GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Ocak 2024 Salı 16:55

DTO Başkan Öztürk’ten 2024 beklentilerini anlattı: Denizi önceleyecek adımlar!

Yeni yılın ilk meclis toplantısında açıklamalarda bulunan Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk 2024'le ilgili beklentilerine dair " Belirlenen hedefleri ve dünyadaki gelişmeleri dikkate aldığımızda, hizmet ihracatının en büyük kalemleri olan ve bizim de faaliyet alanımızı oluşturan turizm ve taşımacılık sektörlerinin 2024 yılında önemi daha da artacaktır. Dolayısıyla deniz turizmini, deniz taşımacılığını ve lojistiği önceleyecek adımlara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulunun katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda ocak ayı faaliyetleri meclis üyelerine sunuldu. Toplantıya Royal Caribbean Grubu'na ait Celebrity Cruises firmasında 1. Kaptan olarak çalışan İrem Düzdaban konuk olarak katıldı.

Öztürk, “Bugün aramızda bulunan Kaptan İrem Düzdaban’ı özellikle selamlamak istiyorum. Kendileriyle seyahate çıktığımız kruvaziyer yolculuğunda tanışma imkânı bulduk. Bu ay Kaptan Hande İpek Yamanel ile birlikte bizi ziyaret ettiler. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Bana göre İrem ve Hande, dünya denizlerinde ülkemizin elçileri…Çağımızın Sadun Boroları, Halikarnas Balıkçıları…Yaptıkları bu zor ama değerli meslekle birçok insana örnek oluyorlar. Daha yukarıya çıkacaklarına, çok daha fazla gencimize bu sektörün kapılarını açacaklarından eminim” dedi

KIZILDENİZ’DE NAKLİYE SIKINTISI
Toplantıda ekonomik gelişmeleri değerlendiren Başkan Yusuf Öztürk,  Kızıldeniz’de nakliye sıkıntısı yaşandığını kaydederek siparişlerin iptal ettiğini belirtti. Öztürk, “Eskiden ticaret savaşları vardı sonra evrimleşerek ticaret koridorları savaşı oldu. Teslimatlar gecikiyor. Nakliye krizi derinleşiyor. Emisyon problemleri ortaya çıkıyor. Maliyetler artıyor.Kızıldeniz’deki gemilere saldırıdan kaynaklanan nakliye krizi ise derinleşerek devam ediyor. Konteyner hatlarından sonra enerji firmaları da Süveyş geçişlerini iptal etmeye başladı. PortWatch veri tabanına göre Babül Mendep Boğazı’nda ticaret hacmi 21 Ocak ile biten haftada geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 azaldı. Denizcilik firmaları Arap Yarımadası üzerinden demiryolu/karayolu ağı ile Kızıldeniz geçişini by-pass ederek müşterilerine hizmet vermeye çalışıyorlar”

NAVLUN FİYATLARINDA ARTIŞ
Navlun fiyatlarının arttığını aktaran Öztürk, “Navlun fiyatları ise 8 haftadır sürekli artıyor. Drewry Dünya Konteyner Endeksi'ne göre 40'lık konteyner spot navlunları 30 Kasım'da bin 382 dolar seviyesinde iken, 25 Ocak itibarıyla 3 bin 964 dolara yükseldi. Yine 30 Kasım’da 1.397 dolar olan Şangay-Cenova hattında spot konteyner navlunu 6.365 dolara kadar çıktı. Konteyner gemi kapasite arzı fazlalığı, navlunlardaki artışı pandemi dönemi seviyelerinin altında tutuyor. Buna karşı teslimat sürelerinin uzaması, ekipman eksikliği ve boş konteyner pozisyonlamasındaki sıkıntılar Avrupa’daki üretim tesislerinde sıkıntılar yaratıyor. Geçtiğimiz günlerde hatlar, boş konteyner ek ücreti de yansıtmaya başladı. Ayrıca pandemide olduğu gibi özellikle Avrupa limanlarında yeni bir tıkanıklık yaşanabilir. Bu gelişmelerin ülkemiz limanlarını ve ticaret yollarını nasıl etkileyeceğini öngörmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

LOJİSTİĞİ ÖNCELEYECEK ADIMLARA İHTİYAÇ VAR
Öztürk, deniz taşımacılığını önceleyen adımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “ 2024 yılında 267 milyar dolar mal ihracatı ve 135 milyar dolar hizmet ihracatı olmak üzere ihracatımızın 400 milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor. İhracatçılar, artan TL maliyetleri ve daralan dış pazarlardan dolayı rekabetçi kur talebini sürekli gündemde tutmaya devam ediyor. Belirlenen hedefleri ve dünyadaki gelişmeleri dikkate aldığımızda, hizmet ihracatının en büyük kalemleri olan ve bizim de faaliyet alanımızı oluşturan turizm ve taşımacılık sektörlerinin 2024 yılında önemi daha da artacaktır. Dolayısıyla deniz turizmini, deniz taşımacılığını ve lojistiği önceleyecek adımlara ihtiyaç var” diye konuştu.

1 MİLYON 885 BİN KONTEYNER ELLEÇLENDİ
Başkan Öztürk son olarak şu ifadelere yer verdi:
“İç talebin daraldığı, ihracat pazarlarının yavaşladığı bir periyodda, ülkemiz limanlarında geçen yıl 12 milyon 557 bin TEU konteyner, bölgemiz konteyner limanlarında 1 milyon 885 bin TEU konteyner elleçlendi. Ortadoğu’da Filistin-İsrail savaşının, misillemeler ile bölgesel bir savaşa dönme ihtimali herkesi büyük endişeye sevk ediyor.”