GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
29 Mayıs 2024 Çarşamba 08:39

Emlakçıların başkanından vergi taslağı için eleştiri: Yatırımcıyı yurt dışına kaçırtır!

İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, ikinci ve daha fazla konuttan kademeli olarak daha fazla vergi alınmasını öngören yasal düzenlemenin Meclis’ten geçmesi halinde yatırımcıyı Kıbrıs’ta, Dubai’de, Atina’da gayrimenkul yatırımı yapmaya sevk edeceğini söyledi. Güleroğlu, “Oralarda vergi yok, kira geliri dolar üzerinden ve getirisi yüksek. Daha yüksek vergilendirme olursa, hiçbir yatırımcı ülkemizde gayrimenkule yatırım yapmaz” uyarısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Vergi reform paketi” çalışması çerçevesinde ikinci ve daha fazla konutu olanlardan kademeli olarak daha çok vergi alınmasını öngören yasa taslağı tartışmaya açıldı.

Önümüzdeki ay içerisinde meclise gelmesi beklenen taslak kabul edildiği takdirde, ikinci ve daha fazla konutu olanlar, kademeli olarak çok yüksek emlak vergisi ödemek zorunda kalacak. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, böyle bir yasal düzenlemenin, ülkemizde gayrimenkule yatırılması düşünen paranın yurtdışına gitmesine yol açacağını öne sürdü.

ÖYLE BİR DÜZENLEME, GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ GÖZDEN ÇIKARMAK DEMEKTİR
Yatırımcının, öyle bir durumda Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapmaktan vazgeçeceğini belirten Başkan Güleroğlu, Türkiye’nin lokomotif sektörünün inşaat olduğunu hatırlattı.

Kademeli vergilendirmenin gayrimenkul sektörüne çok büyük zarar vereceğini, işsizliği artıracağını, en önemli Türk yatırımcının yurt dışına kaçmasına sebep olacağını dile getiren Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de lokomotif sektör, inşaattır. Var mı ağır sanayimiz, yok! Üretimimiz kısıtlı. Tarımda zayıfız. İnşaatla ayakta duran bir sektörden bahsediyoruz. Bu da 300 iş kolunu bünyesinde barındıran bir sektör. Siz otoyolda hızlı giderken aniden fren yaparsanız ya takla atarsınız, ya da arkadan gelen size çarpar. Bu paket hayata geçirilirse, böyle bir sonuçla karşılaşırız. Böyle bir düzenleme, gayrimenkul sektörünü gözden çıkarmak demektir. Gayrimenkul sektörünü gözden çıkarıyorlarsa, alternatif sektör ne olmalı, buna karar vermek lazım. 90’lı yıllarda tekstil, gayrimenkulün önündeydi. Ona bir müdahalede bulunuldu, tekstil sektörü tepetaklak geldi. Kademeli vergilendirme, gayrimenkul sektörüne de aynı etkiyi yapar. İşsizlik de artar.”

ALIM SATIM VERGİSİ YÜZDE 1 OLSA, DAHA ÇOK VERGİ GELİRİ ELDE EDİLİR
Söz konusu düzenlemenin amacının, gayrimenkul satışlarındaki vergi kaçağını önlemek olduğunu belirten Başkan Güleroğlu, “Dolayısıyla daha çok vergi geliri etmek de amaçlanıyor. Fakat içeriğine bazı şeyler eklenmezse, o yasal düzenleme felaketimiz olur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasa taslağına bazı önemli eklemeler yapılması gerekir ki o eklemeler yapılırsa, her şey düzene girer. Mesela alım satım vergilerini alıcıya yüzde 0,5, satıcıya yüzde 0,5 olarak uygulandığında, toplamda yüzde 1 vergi alındığında, şu anda gayrimenkul alım satımından elde edilen gelirden çok daha çok vergi geliri elde edileceğini yıllardır söylüyorum. Emlak beyanında yazılan oranları da düşürmek gerektiğini savunuyorum. Bugün belediyeye diyelim ki 5 bin lira emlak vergisi ödüyorsunuz. Devlet de diyor ki, satışı gerçekten fiyat üzerinden yapacaksın! Evin fiyatı 500 bin liraysa, 500 bin lira üzerinden emlak vergisi ödüyorum. Yarın 5 milyon lira üzerinden vergi ödemeye başladığımda, 4-5 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kalacağım. 5 bin lira öderken, 25 bin lira ödeyeceğim. Evinde bir nevi kiracı gibi olursun! Bunların düzene girmesi gerekiyor. Biraz önce anlattıklarım ciddiye alınmazsa, paranın dışarıya kaçacağı yönünde kaygılarım var. İnstagram’a girin, Kıbrıs’ta satılık bir dünya yer var. Peynir ekmek gibi yer satılıyor. Atina’da Türk gayrimenkul yatırımcısının önü açılmış durumda. Dubai patladı. Buralardaki daireleri Türk vatandaşları alıyor, Türk yatırımcılar alıyor. Buralarda çok daha düşük paralar karşılığında daire alabiliyorsunuz ve oralardaki kiraları dolar üzerinden alıyorsunuz. Getirisi yüksek ve vergi sorunu yok. Bu durumda yatırımcı parasını Türkiye’deki gayrimenkule mi yatırır, Dubai’deki, Atina’daki, Kıbrıs’taki gayrimenkule mi yatırır? Türkiye’de gayrimenkule yatırım bir anda dip yapar. Paramız dışarıya gider. Dolayısıyla hükümetin, bazı kararları alırken birçok şeyi gözden geçirmesi gerekiyor”