GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Mart 2016 Perşembe 17:05

Et entegre tesisini alan şirket AK Partili üyenin mi?

İzmir’de yıllardır tartışma konusu olan Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi’nin İzmir Defterdarlığı tarafından yapılan ihalesini kazanan Par İnşaat şirketinin kurucu ortağının AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Çağlar Haspolat olduğu çıktı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hissedarı olduğu dönemde Tansaş tarafından yapılan Buca Kaynaklar’daki Et Entegre tesisi ile ilgili tartışmalı süreç sona erdi.

- VE ET ENTEGRE TESİSİ KİRALANDI: YENİ SAHİBİ KİM OLDU? 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Tansaş özelleştikten sonra Milli Emlak Müdürlüğü tarafından satışa çıktığı dönemde önerdiği 6 milyon TL para teklifi kabul edilmemişti. Milli Emlak, mülkiyeti kendisine ait olan yer için 27.5 milyon TL isteyince Kocaoğlu duruma tepki göstermiş, yapılan kiralama ihalesine de “Kendi mülkümüzde kiracı olmam” diyerek tepki göstermişti.

Aradan geçen zamanda Milli Emlak tesisin ikinci ihalesine çıkarak sürece noktayı koydu. İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nın ortaklaşa kurduğu İzmir Mezbaha Entegre Et Sanayi Ve Ticaret A.Ş ile Par İnşaat Taahhüt Mimarlık Proje Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi son ihalede yarıştı. İhalede en yüksek teklifi 1 milyon 106 bin TL ile veren Par İnşaat sonuca ulaştı.

AK PARTİLİ KURUCU ORTAK
Kıyasıya yarışa sahne olan ihalenin sonuçlanmasının ardından gözler Par İnşaat Şirketi’ne çevrildi. Merkezi Bayraklı’da bulunan şirketin kurucu ortaklarından birisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Çağlar Haspolat olduğu ortaya çıktı.

Ticaret sicil kayıtlarına göre 2010 yılında kurulan şirketin hissedarları arasında Haspolat ile birlikte Ünal Kaçan ve Hasan Ali Par gibi isimler de bulunuyor. İsimler bir yıl sonra kayıtlara göre hisseleri devrediyor. Hisseler noter onayı ile tamamen Mehmet Ali Çetin’e geçiyor. Bir yıl boyunca şirkette tek yetkili olarak görünen Çetin ise hisselerinin tamamını AK Parti Meclis Üyesi Haspolat’a devrediyor. Aynı toplantıda ve şirket kararına göre Haspolat 10 yıllığına aksi bir karar alınana kadar müdür olarak atanıyor. 2013 yılına gelindiğinde ise Haspolat, tüm hisselerini 125 bin TL karşılığında Ali Haskoloğlu’na devrediyor. Şu anda kayıtlara göre şirket ile bir bağı bulunmayan Haspolat’ın yerine gelen Haskoloğlu ise 2 yıldır şirketin tek yetkili ismi olarak görünüyor.

MECLİSTE TESİSİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantılarında konuyu sık sık gündeme getiren Haspolat, tesisin belediye tarafından kiralanmasını istemişti. Haspolat, ihaleye İTO ve Ticaret Borsası’nın girmesini istemezken tesislerin yıllardır çürüdüğünü belirtmişti. Haspolat son toplantıda konuyla ilgili, “Devlet'in yerini haraç mezat almak istiyorsunuz. Burayı kiralayın. Değerini uzman kuruluş 26,5 milyon TL biçmiş. Satın da alabilirsiniz. İzmir'de at eşek eti kesiliyor. Burası İTO'ya gitmesin. Akdemir Plaza'yı kiralıyorsunuz. Bornova'da Aşık Veysel Rekreasyon alanında bir hatadan dolayı 90 milyon TL ödediniz. Entegre yerini de kiralayabilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.