GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
12 Mart 2022 Cumartesi 11:54

Egeli çiftçi ayçiçekten vazgeçti!

Geçen sene kuraklık yanı sıra pamuğun para etmemesi nedeniyle ayçiçeğine yönelen çiftçiler, ayçiçeğinden de umduklarını bulamayınca, pamuğa dönüş yaptı. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Buğday hasadından sonra kimse ayçiçeği ekmek istemiyor. Birinci ekimde de ayçiçeği yok; bu ürün hayatımızdan çıktı” açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Geçen yıl yaşanan kuraklık ve pamuğun para etmemesi nedeniyle ayçiçeği ekimine yönelen Sökeli çiftçiler, ayçiçeğini hayatlarından çıkardı. Pamuk tarlaların beyazlığı, yerini ayçiçeğinin sarı çiçeklerine bırakırken çok büyük hayaller kuran çiftçiler, ne yazık ki bekledikleri verimi elde edemedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, 70 bin dönüme ikinci ekim olarak ayçiçeği ektiklerini, ancak dönümde 250 kilo yerine 150 kilo civarı ürün aldıklarını söyledi. Başkan Tanyeri, verimin düşük olmasının yanı sıra pamuğun değer kazanmasıyla birlikte üreticilerin pamuğa dönüş yaptığını bildirdi.

TANYERİ: BİZİM EN İYİ BİLDİĞİMİZ ÜRETİM, PAMUK ÜRETİMİ
Bu yıl yaklaşık 150 bin dönümlük alana buğday ektiklerini ve iyi ürün aldıklarını belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen yıl susuzluk ciddi boyuttaydı. Haliyle pamukta verim alamadık. Üreticiler 70 bin dönüm araziye ayçiçeği ekti. Ayçiçeği yağı bu yıl çok para etti ama bizim çiftçi, borçlarını bir an önce kapatmak için bugünleri beklemeden ürününü sattı ve yine para kazanamadı. Üstelik dönüm başında elde edilen ürün miktarı da çok düşük gerçekleşti. Dönümünde 250 kilo ürün almamız gerekirken, nedense 150 kiloyu ancak alabildik. Mayısın 15’inden sonra buğday hasadını gerçekleştireceğiz. Haziran 15’e kadar tav suyu verilebilirse, çiftçimiz ikinci ürün olarak bu kez ayçiçeği değil, pamuk ekecek. Bir miktar ayçiçeği ekimi olsa da geçen yılkinin yanında sönük kalacağını söyleyebilirim. Pamuk, bizim en başarılı olduğumuz üretim. Üstelik bu yıl para da ediyor. İzmir Ticaret Borsası, mahleç bazında 44 liradan pamuk alıyor. Tarladan hasat ettiğimiz çiğit pamuğun fiyatı 19 lira. Çiftçimiz üretimini hiç bilmediği ayçiçeğini bırakıp yeniden en iyi bildiği pamuk üretimine geçiyor.”