GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Temmuz 2023 Cuma 09:08

Emeklilik hayali başka bahara!

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal,  emekli olmak isteyen öğretmenlerin, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımayacağı için bu kararlarından vazgeçtiği, çok sayıda öğretmenin emeklilik dilekçesini geri çektiğini söyledi. Vardal, “Emeklilik, yarı yarıya gelir kaybı demek. 15 bin lirayla geçinmek mümkün değil. Bu durumda 65 yaşına kadar çalışmak, mecburi emekli olmak zorundayız” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Memurlara yapılan seyyanen zam, emekliliği düşünen öğretmenleri harekete geçirmiş, pek çok öğretmen emeklilik dilekçesi vermişti. Ancak seyyanen zammın emekli maaşına yansımayacağını öğrenen öğretmenler, yarı yarıya gelir kaybını göze alamayınca, dileklerini geri çekmeye başladı. Memurlarda mecburi emekliye ayrılma yaşının 65 olduğunu hatırlatan Eğitim Sen İzmir 1 nolu Şube Başkanı Necip Vardal, emeklilikten vazgeçme hareketini, “Bu gidişle 65 yaşına kadar çalışacağız. Çünkü 27 bin lirayla geçinemeyen öğretmenin, 15 bin lirayla geçinmesi mümkün değil” sözleriyle değerlendirdi.

VARDAL: YARI YARIYA GELİR KAYBINI KİMSE GÖZE ALAMIYOR
Öğretmenlerin emekli olduklarında pek çoğunun maaşlarının yarısı kadar, bazılarının da yarıya yakın gelir kaybına uğradığına dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “Başöğretmen, uzman öğretmen olmayan bir öğretmen, ek ders ücretleriyle birlikte 27-28 bin lira dolayında maaş alıyor. Ancak bu öğretmenimiz emekli olduğunda, meslekteki kıdemine göre küçük farklılık gösterse de 15 bin lira dolayında emekli maaşı alır. Bu parayla geçinmek imkansız. Dolayısıyla öğretmenin emekli olup güzel bir hayat sürme hayali kurması mümkün değil” dedi. Emeklilik dilekçesini geri çeken çok sayıda öğretmen olduğunu, bu konuda sosyal medyadaki paylaşımları da gördüklerini anlatan Başkan Vardal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğretmenler, emekli maaşıyla sürünmemek için mecburen çalışıyor. Memurlar için, dolayısıyla biz öğretmenler için mecburi emekliye ayrılma yaş sınırı, 65… 65 yaşını dolduran bir öğretmen, emekliye ayrılmak istemese de yasa gereği mecburen emekli oluyor. Bu gidişle 65 yaşından önce hiçbir öğretmen emekli olamayacak sanırım. Seyyanen verilen zammın, emekli maaşlarına yansıtılmayacağı gerçeği, meslektaşlarımıza emeklilik konusunda geri adım attırdı. Eğer seyyanen zam, emekli maaşına yansısaydı, tek kişi bile emeklilik dilekçesini geri çekmez, emekli olmaktan vazgeçmezdi.”