GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Haziran 2021 Cuma 10:25

Deprem mağdurlarından 'denetim' isyanı!

İzmir depremi sonrası başlatan dönüşüm çalışmalarında 'hasarlı kolon' iddiaları sonrası depremzedelerin hak sahibi olduğu yapıları inceleyip incelemediği tartışma konusu olurken, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, konutla ilgili açıklamalarda bulundu. Özkan, "Bizler depremzede olarak yeniden yapılan konutlarımızın bulunduğu binalara giderek inceleme yapamıyoruz. Girmek istediğimizde bize alanın inşaat sahası olduğunu ve girmenin yasak olduğunu belirtiyorlar" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar açıklarında yer alan Samos fay hattında 30 Ekim günü gerçekleşen deprem sonrası kent genelinde 118 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan deprem nedeniyle yüzlerce ev hasar alırken, birçok ev ise kullanılmaz hale gelmişti. Gerek bakanlıklar gerekse yerel yönetimler kentsel dönüşüm çalışmaları için düğmeye basmıştı. Kent genelinde yaşanan depremden en çok hasarı Bayraklı ilçesi alırken, ilçede gerçekleşen dönüşüm çalışmaları için 'denetim' krizi yaşanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde sivil toplum kuruluşları inşaatı devam eden bir binanın kolonun yetersiz yapılması ile ilgili yaptıkları açıklamada “denetim sorunu”na değinmişti. Mülk sahipleri de hak sahibi olduğu apartmanlarda dönüşüm çalışmalarını incelemek için inşaatlara giremediklerin iddia ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır da vatandaşların izin alarak yapıları denetleyebileceklerini belirtmişti.

Yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, kendilerinin inşaatlara giremediğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İzmir'de örnek deprem konutları incelemesinde dahil 'inceleme' taleplerini ilettiklerini belirten Özkan, "Bizler 30 Ekim depremi sonrası evlerini ve yakınlarını kaybeden depremzedeler olarak İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'ni (İZDEDA) kurduk. Burada ben ve arkadaşlarım ilk günden itibaren tüm depremzedelerin mağduriyetlerini giderebilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgelerimizde başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları için de sayın Bakanımız denetime geldiğinde bizde kendileri ile birlikte alanda yapılan örnek konutları inceledik. Ancak biz bakanımıza orada da bu talebimizi iletmiştik. Bizler depremzede olarak yeniden yapılan konutlarımızın bulunduğu binalara giderek inceleme yapamıyoruz. Girmek istediğimizde bize alanın inşaat sahası olduğunu ve girmenin yasak olduğunu belirtiyorlar. Ben dernek başkanı olarak bile alanlara girerek dernek üyelerimiz adına gözlem yapamıyorum. Bunu bakanımıza ilettiğimizde kendisi sağ olsun bizimle oldukça ilgilendi ve bu konuyu not aldı. Ancak şu anlık bizler depremzede olarak hak sahibi olduğumuz alanlara giremiyoruz" dedi.

KONTEYNER KENTE GİRİŞ İÇİN BİLE İZİN ALAMIYORUZ
Deprem sonrası kurulan konteyner kente girmekte zorluk yaşadıklarını belirten İZDEDA Başkanı Özkan, "Depremzedelerin bazıları hala konteyner kentte kalmakta ancak bizler oraya dahil sokulmuyoruz. Orada kalan vatandaşlarımız 'Biz depremzede değil miyiz? Neden bizi ziyaret etmiyorsunuz, yanımıza gelmiyorsunuz" diyerek bize sitem ediyorlar haklı olarak. Ancak bizler günlerdir İzmir Valisi yardımcısından izin alamıyoruz alana girmek için. Konteyner kentte girmek istiyoruz vatandaşlar ile bir araya gelmek için ancak herkes topu birbirine atıyor ve bizler yine elimiz boş dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN TALEPLERİMİZİ BİZZAT NOT ALDI
Taleplerinin bakanlık nezdinde dikkate alındığını belirten Özkan, "Bakan bey bizi gayet dikkatli dinledi. Proje alanı içindeki yapılar incelenmesinde bizim söylediğimiz her şey dikkate alındı ve bakan bey bizzat not aldı. Hatta bir üst kata çıktığımızda bir dairede oranın malzeme kalitesini beğenince tüm daireler aynı malzemelerin kullanılması talimatı verdi. Bizler de orada sayın bakanımıza teşekkür ederek katkılarından çok mutlu olduğumuzu söyledik" dedi.

KUŞADASI MAĞDURLARI DA BİZE BAŞVURDU
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde de mağdur olan depremzedelerin İZDEDA'ya dahil olduğunu belirten Özkan, "Kuşadası'nda yaklaşık 350 kişilik depremzede gurubu var. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi yardımcı olmadığı için bizlere müracaat ettiler. Bir türlü bir sonuç alamadıkları için bizlerle iletişime geçtiler ve artık onlar da İZDEDA üyesi oldular. Şimdi onlar için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzedelere vermiş olduğu belediye bazlı desteklerin ne kadar önemli ve değerli olduğunu gerçekten görmüş durumdayız. Umarım tüm belediyeler deprem sonrası İzmir'deki belediyeleri örnek alır" diye konuştu.