi:

“Et Süt Kurumu, zaten ithalatı, artırarak yapmaya devam ediyor. Kurum, piyasada belirleyici unsur olan birkaç marketle de anlaşma yapıp aynı fiyatlardan o marketlere mal vermeye devam edecek. Türkiye Kasaplar Federasyonu da Et Süt Kurumu’na gitti, madem marketlere veriyorsunuz, rekabet ortamı oluşmasın, kasaplara verin, dedi. Bir protokol imzalandı. Ben ithalat yanlısı değilim. Uzun yıllar dükkanlarımıza, 1 kilo Sırbistan eti yerine 750 gram yerli et tüketelim, yazılı afişler astık. Mevcut durumda böyle bir çalışma yapıldı. Şu iyi bilinmelidir ki bu, besiciler için çok iyi bir sonuç doğurmayacak. Ancak bu protokol sonucunda, şimdilik bir hafta içinde 15 lira geri çekilmesi söz konusu. 240 lira olan karkas et, 225 lira bandına geri çekilecek. Bu indirimli günlerin de bir hafta kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Bir hafta sonrasında ne olacağını bilemiyorum. Önümüzde Kurban Bayramı var. O zaman et fiyatlarının artmasının önüne nasıl geçilecek? Şu anki ortam, kasap esnafı için hoş bir ortam değil. Çünkü besiciyi küstürürsek, onlar üretimden vazgeçerse, o zaman ne yaparız? Kasaplar iş yapamaz, insanlarımız etsiz kalır. Et Süt Kurumu, dışarıya satışa müsait olduğu durumlarda bizlere de et verecek. Yani o ucuz karkas eti her zaman almamız mümkün görünmüyor. Kaldı ki mahalle esnafımız, müşterilerine yerli eti alıştırmış. Elimizde ithal et olsa bile onu alan olmayacak.”

EVCİM: SÖZDE ET UCUZLADI; 320 LİRALIK YEM, HEMEN 370 LİRAYA YÜKSELDİ
Kemalpaşalı besici Abdullah Evcim de karkas et ithalatının, Türkiye’de hayvancılık sektörüne yapılacak en büyük kötülük olduğunu belirterek, “Çare ithalat değil” dedi. Evcim, karkas ette ithalat indirimi olurken yem fiyatlarının yüzde 15 oranında zamlandığına dikkat çekerek şu bilgileri aktardı:

“Karkas et getirdiler, besiciye bir darbe daha vurdular. Bu gidişle yarın besicide hiç hayvan bulamayacağız. Hazır et geldi, et fiyatı ucuzlamış görünüyor, ama yem fiyatları bir anda yüzde 15 oranında arttı. 320 lira olan bir çuval yem, 370 lira oldu. Önce yem fiyatlarını durdurmak gerekir. İthalatla beslenen bir ülke haline geldik. Türk tarımını, Türk hayvancılığını bitiriyoruz. Üretmeden, beslenmeye çalışıyoruz. Bu doğru bir yol değil. Yarın paramız olsa bile ithal edecek et bulamazsak, o zaman ne yiyeceğiz?”