GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Mutfak
2 Haziran 2024 Pazar 11:44

Enginar saklama rehberi: En fazla iki gün!

Bahar aylarında sofraların baş tacı olan enginar, saklama koşullarına göre lezzetini kış aylarında da koruyabiliyor. Pazarda limonlu suda satılan enginar ile ilgili konuşan Diyetisyen Elif Dila İmançer, “Enginarı vakumlamadan uzun süre (örn: 48 saat) limonlu suda bekletmek şişkin ve sert yapısını etkileyerek ürün kalitesini düşürebilmektedir. Taze enginarları yaprakları ile birlikte ortalama 15 dakika haşladıktan sonra soğuk suda sıcaklığını düşürerek ve sonrasında yapraklarını ayırarak vakumlama yapılabilir” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Akdeniz mutfağında geniş bir yere sahip olan enginar, bahar aylarının vazgeçilmez sebzesi olarak sofralarda yer alıyor.

Renginin kararmaması için pazarda limonlu suyun içinde satılan enginar, havayla temas ettiğinde renk değiştiriyor. Enginarları kış mevsiminde tüketmek için saklamak isteyen tüketiciler ise çeşitli saklama yöntemlerini deniyor. Buzlukta, kavanozda ya da pişmiş enginar… Saklama yöntemleri saymakla bitmese de enginarın saklanırken içerdiği besin değerlerini ve lezzetini de kaybetmemesi gerekiyor.

Egedesonsöz’e konuşan Uzman Diyetisyen Elif Dila İmançer enginar, enginarın pişirme yöntemleri ve saklama koşulları hakkında bilgi verdi.

ENGİNAR, ANTİOKSİDAN VE PREBİYOTİK ÖZELLİĞE SAHİP
İmançer, enginarın faydalarından bahsederek “ Enginar içeriğinde bulunan besin öğeleri ve fitokimyasallar nedeniyle sağlık için çok kıymetli bir gıdadır. Enginarın sağlık üzerine etkisini inceleyen birçok araştırma; karaciğer koruyucu, kanser oluşumunu engelleyici, kolesterol düşürücü, antioksidan ve prebiyotik özellikte olduğunu vurgulamaktadır. Lif içeriği ile kan şekeri üzerine olumlu etkisi dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

LİMONLU SUYUN İÇİNDE EN FAZLA 48 SAAT BEKLEYEBİLİR
Enginarın satılırken limonlu suyun içinde uzun süre bekletilmesinin kalite ve lezzet kaybına yol açabileceğini söyleyen İmançer, “Elbette böyle değerli bir gıdayı satışa sunarken veya tüketmeden önce, ürün kaybını en aza indirgemek için bazı yöntemlere başvurulmaktadır. Enginarın dış yapraklarından ayrılarak, kalp kısmının limonlu su içinde bekletilmesi en bilinen örnektir. Bu yöntemde limonun asidik özelliği yardımıyla enginarların enzimatik olarak kahverengileşmesi engellenir ve enginarın bozulması geciktirilir. Ancak enginarı vakumlamadan uzun süre (örn: 48 saat) limonlu suda bekletmek şişkin ve sert yapısını etkileyerek ürün kalitesini düşürebilmektedir” dedi.

BUHARDA PİŞİRME EN İYİ YÖNTEM
İmançer sözlerine şöyle devam etti:

“Enginar kalbini fiziksel,  kimyasal ve duyusal anlamda en kaliteli halde muhafaza etmek için taze enginarları yaprakları ile birlikte ortalama 15 dakika haşladıktan sonra soğuk suda sıcaklığını düşürerek ve sonrasında yapraklarını ayırarak vakumlama yapılabilir. Ayrıca buharda pişirme, enginarın içindeki fenolik bileşiklerden en yüksek oranda faydalanmak adına iyi bir yöntemdir. Son olarak, enginar yapraklarında baş kısmına göre yararlı bileşiklerin daha fazla olduğu unutulmamalı ve mümkünse taze olarak aldıktan sonra yapraklarıyla birlikte pişirilip tüketilmelidir.”