GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
6 Ağustos 2024 Salı 11:10

Domates krizinin perde arkası: İhracat durdu, üretici battı!

İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üretimi yapan çiftçiler, fabrikanın kiloda 5 TL olarak belirlenen fiyatın 2 TL’ye indirmesi üzerine isyan etti. Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, “Fabrikalar dış piyasada pazarımızı kaybettik diyerek geçen sene devletin uyguladığı kotadan dolayı sözleşmeli domatesleri alıyor. “Domates üreticileri ürünlerini satamıyorlar. Dış pazarı kaybetmelerinden dolayı satamayacak gibi duruyorlar. Öncelikle bu kişilerin dış pazarlarının yeniden kurulması gerekiyor. Devletin, bakanlıkların pazar oluşturması lazım ki biz de para kazanabilelim” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ  - Kınıklı çiftçilerin geçim kaynağı olan salçalık domates tarlada kaldı. Fabrikaların domates fiyatlarını aşağı çekmek istemesi, üreticiyi isyan ettirdi.

Kiloda 5 TL olarak belirlenen fiyatın fabrika tarafından 2 TL’ye indirmek istenmesi çiftçiyi batmanın eşiğine getirdi. Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, bölgedeki krizle ilgili son durumu Egedesonsöz’e  anlattı.

‘SÖZLEŞMELİLERİ DE YARI YARIYA DÜŞÜRDÜLER’
Yılmaz açıklamasında  “Fabrikalar dış piyasada pazarımızı kaybettik diyerek geçen sene devletin uyguladığı kotadan dolayı sözleşmeli domatesleri alıyor. Serbest piyasaya açtı şu an. Domatesi 2 TL’ye alıyor. Sözleşmeli olan çiftçimin domatesini alacağım, tarlada bırakmayacağım diyor.  Sözleşmesiz domateslerde şu an büyük bir sıkıntı var. Şu an fabrikalar sözleşmeli domatesleri 3,70’den alıyor. Serbest piyasa fiyatları düşük diye sözleşmeli domateslerin tamamını şu an almıyor. Sözleşmeleri de yarı yarıya düşürdüler.  Domates var. Ucuz olmasına rağmen fabrikalar almakta zorlanıyor çünkü ellerinde yüklü miktarda salça var. Satacak yer yok diye açıklama yapıyorlar ama domates üreticisi artık batmıştır bu bir gerçek” şeklinde konuştu.

‘BAKANLIK, PAZAR OLUŞTURMALI’
Bakanlığın bu sorunu çözmesi ve pazar oluşturması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Domates üreticileri ürünlerini satamıyorlar. Dış pazarı kaybetmelerinden dolayı satamayacak gibi duruyorlar. Öncelikle bu kişilerin dış pazarlarının yeniden kurulması gerekiyor. Devletin, bakanlıkların pazar oluşturması lazım ki biz de para kazanabilelim” ifadelerini kullandı.

‘DOMATES SORUNU HER BÖLGEDE DEVAM EDİYOR’

Yılmaz şunları söyledi:

“Fabrikalar geri adım atmadı. Perşembe günü Bursa-Karacabey’de ve Kemalpaşa’da ziraat odası başkanları da basın açıklaması yapacak. Sorun her bölgede devam ediyor. Bundan sonraki çağrımız, banka kredilerini faizleri silinmiş halde erteleme olması. Başka türlü olmaz. Bu sorunun biraz olsun rahatlatılması gerek.”