GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Mart 2018 Pazartesi 12:03

Başkan Özen’den Tire’deki o uygulamaya isyan: Haraç misali para toplanıyor!

Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özen, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın, üretici ve köylünün mallarını koruma işlemini yapmadan para almaya devam etmesi karşısında, “Koruma gündemden kalkmış olmasına rağmen üreticiden haraç misali para toplanıyor” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Tire’deki köylü ve üreticiler 1941 yılında çıkmış yasa ile kurulan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın uygulamalarından şikayetçi durumda.

İpekçiler Mahallesi ve ilçe çevresindeki bulunan arazilerinin bugüne kadar korunduğunu belirten çiftçiler yeni dönemde gezici koruma görevlilerinin olmadığını ifade etti. 

Çiftçiler, 2011 yılında gerçekleşen düzenleme kapsamında  4081 sayılı Kanunun 34’üncü maddesine istinaden 6213 sayılı kanun hükümlerine göre arazi ve zirai ürünlerinin korunmasının kendileri tarafından yapılacağını Kaymakamlığa bildirdi. Gerekli işlemlerin yapılmasını talep eden çiftçiye ret cevabı geldi.

KÖYLÜ ‘KORUMAMI BEN YAPACAĞIM’ KURUM İSE ‘HAYIR’ DİYOR!
Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen konuyla ilgili bilgilendirmede bulunurken, Kaymakamlığın uygulamalarına tepki gösterdi. Kooperatif Başkanı Özen, “Yasa çıktığında uygulamaya tabi olan üreticiler ağaç başı, dönüm başı ya da metrekare başı bedelleri ödemek zorundaydı. Önceki dönemlerde atlı korucular gezerdi. Hırsızlara karşı ya da diğer sorunlarla ilgili önlemler alır, çalışmalar yapılırdı. Ama gelinen noktada buna ne bakan var ne eden var. Ama bu dernek köylülerden cayır cayır paraları alıyor. Genel bir sorun hakikaten. Köylerdeki tüm üreciler, ‘ben kendi korumamı kendim yaparım’ diyor.  Kurum ise, ‘Hayır ben araziyi çit ile çevireceğim, görüntü alan mekanizmayı kuracaksın’ şeklinde şart koşuyor” dedi.

HARAÇ MİSALİ PARA TOPLANIYOR!
Özen, “Koruma gündemden kalkmış olmasına rağmen üreticiden haraç misali para toplanıyor. 2011’de bir düzenleme yapıldı. İsteyenler ve kendi korumasını kendi yapacak olanlar dilekçe ile sistemden çıkabiliyor. Tire’de bu yakınma yılardır vardı. Diğer il ve ilçelerde de aynı sorunlar var. Görevlendirme yok ama para alınmaya devam ediliyor. Kaymakamlıklar düzenliyor. Çıkmak isteyen üreticiler dilekçelerini veriyor, bazıları bekletiliyor bazıları da işleme konulmuyor” diye konuştu.