GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Eylül 2021 Çarşamba 08:53

Doluluk oranları birden düştü... Çeşme'den kaçış!

Okulların 6 Eylül’de açılacak olması nedeniyle tatilcilerin apar topar şehre döndüğünü belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Bir anda otellerdeki doluluk, yüzde 50’nin altına düştü. Böyle hızlı bir azalma beklemiyorduk. Bu gidişle eylül sonuna kadar pek çok butik otel, sezonu kapatır” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pandemi nedeniyle uzun süre kabuğuna çekilen turizm sektörü, temmuz ve ağustos aylarında zirve yaptı. Sezonun Eylül sonuna kadar, hatta Ekim’de de devam etmesini bekleyen Çeşmeli otelciler, hayal kırıklığına uğradı. Okullarda 6 Eylül’den itibaren yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından Çeşme adeta boşaldı.

BÖYLE BİR HIZLI AZALMA BEKLEMİYORDUK
Yazlıkçıların yanı sıra otellerdeki müşterilerin de apar topar şehre döndüğüne vurgu yapan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, şu anda otellerdeki doluluk oranının yüzde 50’nin altına indiğini bildirdi. Çeşme’nin zaten yurtdışı desteği olmadığını hatırlatan Başkan Demir, “Okulların açılacağı deklare edilir edilmez, şehirlere hızlı bir dönüş oldu. Eskiden, öyle ya da böyle, bir hafta uzatırlardı tatili. Demek oluyor ki, çocuklar okullarını özledi, veliler de çocuklarının okuldan bir gün dahi uzak kalmasını istemedi. Pandemiyi tetiklememesi açısından keşke şehre dönüş bu kadar hızlı olmasaydı” dedi.

CİROLARIMIZI BİRKAÇ TIK YUKARIYA ÇIKARDIK
Turizm sezonunda yurtdışından Çeşme’ye fazla turist gelmediğini, İngiltere’nin Türkiye’yi hala kırmızı listede tutmasının da bunda etkili olduğunu belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dış pazarda bu yıl bizim tek dostumuz, gurbetçilerdi. Azeriler geldi, Afrikalılar, Cezayirliler, Faslılar geldi; yurtdışında çalışan gurbetçilerimiz yoğun bir şekilde geldi. Bu yıl Avrupa’daki gurbetçilerimizin çok büyük kesiminin tatil yaptığını düşünüyorum. Normalleşme kararının ardından çok hızlı bir giriş yaptığımız sezon, ne yazık ki erken bitti. Eylül’de de sezonun süreceğini, hatta Ekim’de otellerin açık olacağını ümit ediyorduk ama olmadı. Bundan sonra Çeşme’ye, kalabalık istemeyen, kafasını dinlemek isteyen, sakinlik arayanlar gelir. Onların bırakacağı para da turizmciye harçlık olur. Fakat şunu itiraf etmeliyim ki, Temmuz ve Ağustos aylarında cirolarımızı birkaç tık yukarıya çıkardık. Hal böyle olunca, Eylül sonunda pek çok butik otelin sezonu bitireceğini, sahildeki otellerin de sezonu Ekim sonuna kadar uzatacağını öngörüyoruz.”