GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Şubat 2022 Cuma 15:22

CHP'li Bayır, iktidarın İzmir'e bakışını açıkladı: Önce ver gülüm!

Hükümetin İzmir'de yatımları yapmak için önce oy istediğini dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Al gülüm ver gülüm düşünüyorlar... Sen oy vermiyorsun, verdiğin oy kadar çalışma yaparım diyor. Yani al gülüm ver gülüm şimdi; 'ver gülüm'e dönüştü. 'Önce sen ver. sonra ben neler getiriyorum gör' diyor. Bunu çok denediler ama İzmir'de tutmuyor" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Buca Metrosu temel atma töreninde kullandığı "İzmir buna layık değil, daha fazlasına layık. İzmir 40 verirken 1 alıyor. Bu neden böyle?" ifadelerini kullanması sonrası başlayan tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

AK Partili isimler 'verdiğin kadar al' düşüncesinin doğru olmadığını eşit bir şekilde kalkınmak için duruma göre bir paylaşım yapılması gerektiğini tezini ortaya koyarken, CHP'li isimler ise AK Partili belediyeleri örnek göstererek parti ayrımı yapıldığı yönünde iddialar ortaya atmıştı.

KENDİ EVLATLARIN ARASINDA AYRIMCILIK YAPMA!
Tartışmalara dahil olan bir diğer isim ise CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır oldu. SONSÖZTV'de geçmiş dönemlerde İstanbul ve Ankara'da yapılan metro çalışmalarını hatırlatan Bayır şu ifadeleri kullandı:

"İktidar partisinin vekilleri bunu anlatmak istemiyor. Zannediyorlar ki biz yaramaz çocuğuz ve bir şeyler istiyoruz. Bizim söylediğimiz devletin topladığı vergilerle hangi kente ne kadar yatırım yapıldığı... İzmir'den topladığın vergi ile İzmir'e yaptığı yatırım ve Rize'den topladığın ile Rize'ye yaptığın yatırımı karşılaştırın. Tunç Başkan da bunu söylüyor. İzmir'den 40 alıp 1 veriyorsun ama Rize'den 15 alıp 14 veriyorsun. Senin 3 büyük kentinden İstanbul, Ankara'daki metroyu sen devlet olarak kendin yapıyordun ve belediye cebinden para çıkmıyordu. İzmir'de Sayın Aziz Kocaoğlu bunca metroyu yaparken yardım verdi mi? Hayır. Devlet bize de destek verseydi biz de parayı oraya harcayacağımıza başka çalışmalar yapardık. Buradan şikayetçiyiz. Kendi evlatların arasında ayrımcılık yapma. İzmirli namusludur gününde zamanına vergisi öder."

'AL GÜLÜM VER GÜLÜM' DEĞİŞTİ
Geçmiş dönemlerde yerel ya da genel yöneticilerin ilk önce hizmet yapıp sonra oy istediğini hatırlatan ancak son dönemlerde bu sistemin ilk önce oy sonra hizmete döndüğünü belirten Bayır, "Siyaset denen bu. Al gülüm ver gülüm düşünüyorlar. Sen oy vermiyorsun, verdiğin oy kadar çalışma yaparım diyor. Yani al gülüm ver gülüm şimdi 'ver gülüm'e dönüştü. 'Önce sen ver. Sonra ben neler getiriyorum gör' diyor. Bunu çok denediler ama İzmir'de tutmuyor. Adeta İzmir'i cezalandırıyorlar. Ne sümüklü çocukluğumuz kaldı en gavur İzmirliliğimiz kaldı… Buna rağmen 'İzmir hayır, ben bu partiye vereceğim' dedi. İzmir Kuvayi Milliyeci'dir Atatürkçüdür. İzmir'de kimse kimsenin kimliğine bakmaz. Bu nedenle İzmir göç alıyor. Bugün İstanbul'da ticaret yapan insanlar orada lüks bir villayı 20 milyonu alabileceğini görüp İzmir'de 3 milyona alabileceğini görünce buradan almaya başladılar. Eskiden nadiren gördüğüm başka illerin araç plakalarını şimdi daha fazla görmeye başladım" diye konuştu.

AKSAKLIK OLUNCA ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUM
Saha çalışmalarında gördükleri hataları hemen düzeltmeye çalıştıklarını dile getiren Bayır, trafikte yaşadığı konulardan örnek göstererek, "Biz sorunları çözmeye çalışıyoruz. İlçe ziyaretlerinde gördüğümüz hataları, sorunları hemen yetkililere ulaşarak ve sorunu çözmeye çalışıyoruz. Aslında saha denetçileri gibiyiz vekiller olarak... Mesela bizim araçlarımız çak-çak var. Çakarı yanında bir de polis araçlarında olan seslerden... Yolda gidiyoruz, yol kenarına bir araç park etmiş, bunun yanında bir araç daha park etmiş ve yol daraldığı için trafik aksıyor. O zaman hemen basıyoruz çak-çak'a insanlar koşarak geliyor polis geldi diye aracını çekiyor. Yani bu bizim görevimiz değil tabii ki değil ama bir aksaklık olunca çözüm üretmeye çalışıyorum. Çünkü trafik aksayınca bu sefer de hemen Tunç Başkan'a yükleniyorlar" dedi.