GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Aralık 2016 Cuma 21:26

Büyükşehir Meclisi yılı zam tartışmasıyla kapattı: Başkan’dan Ankara-İstanbul çıkışı!

Büyükşehir Meclisi’nde ulaşıma gelen yüzde 8’lik zam oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Kocaoğlu AK Parti’nin eleştirilerine cevap verirken, “Daha Ankara ve İstanbul zam yapmadı. Biz öncü olduk” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi olağan meclis toplantısının üçüncü oturumun Başkan Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Yılın son meclis toplantısında toplu ulaşıma zam yapılmasına yönelik karar meclis onayına sunuldu. AK Parti’den gelen sert eleştirilere ve ret oyuna karşın, yüzde 8 fiyat artışına gidilen yeni toplu ulaşım tarifesi CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni toplu ulaşım alanında başarısız gördüğünü söyledi ve zararın zamla kapatılmaya çalışıldığını vurguladı.

Kocaoğlu’na sert eleştirilerde bulunan Doğan, içme suyuna gelen zammın ardından toplu ulaşımdaki tarife değişikliği ile dar gelirli vatandaşların bir kez daha mağdur edildiğini söyledi.

BU ZAM NEYİN ZAMMI?
AK Partili Doğan, “Zam İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde alışkanlık haline geldi. Fatura yine dar gelirli vatandaşa kesiliyor. Vatandaşlarımız suya gelen zammın ardından yine şoka uğramıştır” dedi.

Doğan, “Bu zam neyin zammı? Vatandaşların talepleri yerine getirilmiyor. Hangi hizmeti düzgün verdiniz ki ulaşıma zam yapıyorsunuz? Vatandaş size kırgın... Vatandaşların talepleri ve şikayetleri dikkate alınmıyor. Ulaşımdaki kötü tablo yüzünden İzmir halkı sokağa çıkmaya korkar hale geldi. Makam aracınız hayat güzel... Bir gün sokağa çıkıp vatandaşın çektiği eziyeti görün… Zamma gerek var mıydı? Belediye bu yıl merkezi idare gelirlerinden toplam 3 milyon 482 bin liralık pay alacak. Kaynak var, zam yapmaya gerek yok. Bu kaynağı düzgün kullanın. Ulaşımı bu parayla sübvanse edin, gelen parayı doğru kullanın, zam yapmayın. İsrafa dayalı bütçede artan tüketim giderlerini düşürün. Böyle sosyal belediyecilik olmaz... Ulaşımda üç yıldır üst üste zam yapıyorsunuz. Yüksek kredi notlarınız var ama halkın çıkarına bir iş yaptığınız yok... Yüksek kredi notlarıyla Türkiye'ye hava atarken vatandaşın bindiği otobüse zam yapmak nasıl bir anlayıştır?” diye konuştu.

KOCAOĞLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
Ulaşımda kullanılan 60 yaş kartlarının iptal edilmesine tepki gösteren Bilal Doğan,  Başkan Kocaoğlu’nun, “Adamın 150 tane evi var, otobüse bedava biniyor", "Sosyal adaletin suyu çıktı. Adam manzara seyretmek için trene biniyor, bütün gün gidip geliyor" sözlerini hatırlattı ve “Yoksa tüm bunlar seçim yatırımı mıydı? Bu gidişle 60 yaş üstü hemşerilerimizin ve yaşlılarımızın otobüse, metroya ve vapura binmesini yasaklayacaksınız... Bu nasıl bir adalet, yöneticilik anlayışıdır? Yaşlılarımızı adeta ötekileştirip, toplumdan dışlıyorsunuz. Yaşlı vatandaşlarımız sabah otobüse binip hastaneye gidemez mi? Yaşlılarımız çarşıya, pazara, alışverişe gidemez mi? Yaşlılarımızın evden çıkmaya hakkı yok mu? Anlaşılan o ki, siz yaşlılarımızı sadece huzurevi açılışında oradan oraya taşınacak konu mankenlerinden ibaret sayıyorsunuz...” dedi.

KENDİ RAKI İÇMİYOR AMA BİZ İÇİYORUZ
AK Partili Doğan’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Türkiye’deki tüm belediyelerin gelirleri yasalarla belirlenmiştir. Söyledikleriniz çok ayıp. Bu konuşmanın mecliste yeri yoktur… Yılladır hizmetlere zam yapılır. Biz belediye olarak bir şey veriyoruz, karşılığını alıyoruz. O zaman devlet bu sene trafik cezası almasın… Böyle bir şey olabilir mi? O zaman devlet nüfus kağıtlarını değiştirsin, para almasın... Bu devlet nasıl yürüyecek? Bizim en büyük gider kaynaklarımız, araç alımları, akaryakıt, araç gereç temini, elektrik gibi tüketimlerdir. Biz İzmir halkına büyük bir sübvansiyon yapıyoruz. Kendi rakı içmiyor ama biz içiyoruz... Devlet hepimizden vergi alıyor” açıklamasını yaptı.

KOCAOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT
AK Parti’den gelen zam ve ulaşım eleştirilerine toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: Dolar bugün 3,51 TL’den kapandı. 40 günde yaklaşık 41 kuruş zam gelmiş… Benzine gelen zamlar malum… Piyasa belli… Büyükşehir Belediyesi bunun dışında kalsın diye talepte bulunabilirsiniz. Biz tam bileti 2,60 yaptık. Daha Ankara ve İstanbul zam yapmadı. Biz öncü olduk.  60 yaş kartında devam edebilirdik. Bir ay içinde aynı kartla 364 kez otobüse binen var. Kimsenin hakkını yemedik… İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm otobüslerini A’dan Z’ye yenilemiş, engelli kullanımına uygun hale getirmiştir. Oturduğum yerden belediye başkanlığı yapmıyorum. Otobüse de, metroya da, İZBAN’a da, vapura da biniyorum. İnşallah hep birlikte tramvaya da bineceğiz… Lafı dönüp dolaşıp merkezi hükümetin bütçeden verdiği paya getiriyorsunuz. Bunun söylenmesi abesle iştigaldir… Yıllar önce bizi Maliye’ye şikayet ettiler. Merkezi hükümet İzmir’e fazla para gönderiyor diye. Bunu yapacağınıza sanayicileri, ticaret camiasını toplayacaktınız, bize az pay geliyor deseydiniz daha doğru olurdu. İzmir’de Türkiye nüfusunun 5,3’ü var. Ülke ekonomisinin yüzde 7’sini İzmir üretiyor, verginin de yüzde 11’ini İzmir veriyor. Türkiye ortalamasından yüzde 60 fazla… İzmir ulaşımda yaptığı çalışmalar ile Türkiye’ye örnektir. Halk otobüsünün yollarda müşteri toplamak için birbiriyle yarışmadığı, çığırtkanlığın olmadığı bir kenttir. Halk otobüslerini bu kente getirmemekle ulaşımda vatandaşlarımıza büyük bir iyilik yaptık. Bunu sadece biz değil, başka illerin belediye başkanları da söylüyor.