GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
11 Mart 2022 Cuma 09:30

TMMOB'dan Soyer'e 'İnciraltı' önerisi: Parti politikanıza bakın!

Planlama süreci devam eden İnciraltı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tutumunu eleştiren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, "Partilerin içinde tarım politikaları konusunda ciddi bir bakışı olan CHP... CHP'nin politikalarında tarım alanlarının korunması ve çoğaltılması yazıyordu. Biz bunu hem Ali Engin'e hatırlattık hem de Tunç Bey'in bunu bildiğini düşünüyoruz. CHP'li başkanların seçildiği partilerin programlarından haberi vardır diye düşünüyoruz. Tunç Bey çok şanslı bir belediye başkanı parti politikasında bunlar var" diye konuştu

EGEDESONSÖZ - Gazetecilerle bir araya gelen TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi Dr. İlker Kahraman gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Toplantının ana gündemi; planlama süreci devam eden tartışmaların odağındaki İnciraltı’ndaki tarım süreci, İzmir depremi, emsal artışı davası, depremzedelerin kooperatifleşme süreci ve 2 Nisan’da yapılacak deprem çalıştayıydı.  

İnciraltı planlamaları ile ilgili Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin'in geçmiş dönemdeki İnciraltı ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerineMimarlar Odası Avukatı Olgun Soydan, "Ali Engin büyük İzmir Depremi öncesi alanla ilgili burada (İnciraltı) 'Tarım yapılmıyor bari kaçak yapı olmasın' demişti. Sonra da 30 Ekim depremi oldu. Aynı mantıkla yapılaşmaya açılan Manavkuyu ve Özkanlar'da çok önemli can kayıpları oldu. Depremden sonra sayın başkana bu sorulmadı. Sorulsa belki de fikrini değiştirmişti" dedi.



İMARA AÇILIRSA İZMİRLİLER ORAYA GİDEMEZ
İnciraltı’nın yapısı nedeni ile yazları aşırı sinekli olduğunu ve kimsenin o bölgede oturmadığını belirten TMMOB Dönem Sözcüsü Akdemir şunları söyledi:

“Orada sadece tarım yapılırdı. Kent oraya genişledikçe süreç değişti. Oraya biri geldi ve villa yapınca arsalar değerlenecek düşüncesi doğdu. Tapu sahipleri bu gözden baktı. Şimdiye kadar görevini yerine getirmeyen belediyeler ise imar affında olduğu gibi yıkamadıkları yapılardan bu şekilde kurtulmaya çalıştılar. Bizim kendi elimiz ile tarım alanı yaratma şansımız yok. Biz İsrail değiliz. İsrail, İnciraltı gibi alanı planlamak içi milyarlarca dolar harcıyor. Orayı İsrail'e verseniz ayakla bile bastıramazlar. İnciraltı'nda markalı meyve bahçeleri var. O bölgeyi eğer imara açarsanız, trafik yoğunluğunu yaşanır, oraya artık İzmirliler gidemez. İnciraltı kentin tüm yoksullarının gidip nefes alabildiği bir alan. Biz bunu Çeşme için de söyledik. El konulan koylar eskiden vatandaşların günübirlik gittiği yerlerdi. İnciraltı da böyle. Eğer imara açılırsa insanlar gidemeyecek”.



TUNÇ BEY ÇOK ŞANSLI BİR BELEDİYE BAŞKANI
Gazetecilerin ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İnciraltı’na ilişkin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu cevaplayan Akdemir, “Tunç Bey bir şey diyemiyor. Bizim farkımız bu. Biz net bir şekilde tarım alanlarının korunması açısına tarafız. Mecliste 5 siyasi parti var ve bunların programlarını inceledik. Bu partilerin içinde tarım politikaları konusunda ciddi bir bakışı olan CHP... CHP'nin politikalarında tarım alanlarının korunması ve çoğaltılması yazıyordu. Biz bunu hem Ali Engin'e hatırlattık hem de Tunç Bey'in bunu bildiğini düşünüyoruz. CHP'li başkanların seçildiği partilerin programlarından haberi vardır diye düşünüyoruz. Tunç Bey çok şanslı bir belediye başkanı parti politikasında bunlar var” ifadelerini kullandı.

KONAK MEYDANI VARSA TMMOB’UN SAYESİNDE
TMMOB’un açmış olduğu davaların planlama süreçlerine nasıl bir etki yarattığının sorulması üzerine değerlendirme yapan Akdemir “Biz dava açtık diye bir şeyler dursaydı İstinye Park, Folkart olmazdı. Konak'ta bir meydan varsa o TMMOB'un davası sayesindedir. Yoksa orası AVM olacaktı. Kordon varsa o da odaların davası sayesinde. O dönemler hukuk vardı." dedi.

KAYA İZMİRLİLERİN YANINDA DEĞİL, MÜLK SAHİPLERİNİN YANINDA OLMUŞTUR
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin'in ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya'nın İnciraltı ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Akdemir, "Ali Engin de Mahmut Atilla Kaya da iş insanı. Bu arkadaşlar kenti yönetmek üzere taraf olur ama kimin hangi tarafta olduğunu zaman gösterir. Atilla Kaya demek ki sadece oradaki mülk sahibinin yanında, orayı kullanan İzmirlilerin değil" diye konuştu.

EN GÜZEL YORUMU KOCAOĞLU YAPTI: EMSAL BİR KARAR
Depremzedelerin TMMOB’tan emsal artışına açmış olduğu davayı geri çekilmesi yönündeki talebi de değerlendiren Akdemir şunları söyledi:

“Depremzedeler bunu isteyebilir, haklılar. Depremden sonra istenmesi gereken bazı şeyleri isteyemediler. Bunların da biri yıkılan binaların hepsi ruhsatlı bina ve bunlar yıkıldıysa bunlar ruhsatlı bina, denetleyenlerin sorumluluğuydu. Diğeri de bu binaların devlet tarafından aynen yapılıp teslim edilmesi gerektiğiydi. Bu hiç gündeme gelmedi. Bunlar söylenmediği sürece diğer söylemler anlamsızdır. Biz davayı TMMOB olarak açtık. Emsal artışı ile ilgili en güzel yorumu İBB eski Başkanı Aziz Kocaoğlu vermişti. Emsal bir karar aldılar dedi. Bu karar tüm Türkiye'ye emsal teşkil edecekti çünkü. Biz İZDEDA ile de bir araya geldik onlar da bizi anladılar.”.



DEPREM ÇALIŞTAYINA ÇAĞRI!
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman da, 2 Nisan’da yapacakları deprem çalıştayına çağrı yaparak “Biz İzmirli depremzedelerin kooperatifleşme sürecini destekliyoruz. Ancak bunun Türkiye sorunu olduğunu düşünmek lazım. Bu sadece İzmir'in sorununu değil. İstanbul'da deprem olduğunda biz büyük ihtimalle dışa bağımlı olacağız. Bu sadece İzmir'in problemi değil yani. Depremden sonra yapılanlar ile ilgili yapılacaklar kooperatifleşme ile yapılacak olması daha iyi. İZDEDA'nın emsal konusunda ısrarcı olmasından ziyade bizi anladılar. Çözümlerin olabilmesi için deprem çalıştayı çok önemli bir süre. Zeminde ne var, yapılan binalar sağlam mı bunların hepsini tartışmaya açmak lazım. Bunlar konuşulduğu depremden zarar görmüş herkesin de burada olmasında fayda var. Bu tartışmalardan mutlaka iyi işler olacaktır. Deprem ile ilgili konuşulacak çok konu var ancak emsal ile ilgili tartışmalar artık bizim için bitti.” dedi.