GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Mayıs 2023 Salı 08:12

Define avcılarının hedefindeydi... Karabağlar'da Roma izleri!

Karabağlar-Gaziemir sınırındaki 11 parsel Roma dönemine ait parsellerin keşfi nedeniyle 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. Koruma altına alınan bölgede kaçak kazı izlerine de rastlanıldı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.

Son olarak Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi sınırları içerisinde başvuru üzerine yapılan incelemelerde yeni kültürel kalıntıları bulundu.

Gaziemir sınırındaki 11 parselde Geç Roma Dönemine ait seramik parçaları, kuyu, tras duvarları ve dibek taşı bulunması üzerine 39 bin 172 metrekare büyüklüğündeki alan Kurul tarafından 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi. Ayrıca SİT alanı içerisindeki kaçak kazı izlerinin kapatılması kararı da alındı.

Koruma altına alınan alan aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde de yer alıyor.



Kurul’un kararı şu şekilde:

İzmir İli, Karabağlar İlçesi, Uzundere Mahallesinde kalan, 21.11.2018 gün ve 8304 sayılı kararımız ile tescil edilen 3.derece arkeolojik sit alanı sınırlarının, kararımız eki paftada konum ve koordinat bilgileri gösterildiği şekliyle revize edilerek, 4077 ada, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ve 11 parsellerin bulunduğu alanın, dolgu toprakta izlenen geç roma dönemine tarihlendirilebilecek seramik parçaları ile kuyu, teras duvarları ve işlik olarak kullanıldığı düşünülen in-situ olmayan dibek taşı dikkate alınarak 3.derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmesine, alana ilişkin hazırlanan sit fişinin onaylanmasına, sit alanı sınırında kalan taşınmazların tapu kütüğü beyanlar hanesine "3.derece arkeolojik sit alanında kalmaktadır" şerhinin düşülmesine ve sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, sit alanı sınırları içerisindeki kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince Koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,