GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
11 Mayıs 2018 Cuma 10:45

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan: Kentsel dönüşümde çözüm kent ortaklığında

İzmir'de düzenlenen zirvede kentsel dönüşümün yol haritası masaya yatırıldı. Managemant Plus tarafından bu yıl 11.si gerçekleştirilen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde kamu, yerel yönetimler ve sektör temsilcileri “uzlaşma” modelinin dönüşümün kalbi olduğu konusunda birleşti.

?Zirvenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, inşaat sektörüne seslenerek kentsel dönüşüm projelerine dahil olmalarını söyledi. Kocaoğlu, müteahhitlerin kendi büyümelerini gerçekleştirmek için kentsel dönüşüm projelerine yer almaları gerektiğini belirterek “İster birleşerek ister tek başlarına bu işe girmelerinde, kendi geleceklerini için mutlaka zorunluluk var” dedi. 

Zirvenin ilk oturumunda konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise kentsel dönüşümün “KENT ORTAKLIĞI” ile gerçekleştirilebileceğini söyledi. Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “Uzlaşmacı” yapısıyla dikkat çeken kentsel dönüşüm modelini kendilerinin yıllardır uyguladığını belirterek. “Bu yüzden hem bu modeli destekliyor hem de bize düşen her göreve de hazır olduğumuzu bildiriyoruz” diye konuştu.

??GELECEĞİMİZİ HANÇERLEMEYİN?
İzmir'de kentsel dönüşümün geleceğinin Türkiye'deki tüm kentlerden çok daha fazla önem taşıdığını belirten Aslan, plansız kentleşmenin bir çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Bunların başında tarım alanlarının tahribi, ulaşım ve altyapı yetersizlikleri, çevre kirliliğini ve kaçak yapılaşma gibi sorunların geldiğini ifade eden Aslan, “Gecekondular virüs gibi şehirlerimizi sardı” diye konuştu. Bu yüzden İzmirliler için huzur içinde yaşayabilecekleri alanları oluşturmanın herkesin görevi olduğunu söyleyen Aslan, “Bunu yapmazsak İzmir’in geleceğini elbirliğiyle hançerlemiş oluruz. Bunu yapmazsak gelecek diye bir şey olmaz” dedi.??

300 BİN GECEKONDUMUZ VAR
İzmir’in 1. derecede deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Aslan, kentteki binaların yüzde 60’ının dayanıksız olduğunu, tehlikenin de bu yüzden kapıda olduğunu vurguladı. İzmir nüfusunun 2050 yılında 6 milyona ulaşacağını, nüfus artış oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, benzer şekilde kentleşme oranın da yine binde 22.2 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bu nedenle gecekondulaşma oranın İzmir'de tavana ulaştığına dikkat çekti. Gecekondu sayısının 300 bini, kaçak yapı sayısının da 20 bini geçtiğini söyleyen Aslan, tüm bunların İzmir'i kentsel dönüşümün için “zorunlu” kıldığını söyledi.??

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ EN UZMAN KURUM EGE-KOOP?
Kentsel dönüşümü “mekansal ve sosyal değişimin birlikte yürütüldüğü dönüşüm” olarak tanımlayan Aslan, “Bu ikisi birlikte olmazsa bugün yaşadığımız hiçbir soruna çözüm getiremezsiniz. Kentsel dönüşüm herkesin kendisine göre yorum yapıp uygulayacağı bir proje de değildir. Tecrübe, bilgi, birikim uygulama dirayeti gerektirir” dedi. Halkın karar sürecinde olmadığı bir kentsel dönüşüm uygulamasını hayata geçirmenin hem zor olduğunu hem de bunun kentsel dönüşüm olamayacağını ifade eden Aslan, “Kent ortaklığı içinde kentsel dönüşümün yapılacağı bölgedeki vatandaşların kendi seçtiği temsilciler, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetim ve merkezi hükümet ile uyum içinde; etkili, düzenleyici ve belirleyici ortaklık yani, kent ortaklığı kurulmalıdır” dedi.

Kent ortaklığını ise “İnsanların güç ve kader birliği yapması” olarak tanımlayan Aslan, “Kentsel dönüşümde bu ortaklığın asıl adı ise kooperatifleşmedir. Kooperatifler bencilliği yani egoizmi önler. Kendi çıkarlarını hesaba katmadan başkaları lehine karşılıklı olarak çaba harcanmasına hizmet eder. Kooperatifler iyi organize edildiğinde ve denetlendiğinde insani ve ahlaki kuruluşlardır. İsrafı önler , maliyeti düşürür, tasarrufu arttırır ve kazancı yükseltir. Vatandaşlar geleceklerine bizzat karar verir, o yüzden kentsel dönüşümde mutlaka kent ortaklığı oluşturulmalıdır” diye konuştu.

BU SON OLSUN
Aslan, çarpık kentleşmenin bir nedeninin de sık aralıklarla çıkarın imar afları olduğunu belirterek, “İmar afları, gecekonduyu özendiriyor. Hiç bir demokratik ülkede seçim öncesi imar affı yoktur. İmar barışı adı altında yapılan son düzenleme gerçekten de son olmalı. Bir daha imar affı yapılmayacağını herkes bilmeli. Yoksa bir taraftan kentsel dönüşümle uğraşırken diğer taraftan gecekondulaşmanın önü açılırsa bu iş olmaz” dedi.