GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
6 Ağustos 2023 Pazar 09:13

Et piyasasında son durum: Satışlar bıçak gibi kesildi!

Karkas et fiyatı 240 liradan 215 liraya kadar düştü, ancak kasapta fiyatlar son bir aylık süreçte değişmedi. Önceki aylarda haftada iki kez zam alan etteki bu durum üretici cephesinde şaşkınlık yaratırken, tüketici yine et yiyemiyor. Tüccar piyasaya sürdüğü, kasap da sattığı etin azlığından yakınıyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Et ve Süt Kurumu, Haziran ayında 139 lira olan bir kilo kıymanın kilosunu 160 lira çıkarırken, serbest piyasada Kurban Bayramı sonrası karkas etin kilosu 240 liradan 215 liraya düştü ancak kasaptaki etin fiyatında hiç değişiklik olmadı. Bayram öncesinde neredeyse haftada iki kez zamlanan etteki bu durağan seyir, üreticileri şaşırtırken, piyasaya et veren mezbaha işletmecileri ve tüccarlar, son bir ayda piyasaya verilen etin üçte iki oranında azaldığına dikkat çekiyor. Mahalle kasabı da artık daha az et aldığını, çünkü vatandaşın son bir aydır fiyatlar değişmediği halde et almadığını, bu nedenle çarkı çevirmekte zorlandıklarını ifade ediyor. Dana kıymanın kilosu 405, biftek 510, kuşbaşı 470, bonfile 630 liradan satılıyor.

ÖZTÜRK: MADEM İHRAÇ EDECEK DURUMDAYDIK, NEDEN İTHAL ETTİK?
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, karkas et fiyatının 240 liradan 215 liraya kadar düştüğünü ancak maliyet giderlerinin çok yüksek olması nedeniyle piyasada et fiyatlarının gerilemediğini, hiç olmazsa yerinde kaldığını söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Polonya'dan et ithal edildiğini hatırlatan Başkan Öztürk, "Et ithali sonrası piyasa biraz gevşedi, o hızlı fiyat artışları durduruldu. Şimdi de Suudi Arabistan ile süt ve et ürünleri ihracatı konusunda anlaşma yapıldığını, bu ülkede et ve süt ürünleri ihraç edeceğimiz açıklandı. Etimiz bize yetiyorsa, fiyatlar neden bu kadar yüksek, neden bu kadar dalgalı? Yetmiyorsa, neden ve nasıl ihraç edebiliyoruz?" sorularını sordu. Başkan Öztürk, üreticinin dayanma gücünün kalmadığını sözlerine ekledi.

BARAK: HAFTADA 300 KİLO ET SATAMAZ HALE GELDİK
Yılların kasabı Cumali Barak, pek çok vatandaşın evinde bayramda stokladığı et olduğunu, her yıl olduğu gibi geçtiğimiz Kurban Bayramı sonrası da satışların belirgin bir şekilde düştüğünü söyledi. Fakat fiyatın paralel seyrini, fiyat tarifesinin hiç değişmemiş olmasını yadırgadığını anlatan Barak, "Bayram öncesi bir tanesi 70 kilo gelen butlardan haftada 8 tane alıyordum, hepsini satıyordum. Fakat bayram sonrası haftada 4 but alıyorum, 280 kilo, bilemedin 300 kilo eti bir haftada satamıyorum. Satışlarımız yarı yarıya azaldı. Tezgahımızda çeşit çeşit et ürünleri olurdu, şimdi tepsilerimizin çoğu boş. Karkas fiyatında küçük de olsa düşme oldu ancak masraflarımız son düzenlemelerle o kadar çok arttı. Bu şartlarda kasaplık yapmak zor" dedi.

EVCİM: HAFTADA 3 TON ET DAĞITIRKEN, 1 TONA DÜŞTÜ
İzmirli besicilerden Abdullah Evcim, insanlarım alım gücünün iyice azaldığına vurgu yaparak, "İnsanlar et alacak ekonomik güce sahip değilse, sözün bittiği noktadayız demektir" ifadesini kullandı. Evcim, Kurban Bayramı sonrası işlerin bıçak gibi kesildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vatandaşın alım gücü azalınca kasabın işi azaldı, dolayısıyla benim de işim azaldı. Mayıs ayında bir derece iyiydik. Fakat Kurban Bayramı sonrası piyasaya sürdüğümüz et, yüzde 60 oranında azaldı. Bir yandan hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Bir dana için 90 bin lira, 100 bin lira ödüyoruz. Vatandaşın alım gücü olmayınca, ete talep kalmadı. Alım gücü olsa, değil 400 liraya, 500 lira olsa da o eti alır, tüketir. 7 bin 500 lira emekli maaşı alan insan, bir kilo eti nasıl alsın? Bayram öncesi, yani mayıs ayında ve önceki aylarda haftada 3 ton et dağıtırdım kasaplara. Bayramdan sonra 1 ton ancak satabiliyorum. Buzdolaplarındaki etler bitmeden piyasa düzelecek gibi görünmüyor."

SARIBEY: ÜRETİCİ İNEĞİNİ SATIP KIŞ İÇİN YEM SATIN ALIYOR
Besici İsmail Sarıbey de şu günlerde üreticilerin hayvanlarını satarak kış ayları için yem stokladığını söyledi. Hasat zamanı olduğu için sılaj alıp depolayan üreticinin, saman ve kuru yemi de en ucuz olduğu şu zamanlarda satın alarak maliyeti düşürme çabası içinde olduğunu anlatan Sarıbey, "Yem uğruna satılan hayvanlar kesime gittiği için piyasada yeterince et var. Kesimlik hayvan sürümünün yoğunluğu nedeniyle et fiyatlarına son günlerde hiç zam yapılmadı. Zaten vatandaştan talep de yok. Fakat yakın bir zamanda bugün sessiz seyreden et fiyatlarının gümbür gümbür yükseleceğini tahmin etmek hiç de zor değil" diye konuştu.