GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Eylül 2023 Pazartesi 14:13

CHP'de kulisler hareketli... Ahmet Akın İzmir'i mi istiyor?

Kurultay süreci devam eden CHP’de yerel seçim öncesi adayların isimleri gündeme gelmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara’nın ardından gözlerin çevrildiği İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir dönem daha aday olmak istediğini açıklarken Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın rotayı İzmir’e çevirdiği konuşuluyor. Akın, Balıkesir’in İYİ Partiye bırakıldığı önceki yerel seçimde CHP adaylığından geri çekilmişti.

EGEDESONSÖZ - Genel seçimin ardından kurultay takviminin işlediği Cumhuriyet Halk Partisi’nde bir yandan yerel seçim çalışmaları sürüyor. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine genel başkan olmak isteyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun rotayı tekrar İstanbul’a çevirmesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylık açıklaması gözleri büyük şehirlere çevirdi. Şehir turlarına devam eden Kılıçdaroğlu ise son olarak Aydın’a gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yeniden aday gösterileceğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in iki gün arayla yeniden devam etmek istediğini belirten sözleri İzmir ve Ankara’da gündem oldu. Parti koridorlarında konuşulan adaylık talebi sonrasında İzmir’in durumu masaya yatırıldı.  Soyer’in diğer yandan 16 Eylül’de gerçekleştirilecek il kongresi öncesinde tavrını mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’ndan yana göstermesi parti içindeki dengeleri de yerine oturttu.  Başkan Soyer, il başkanı Aslanoğlu’nun adaylığına karşı çıkan ve Kılıçdaroğlu’yla bu gündemli toplantı yapan Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik, Milletvekilleri Ednan Arslan ile Deniz Yücel’in aksine ilçe belediye başkanlarını tek tek arayarak Aslanoğlu’nun yanında durmalarını istemişti.

NABIZ MI YOKLUYOR?
Son günlerde parti içinde ve dışında da gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir eski Milletvekili Ahmet Akın’ın ismi gündeme geldi. Partide son gerçekleştirilen MYK değişikliğinin ardından “yerel yönetimlerden sorumlu” olan Akın’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmak istediği kulislere yansıdı. Haftada birkaç gün İzmir’e gelmeye başlayan ve parti programları dışında ilçe ziyaretleri de gerçekleştiren Akın’ın kent ile yakından ilgilenmesi dikkat çekti.  İzmir’in metropol ilçeler dışında uzak ilçelerde yaşanan örgüt-belediye-vatandaş merkezli konulara da yakından ilgi gösteren Akın, son olarak Torbalı Belediyesi’nin yeni pazaryeri projesiyle ilgili geniş katılımlı toplantıya katılmıştı.

ADAY GÖSTERİLDİ GERİ ÇEKİLDİ
Haziran 2015 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili olarak meclise giren Akın, Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar CHP Balıkesir milletvekili olarak seçildi. 2016 yılında ise aynı zamanda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı oldu. 2018 Türkiye genel seçimleri öncesinde 14 CHP'li milletvekili ile birlikte mecliste grup kurabilmesi için İYİ Partiye geçti. 2018 genel seçimlerinde Balıkesir 1. sıradan aday gösterildi ve tekrar milletvekili seçildi. 2019 yerel seçimleri öncesinde CHP Parti Meclisi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday gösterildi.  CHP ile İYİ Parti arasındaki ittifak kararı sonrasında, İYİ Parti adayı İsmail Ok lehine adaylıktan çekildi. 37. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı'nda parti meclisi üyesi seçildi, kurultay sonrası CHP MYK'sında enerji ve altyapı projelerinden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görevlendirildi.

BAKAN OLACAKTI
14 Mayıs 2023 tarihli genel seçimlerde adaylık başvurusunda bulunmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından seçim kampanyası sürecinde bakan adayı olarak tanıtıldı. 1 Haziran 2023 tarihinde yapılan MYK toplantısında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na istifasını sundu ve MYK'dan istifa etti. 5 Haziran 2023 tarihinde yapılan açıklama ile birlikte CHP tarafından yapılan açıklamaya göre MYK Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı olarak atandı. .