GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Haziran 2021 Cuma 09:22

İzmir Körfezi'nde yüzülür mü, yüzülmez mi? Bilim insanı tartışmaya son noktayı koydu!

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi’nin temizliği ve “yüzülebilir körfez” projesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Körfezden yüzme konusunda riskli bir durum, engel olacak aşırı bir kirlilik yok" dedi.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- 1990’lı yıllarda yerleşim alanlarının hızla büyümesi ve sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte İzmir Körfezi’nde meydana gelen bozulma ve koku probleminin önüne geçmek amacıyla 2000’li yıllarda İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi hayata konuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü rehabilitasyon projesiyle Körfez’in 80 yıl öncesine dönmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda “yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşma çalışmaları sürdürülüyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin hayata geçirilmesiyle birlikte, körfezin temizliği için büyük emek harcandığından bahsetti ve körfez için gelecek senaryolarını değerlendirdi.

KÖRFEZ’DE YÜZMEK İÇİN OLUMSUZ BİR DURUM YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in körfezde yüzmek istemesiyle ilgili organizasyon çağrısında bulunan Dr. Yurga, şu sözleri söyledi:

“İzmirliler olarak körfezi koruma mantığımızla devam edersek hiçbir şey olmaz. İpin ucu bir yerde kaçarsa, arıtma tesislerindeki denetim sağlanmazsa sıkıntılarla karşılaşabiliriz. İzmir’de çevre kirliliği ile ilgili projeler çok dikkatli bir şekilde büyükşehir tarafından üniversitelerle yürütülüyor. 2000 yılından beri körfezdeki gelişmeler hep olumlu yönde. Körfezde balon balığı, aslan balığı ya da istilacı türler yok. Benim gördüğüm ciddi bir kirlilik yok şu anda. Söylenebilecek negatif bir durum söz konusu değil. Karşıyaka’dan Konak’a benim yüzmem yaklaşık 4-4 buçuk saat sürer. Uzun mesafe yüzen birisiyim aynı zamanda. Köpek balığı tehlikesi yok, denizanası yok... Gözlükle yüzüldüğü ve denizden çıkıldığında yıkanıldığı takdirde hiçbir sorun olmaz. Körfezden yüzme konusunda riskli bir durum, engel olacak aşırı bir kirlilik yok. Şu anda da körfezde yüzülebilir ancak karşıdan karşıya yüzmek için sağlam bir nefes gerekiyor ayrıca bunun için bir organizasyon da düzenlenmesi gerekir. 5 saatlik bir maraton olmalı. Kimseye söylemeden yüzme gerçekleşemez gemiler geçiyor sonuçta. Şu an yüzülür ancak bir plan, program olması gerekir. Körfezin temizliğinin tanıtımı açısından da güzel olur.”

İzmir Körfezi’nde yüzmenin büyük riskler barındırdığı, yüzüldüğü takdirde hasta olunacağı iddialarına yönelik konuşan Dr. Yurga, “Yelken kulübü sporlarını körfezde yapıyor, o esnada suya düşüyorlar ve hasta olmuyorlar. Denizde öyle bir kirlilik söz konusu değil” ifadelerini kullandı.