GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Kasım 2021 Pazartesi 13:46

Çevik Bir Meydanı'nın 'ismi değişsin' çağrısı

Buca Çevik Bir Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunarak meydanın isminin değiştirilmesini istedi.

Aralarında kent konseyleri, sendikalar ve derneklerin olduğu sivil toplum kuruluşları ismi darbe ve işkence suçları ile anılan Çevik Bir'in isminin verildiği meydanın isminin değiştirilmesi için basın açıklaması yaptı. 

Buca Çevik Bir Meydanı'ndaki açıklamada metni kurumlar adına Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamit Mumcu okudu. Açıklama şu şekilde: 

İnsanlığa karşı suçlar, darbe, işkence ile anılan kişilerin isimlerinin kamusal alanda yer almasını kabul edilemez olarak görüyoruz.

Bunların arasında Çevik Bir de yer almaktadır. Buca'nın önemli meydanlarında birinin adı Çevik Bir Meydanıdır.

Çevik Bir adı 12 Mart döneminde işkence ile anılmıştır. Örneğin TMMOB  ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanlarından Yavuz Önen, o dönemde Çevik Bir'in kendisine işkence yapan ekibin içinde olduğunu ifade etmiştir. 

Çevik Bir, 12 Eylül döneminde Genelkurmay Başkanı Kenan Evrenin özel kalem müdürü idi. Evren Cumhurbaşkanı olduğunda  başyaveri oldu. 

Nisan 1998 yılında Çevik Bir'in başında olduğu birimince   "Andıç" adı verilen belge basına servis edilmişti. Sonradan yalan ifadeler içerdiği ortaya çıkan Andıç'ta bazı gazeteci ve aydınlar  hedef gösterildi. Adı geçen gazetecilerin işlerine son verildi. Hedef gösterilenlerden dönemin İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal Mayıs 1998 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. 

Tüm darbe dönemlerinde  görev üstlenmiş, işkencelere katılmış bir kişinin İzmir'de önemli meydanlardan birinin adını taşımaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu coğrafya artık barış ve demokrasi ile anılmalıdır.

Bu nedenlerle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çevik Bir Meydanının adını değiştirmesini talep ediyoruz.