GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Eylül 2018 Salı 11:27

DİSK Ege Bölge’den kararname çıkışı: Kesintinin faturası işçileri vuracak!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, geçtiğimiz ay yürürlüğe giren kararname ile yerel yönetimlerin by-pass edilmeye çalışıldığını ve belediye bütçelerinde tasarruf adı altında yüzde 30’luk kesinti yaşanacağını bildirdi.

EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanlığı'nın 8.8.2018 tarih ve 17 sayılı kararnamesi ile belediyelerin tüm gelirleri günlük olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının kontrolündeki Hazine'de tek hesap adı altındaki hesaba yatmaya başladı.

Kararname ile yerel yönetimlerin zor durumda kalacağını bildiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Belediye bütçelerinden %30’luk kesintinin faturasını da biz işçileri vuracaktır” dedi.

Sarı açıklamasında şunları söyledi:

“Yayınlanan kararname ile belediyelerin tüm gelirleri günlük olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının kontrolündeki Hazine'de tek hesap adı altındaki hesaba yatacak, daha sonra belediyeler işçi ücretleri de dahil olmak üzere tüm ödemelerini bir ay önceden talep edecek. Bakanlık neyi, kime, ne kadar uygun görürse ödemeyi kendisi yapacak.

Bu kararname ile yaklaşan yerel seçimlerde her şeyin kontrolünün kendisinde olması yönündeki yasa hayata geçmiştir.

Böylelikle Belediyeler üzerinde 3 Bakanlık yetkili hale gelmiştir bunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’dır.

Son dönemlerde ülkedeki ekonomik durgunluk Enflasyon artışları, çalışanları daha da yoksullaştırırken tasarruf tedbirleri adı altında krizin sorumlusu işçilermiş gibi faturasını bize ödetmeye kimsenin hakkı yoktur. Belediye bütçelerinden %30’luk kesintinin faturasını da biz işçileri vuracaktır.

Oysa Avrupa yerel yönetim şartının sözleşmesi 21.11.1988 Yılında Türkiye tarafından kabul edilmiştir. Sözleşmede Yerel idarelerin güçlendirilmesi, Yerinden yönetim ve demokrasi ilkelerine dayanan Yerel yönetim anlayışına imza atmıştır 3723 Sayılı Yasa da açıkça belirtilmiştir.

Yeni sistem yeni anlayış içerisinde Yerel yönetimlerin elini kolunu bağlayarak hizmete dayalı işlerin ortadan kaldırılacağı aşikârdır.

Belediyelerle yerel halk ve çalışanlar karşı karşıya gelecektir.

Buna rağmen hiçbir siyasi partiden ve Türkiye’de mevcut olan 1397 Belediye başkanlarından, meclis üyelerinden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştır.

Bu yasa değişikliği ayrımcılığı, kutuplaşmayı beraberinde getirecektir.

Bu yasaya karşı çıkılmadığı sürece görevden alma, kayyum ve benzeri sorunlarla karşı karşıya kalınacağı bir gerçekliktir.

Başta Emek, Demokrasi ve Özgürlükleri savunan tüm siyasi partileri mecliste bu KHK’ya karşı birlikte tutum almaya davet ediyoruz”