GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
12 Haziran 2023 Pazartesi 14:16

Büyükşehir ile Bakanlık karşı karşıya gelmişti... Rezerv alan planları askıda!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mülkiyeti Hazine ve TOKİ’ye ait olan Narlıdere’deki rezerv bölgesindeki 243 dönümlük yeşil alana konut yapılmasının önünü açan imar planlarını onayladı. Bir dönem Büyükşehir ve Narlıdere belediyelerinin Ankara ile karşı karşıya gelmesine neden olan planlar daha önce mahkemeden dönmüştü. Son planda arazide konut, ticaret, ibadet ve belediye hizmet alanları ayrıldı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Narlıdere’de bulunan istihkâm okulunun bulunduğu alanın yakınlarında yer rezerv alan statüsündeki 243 dönümlük arazi için hazırladığı imar planlarını yayımladı.

Bakanlık, Maliye hazinesi ve TOKİ’ye ait 8 parsele dair 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı,  1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Cumhurbaşkanlığı 1 Numaralı Kararnamesinin 97.maddesi ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 6. maddesi uyarınca re’sen onaylayarak askıya çıkardı.

ASLAN PAYI KONUTUN
Askıya çıkarılan plana göre parsellerin 107 bin 604 metrekaresi gelişme konut alanı, 56 bin 145 metrekaresi yeşil alan, 21 bin 451 metrekaresi yol ve otopark, 19 bin 117 metrekaresi ağaçlandırılacak alan, 10 bin 334 metrekaresi eğitim alanı, 6 bin 472 metrekare belediye hizmet alanı ve 6 bin 56 metrekaresi ticaret alanı olarak ayrıldı. Ayrıca planlama alanında ibadet alanı, sağlık tesis alanı ve sosyal tesis alanları da ilan ayrıldı.

 

5 KATI GEÇMEYECEK
Konut ve ticaret alanları için 1,5 emsal hakkı tanınan alanda kat sayısı 5’i geçmeyecek. Planlama alanında ticaret ve konut bölgesinde toplam 3 bin civarında kişinin yaşaması öngörülüyor.

PLANLAR MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ
Rezerv yapı ilan edilen planlama alanı içerisinde kalan ve mülkiyeti Toplu Konut İdaresi’ne ait olan 156 ada 1962 parsele dar gelirlilere konut projesinin hayata geçirileceği açıklanmıştı. Daha önce 3 kez imar planı yayımlanan alana ilişkinin  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Narlıdere Belediyesi’nin geçmiş dönemlerde yeşil alan azlığı ve yüksek yoğunluk getirdiği gerekçeleriyle plana itiraz etmişti. Açılan davada İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi planı iptal etmişti.