GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Aralık 2016 Salı 19:03

DTO Başkanı Kalkavan'dan 'Lady Tuna' çıkışı!

DTO İzmir Şubesi, yılın son meclisinde DTO Başkanı Metin Kalkavan’ı ağırladı. Çeşme’deki Lady Tuna kazasının ardından yakıt sızıntısına karşı acil müdahalenin olmamasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Kalkavan ise, “İzmir’de ekip her zaman hazır olmalıdır” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Aralık ayı meclis toplantısı, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Meclis oturumunda geçtiğimiz ay Türkiye Yelken Federasyonu Başkanlığı’na seçilen Özlem Akdurak, göreve gelişinin ardından toplantıda konuştu.  Yeni yönetimde DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ün yer almasına teşekkür eden Akdurak,” Türkiye Yelken Federasyonu ve DTO denizci bir nesil yetiştirmek için kol kola girdi” ifadesini kullandı.

YELKEN’DE DURUM İÇLER ACISI
Türkiye genelinde yelkencilik faaliyetinin sorunlarını dile getiren Akdurak, maliyeti yüksek olan spor dalına resmi prosedürlerin ağır olmasının kulüplerin gelişmesinde etkili olduğunu söyledi. Akdurak, “5 bin tane lisanslı sporcumuzla bütün Anadolu’ya yaygın bir faaliyeti göremiyoruz. Böyle bir yaygınlık olmayınca başarı sadece belli illerinde kalıyor. Kıyı illerimiz yeteri kadar faydalanamıyorlar. Türkiye genelinde kulüpler mali açıdan çok zayıf durumdalar. Türkiye’de zengin sporu olarak bilinen  yelkende durum içler acısı. Anadolu’nun çocuklarını denizle buluşturmamız için kaynağa ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK’TEN LADY TUNA’YA GÜVEN MESAJI
Akdurak’ın Türkiye Yelken Federasyonu tarafından Şubat ayında gerçekleştirilecek olan bir yelken yarışmasının Çeşme’de gerçekleştirilecek olması nedeniyle Lady Tuna’nın yakıt sızıntısı endişesini aktarması üzerin meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, güven mesajı verdi.

Öztürk, öncelikli olarak kazada can kaybının yaşanmamasının büyük şans olduğunu söyledi.  Lady Tuna’nın karaya oturması ve yakıt sızıntısı hakkında bilgi kirliliğinin olduğunu söyledi. Öztürk, “Şubat ayında Çeşme’de  uluslararası bir yarışma gerçekleşecek. Çok garip bir şey oldu.  Merak etmeyin, yarışmaya kadar bence temizlenecek” şeklinde konuştu.

BİLGİ KİRLİLİĞİ
Kazanın pilotaj hatası nedeniyle gerçekleştiğine yönelik iddialara yanıt veren DTO Başkanı Yusuf Öztürk, “Kazayla ilgili kamuoyunda bilgi kirlilikleri var. Bu kaza, cana zarar gelmesin diye gerçekleşti.  8 gündür bizler oradayız. Yapılanların hepsi sisteme göre yazılı kurallara göre yapıldı. Orada 3 tane balıkçı teknesine vurmadığı için kaza oldu” ifadelerini kullandı.

TURİZM MERKEZİNDE İMKAN YOK
Yaşananlarla ilgili bilgi veren Öztürk, ”Şu an Çeşme’de temizlik devam ediyor. 125 kişi aynı anda çalışıyor. Denizdeki temizlik devam ediyor. Gönül, böyle bir şey olsun istemezdi ama oldu. Orada asıl sorun,  zamanında oradaki atığı temizlemeye yarayacak barch gemisinin bulunamamasından dolayı bu sorun oldu. Maalesef İzmir’de böyle bir şey yoktu. Olanlar da ticari faaliyetlerinden dolayı burada yoktu. Biz bu gemiyi İstanbul’dan getirmek zorunda kaldık.  Böyle bir turizm merkezinde bu imkanların olması lazım. Turizm çalıştayının yapıldığı günlerde bunları konuşmak çok üzücü” diye konuştu.

2017 FIRTINALI GEÇECEK
Öztürk’ün ardından kürsüye gelen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan sözlerine 2017 yılı için İzmirli denizcileri uyararak başladı. Kalkavan, “2017 yılında çok zor bir yıl geçireceğiz. Ne kadar az hasarla geçirirsek o kadar iyi. Çok fırtınalı bir yıl geliyor. Bunun temel nedeni terör. İnsanlar sokağa çıkmıyor. Turizm faaliyetleri azalıyor. Bu olay hepsini zincirleme etkiliyor. Ekonomik olaylarla bir şekilde başa çıkacağız. Bu ülke 7 yılda bir ekonomik kriz yaşadı. Her krizden güçlenerek çıktı” diye konuştu.

İZMİR’DE ACİL MÜDAHALE EKİPLERİ HEP HAZIR OLMALI
Lady Tuna kazasında acil müdahalenin gerçekleşmemesinin büyük eksiklik olduğunu söyleyen Kalkavan, “İzmir gibi denizcilik yapan bir şehirde acil müdahale sistemi nasıl olmaz?  Böyle bir şey yok… Barch gemisinin bulunmaması kabul edilemez.  Valilik olarak zorunlu kılarım, gemi gelir buraya.  Barch firmasına söylerseniz gelmez. Ama zorunlu kılmanız lazım. O gemi temizlenmek zorundadır. Böyle kazaları bekleyen kaza olsun da para kazanalım diyen kesimler vardır. Burada önemli olan kazaya asıl müdahaledir.  İzmir’de her zaman yarın kaza olacakmış gibi müdahale ekipleri hazır olmak zorunda. Bu çok zor bir şey değil” şeklinde konuştu.  

İZMİR’İ HAREKETE GEÇİRMEK KANAAT ÖNDERLERİNİN ELİNDE
İzmir’in denizcilikte potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Kalkavan, “İzmir bu kadar büyük bir liman kenti. İzmir’in potansiyeli büyük.  İzmir’i harekete geçirmek İzmir’i yöneten kanaat önderlerine düşüyor. Kim inandıysa o başarılı oluyor” diye konuştu.