GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Mayıs 2023 Perşembe 11:02

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda konuşuyor.

Şahap Kavcıoğlu, yükselen küresel enflasyon ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın gelişmiş ülkelerde finansal sistem üzerindeki risklerin artmasına yol açtığını belirtti.

Kavcıoğlu, küresel çekirdek enflasyondaki düşüşün daha yavaş gerçekleştiğini söyledi.

Kavcıoğlu, "Türk bankacılık sektörü uyguladığımız bütüncül stratejinin desteğiyle güvenli ve sağlam görünümünü sürdürmektedir" dedi. 

Merkez Bankası Başkanı, sanayi üretimi verilerini şu sözlerle değerlendirdi:

"Ülkemiz yüksek büyümesini verimlilik artışıyla bir arada ilerletmeyi başarmıştır. Gelişmekte olan ülkeler, sanayi üretiminde toparlanmada gelişmiş ülkelerden daha iyi iş çıkarmıştır. Ülkemiz ise sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir."

İstihdam verilerindeki artışı hatırlatan Kavcıoğlu, "Türkiye son 2 yılda istihdamını en çok ülkeler arasında yer almıştır" diye konuştu.

Kavcıoğlu, 2023'ün geri kalanının dış ticaret dengesinde iyileşme beklendiğini, cari dengenin ise korunacağı tahmininde bulundu.

Kavcıoğlu, enflasyondaki düşüşün bir önceki Enflasyon Raporu sunumuna göre daha yavaş gerçekleştiğini söyledi. Kavcıoğlu, işlenmemiş gıda, et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarına dikkat çekti.

TCMB Başkan, enflasyonunun istikrarlı bir azalış eğilimi gösterdiğini ve enflasyonda maliyet kaynaklı baskılarının son dönemde büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi.

Ayrıntılar geliyor...