GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Aralık 2023 Pazartesi 16:45

CHP'li Arslan'dan 'zehir gemisi' çıkışı: Acilen durdurulsun!

Söküm için İzmir'e doğru yola çıkan asbest yüklü Fransız Raymond Croze kablo gemisi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulunan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan geminin durdurulması gerektiğini ifade etti.

EGEDESONSÖZ - Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde asbestli olduğu bildirilen bir geminin daha sökümü gündemde. 

Fransa bayraklı Raymond Croze adında bir Fransız kablo döşeme gemisi söküm işlemleri için Aliağa’ya doğru yola çıkmış durumda.  Geminin tehlikeli madde envanteri raporunda (IHM) 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiği bilgisi yer alıyor. 

‘Sea Vanquish" isimli römorkör tarafından çekilen ile geminin 27 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde Aliağa’da olması bekleniyor. Resmi kayıtlara göre geminin sahibi Orange Marine isimli şirket.

1983'TE İNŞA EDİLMİŞ
1983 yılında inşa edilen Fransız bandıralı 'Raymond Croze' adlı telekomünikasyon gemisi, İstanbul Boğazı'nın altından geçen internet kablolarının bakım ve onarımı çalışmalarını da yapmıştı.

Asbest yüklü gemi ile iligli sosyal medya hesaplarından açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir'i Avrupa'nın çöplüğü haline getiren anlayıştan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Geminin acilen durdurularak Aliağa'ya girişine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Arslan Bakan Özhaseke'yi çağrıda bulunarak "Geminin envanteri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tekrar raporlanmalıdır. Doğru söküm tekniğinin uygulanabilirliği konusunda geminin sökümünü üstlenecek şirketin kapasitesi denetlenmesi gerekmektedir. Bu konuda Kamuoyunu aydınlatmak ve eğer eksiklik var ise gereken adımları atmak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın asli görevidir." dedi. 

CHP'li Arslan'ın açıklaması şu şekilde: 

Türkiye ve İzmir; Avrupa'nın çöplüğü değildir. Bu anlayıştan bir an önce vazgeçin.

Fransız Orange şirketine ait, ömrünü tamamlamış #RaymondCroze kablo gemisi 18 Aralık’ta “Toulon” Limanından ayrıldı.  27 aralıkta Aliağa’ya varacak.

Hollanda bandralı #SeaVanquish römorkörü ile çekilen; Fransa’da yapıldığı dönemde gemi boyamada yaygın olarak kullanılan Bitulatex ve tehlikeli madde içerme ihtimali yüksek olan, geminin 27 Aralık 2023 tarihinde Aliağa’ya ulaşacağı görülmekte.

Bitulatex’in günümüzde kullanılan türlerinde Krizotil (Beyaz Asbest) bulunmasa da 1986 yılında yapılan Standard çalışmalarında Krizotil tespit edildiğini görüyoruz.

Raymond Croze gemisinin yapımı olan 1983 ile bu tarih örtüşmekte.

Bu nedenle;

Gemi acilen durdurulmalı ve Aliağa’ya girmesine izin verilmemelidir.

Geminin envanteri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tekrar raporlanmalıdır.

Doğru söküm tekniğinin uygulanabilirliği konusunda geminin sökümünü üstlenecek şirketin kapasitesi denetlenmesi gerekmektedir.

Bu konuda Kamuoyunu aydınlatmak ve eğer eksiklik var ise gereken adımları atmak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın asli görevidir.

#MehmetÖzhaseki göreve.