GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
5 Ağustos 2023 Cumartesi 09:52

Büyükşehir olumsuz görüş vermişti… Tarihi SİT’e komşu demir perde!

Bergama-Aliağa sınırındaki 1’inci derece arkeolojik SİT’e komşu çam fıstıkları ile dolu tarım arazilerine dikilmek istenen güneş enerji santrallerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi dosyaya proje için olumsuz görüş sundu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yönetim kurulu başkanlığını Vehbi Bilgin’in yaptığı Bilgin Enerji Holding bünyesinde yer alan Bergama Rüzgar Enerji Şirketi’nin kurmak istediği ‘Aliağa RES yardımcı kaynak GES’ projesi için ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu.

Proje kapsamında 121 hektarlık alana 84,9542 MWm gücünde 9 adet güneş enerji santrali dikilmesi planlanıyor. 255 milyon Türk Lirası değerindeki yatırım kapsamında 151 bin 106 adet güneş paneli de dikilmesi hedefleniyor. Santralde yılda 135 milyon kWh elektrik üretecek kapasitede olacak.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda proje alanı tarım arazisi, mera ve fıstıklık alanlarda yer alıyor. Ayrıca proje alanı içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı sınırı içerisinde de kalıyor. Planlanan GES’lerin en yakın konuta olan uzaklığı 200 metreye kadar düşecek.



YILKI ATLARININ YAŞAM ALANI
Projenin iptal Bakanlığa dilekçe veren Bergamalılar ise santralin hayata geçmesi durumunda yaratacağı etkilere dikkat çekmişti.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde antep fıstığı aşılanmış 10 bin menengiç ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Bergamalılar bölgenin yılkı atlarının yaşam alanı olduğunu da belirtmitşi. İtirazda GES alanında ayrıca 400-500 palamut ağaçlarının da olduğu belirtilmişti.

BİNLERCE ANTEP FISTIĞI TEHDİT ALTINDA

İLK BAŞVURU ARKEOLOJİK SİT’TEYDİ
Öte yandan projenin ilk başvurusunda kimi GES alanlarının 1’inci derece arkeolojik SİT alanında kaldığı ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün uyarısı doğrultusunda bu alanlar proje sınırının dışına çıkarıldı. Proje alanına komşu parsellerde kervan yol kalıntıları, kuyu alanları gibi tarihsel kalıntılar bulunuyor.



BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
GES alanlarının tarım, orman, fıstıklık ve  içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı sınırında kaldığının vurgulandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüş yazısının yer seçiminin uygun olmadığı altı çizildi.

Büyükşehir’in görüş yazısında “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 10.04.2017 tarih ve 05.352 sayılı kararı ile uygun bulunarak onanan İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda ise, yardımcı kaynak GES 1 ve GES 2 alanları "Makilik-Fundalık Alan" olarak belirlenen bölgede, yardımcı kaynak GES 3 alanı "MakilikFundalık Alan" olarak belirlenen bölgede ve kısmen "3. Derece Yol" üzerinde, yardımcı kaynak GES 4 alanı "Makilik-Fundalık Alan" olarak belirlenen bölgede, kısmen "3. Derece Yol" üzerinde ve kısmen "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak belirlenen bölge içerisinde, yardımcı kaynak GES 5 alanı "MakilikFundalık Alan" olarak belirlenen bölgede ve kısmen "3. Derece Yol" üzerinde, yardımcı kaynak GES 6, GES 7 ve GES 8 alanı "Makilik-Fundalık Alan" olarak belirlenen bölgede, yardımcı kaynak GES 9 alanı "Mera Alanı" olarak belirlenen bölgede, alternatif kaynak GES 1 alanı "Makilik-Fundalık Alan" olarak belirlenen bölgede ve kısmen "3. Derece Yol" üzerinde, alternatif kaynak GES 2 alanı "Mera Alanı" olarak belirlenen bölgede ve kısmen "Sulama Alanı" olarak belirlenen bölge içerisinde yer almakta olup, "Akarsu-Dereler" hattına bitişik şekilde konumlanmaktadır. Ek olarak, yardımcı kaynak GES 9 alanı haricinde kurulması planlanan GES alanları "İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanı" sınırları içerisinde yer almaktadır.” ifadeleri yer aldı.