GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Mart 2018 Salı 10:34

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya: Akıllı davranırsak 8 milyar doları görürüz!

Başkan Kaya, mermercilik ve doğal taş sektörü için, “Hız yapacağımız zaman bu. Doğal taş için akıllı davranırsak 7-8 milyar dolarları çok rahat görürüz. Bir kuruşu bile ithal olmayan tamamen yerli ve mili olacak şekilde ulaşırız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Kaya mermer sektörü üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

HÜKÜMETLER FUARIN ÖNEMİNİ İDRAK ETTİ
Kaya, “Amatördeyken şu an şampiyonlar liginde olan bir sektörüz. Kültürpark’ta başlayan fuarlar zincirinin çok büyük katkısı oldu. İZFAŞ’la birlikte bütün olarak bu işin üstesinden gelmeye çalıştık. Bütün hükümetler fuarın önemini idrak etti. Son olarak bize ödül getirdi. Ekonomi Bakanlığı’ndan milli katılım desteği alıyoruz. Bu rakamsal anlamda önemli ama bakanlığımızın sahip çıkmasının getirdiği anlayış da önemli. Zorlu bir süreçten geldik” dedi.

Yayının tamamı için tıklayınız...

 

BAŞARIYI BİZ DİYEREK KAZANDIK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na fuarcılık çalışmaları için teşekkür eden Kaya, “Fuarın sahibiyiz. Fuarın sahibi sadece İZFAŞ değil. Bütün sektörleri birleştirdiğinizde başarı geliyor. Bu ülke bunu hak ediyor.  Başarıyı 24 yıldır biz diyerek kazandık. Sayın başkanımız dünyanın en büyük fuarını bize hediye etti. Ona teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

NASIL BÜYÜK FUARI BİZE BAĞIŞLADIYSA…
Kaya, “O fuar alanı için neler yaşandı? Bu fuarı İstanbul’a, Ankara’ya götürmek istediler. Ayrıca binalarda mermer kullanım oranının artması için belediyelerin öncülük etmesi lazım. Avrupa’da bunlar böyle. Nasıl en büyük fuarı bize bağışladıysa bu uygulamayı da başlatmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

LİG ATLAMAMIZ İÇİN HIZLANACAĞIMIZ ZAMAN BU
Sektörel bilgi veren Kaya, “Bizim ülkemizde amatörden lig atlamamız için bazı proje ve yenilikler gerekli. Mermer makineleri üreten bir konuma geldik. Mermer sektörü büyürken yanında sanayisini de büyüttü. Biz artık hız yapacağız. Zaman bu” dedi.

AKILLI DAVRANIRSAK 7-8 MİLYAR DOLARI GÖRÜRÜZ
Türkiye’deki taşların tercih edilmesinin altında yatan sebebi söyleyen Kaya, “Ana renklerin bizde olması. Fay hatlarıyla da alakalı bir durum. Ama İran da böyle. Biz nasıl İtalya’nın karşısına dikildik. Bir gün de İran bizim karşımıza dikilecek. Renk seleksiyonumuzun olması çok önemli. Doğu ve Güneydoğu’da terörden dolayı girmediğimiz çok yer var. Yüzde 40’lık rakamın hem renk hem nitelik anlamında fazlalaşacağını biliyoruz.  Doğal taş için akıllı davranırsak 7-8 milyar dolarları çok rahat görürüz. Bir kuruşu bile ithal olmayan tamamen yerli ve mili olacak şekilde ulaşırız. Hükümetin bizim sektörümüze genel olarak koyduğu kota 15 milyar dolar, inşallah biz bunu yakalayacağız” diye konuştu.

SAHİPLENME ÜLKEDE BAŞLAMALI
Kaya ayrıca, “Bu sektör bizim. Ben Torbalı’daki fabrikamı istediğim fiyata satabilirim ama ocağımı vermem. Çevreye verdiğimiz zarar diğer sektörler arasında en azdır. Kestiğimiz ağaç bin ise 10 bin ağaç dilecek kadar para veriyoruz. Ben turizmci ve tekstilci değilim. Çok bilgim yok ama ülkem için konuşuyorum. Sahiplenme ülkede başlamalı. Diğer sektör başkanlarına da söylüyorum mermerciliği de anlatın. Made in Türkiye olsun. Markalaşmayı yakalamamız için sahiplenmeyi yakalamamız lazım” ifadelerini kullandı.