GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Temmuz 2023 Cuma 06:51

Büyükşehir’de ‘geriye dönük’ krizi... İşçiler iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ikramiye krizinin ardından bu sefer de ‘geriye dönük’ alacaklar krizi yaşanıyor. Genel İş İzmir Şube üyesi binlerce işçi, 20 bin TL ile 40 bin TL arasında değişen 4 aylık alacağının ödenmemesi üzerine bugün yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ve İZENERJİ’de geçtiğimiz nisan ayında toplu iş sözleşmeleri imzalandı. 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2024 tarihini kapsayan sözleşmede yaklaşık 18 bin işçinin geriye dönük alacaklarının da 90 gün içinde ödenmesi kararlaştırıldı. İşçilerin 20 bin ile 40 bin TL arasında değişen geriye dönük alacağı bulunuyor. 

Ancak toplu iş sözleşmesinde yer alan geriye dönük 4 aylık işçi alacakları ile ilgili işçilere ödeme yapılmaması üzerine işçilerin üyesi olduğu Genel İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 Nolu Şubeler iş bırakma kararı aldı. İşçiler bugün yarım gün iş bırakma eylemi yapacak. İş bırakma eylemi Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) şoförleri, itfaiye, anaokulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aşevleri ve otopark çalışanlarını kapsamayacak. 

SALI TAM GÜN: OTOBÜSLER DE DURABİLİR
Yine ödeme gerçekleşmezse işçiler 1 Ağustos salı günü de tam gün iş bırakacak. İkinci iş bırakma eyleminde de otobüslerin de durdurulması kararı masaya yatırılacak. 

EGEMENLİK EVİ ÖNÜNDE İŞ BAŞI
Sabah saatlerinde iş başı yapmayacak işçiler Tunç Soyer’in de makamının bulunduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Egemenlik Binası’nın önünde bir araya geldi.

Genel İş üyesi işçiler daha önce de ikramiye alacakları için iş bırakmıştı.

"ENFLASYON ALTINDA EZİLİYORUZ"
Geriye dönük alacaklarının enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Genel İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, "Disk Genel İş Sendikaları olarak İZELMAN, İZENERJi şirketleri içinde örgütlü olduğumuz 18 bin üyemizin Toplu İş Sözleşmesinde doğan farklarımızı son ödeme tarihinde alamadığımız için bugün buradayız. Ülkede yönetilememezlikten kaynaklı ağır şartlar altında, enflasyon altında eziliyoruz. TÜİK'in açıkladığı sahte enflasyonlarla değil gerçek yaşam koşullarında ayakta durmaya çalışıyoruz, ücretlerimizi TL bazında alan bizler toplu İş sözleşmemizin başladığı ve bittiği 4 aylık dönem ve Tis geriye dönük farkları için beklediğimiz 3 aylık süreyi de hesaplarsak 7 ay sonra alacaklarımızı alacağız. Toplu iş sözleşmesinde yazan bu yasal sürelerin arasında gecen zaman diliminde alacaklarımız Türkiye şartlarında erimedi aslında kayboldu. Ocak ayında dolar kuru 18 TL iken şu an itibari ile 26 TL dir. Yaklaşık yüzde 50 enflasyonun altında tüm alacaklarımız ezilmiştir. Bu şartlar altında işçiler olarak zamanında alacaklarımızı alarak, zamanında borçlarımızı ödemek istiyoruz" dedi. 

Büyükşehir işçilerinin ay sonunu zor getirdiğini ifade eden Saral, “Ve Biz İzmir büyükşehir belediye işçileri gece gündüz demeden 7 gün 24 saat esasına göre doğumdan ölüme soğuk, sıcak demeden büyük bir özveriyle belediyenin gülen yüzü ve hizmet edenleriyiz. İşte bu yüzden hizmeti üreten biz emekçiler isek ödemeler noktasında ve öncelik alın teri döken bu gülen yüzlerin olmalıdır. Biz emekçiler olarak Toplu iş sözleşmemizde yazan sürenin yanı Tis farkları son ödeme tarihine kadar sabırla bekledik. Ve gün geldi, iş de o günün sabahında hep birlikte üretimimden gelen gücümüzü kullanarak buradayız, alacaklarımızı istiyoruz. Fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu.

Saral, “Teşekkürlerle, alkışlarla bu kapıda imzaladığımız toplu iş sözleşmemizden sonra üyelerimizle birlikte 18 bin emekçi adına alkışlarla zılgıtlarla hakkımız olanı geriye dönük alacaklarımızı istiyoruz. 1,2,3, ve 9 Nolu şube yönetim kurulları olarak ve 18 bin emekçi adına taleplerimizi basına ,kamuoyuna ve İzmir büyükşehir belediyesine bildiririz” dedi.

İş bırakmak isteyen işçilere idarecilerin baskı yaptığını da ileri süren Saral, “İşçi arkadaşlara sesleniyorum; biz buradayız, korkmasınlar. 1 Ağustos Salı günü tam gün iş bırakarak sabah saat 08:00’da Kültürpark 1 No’lu hol önünde olacağız” diye ekledi.