GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Haziran 2024 Cuma 19:23

Büyükşehir'den 'Gazze' kararı! Tugay: Bugün gitmeye hazırım!

İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı soykırıma karşı tepki gösterme kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaşanan sürece dikkat çekmek ve sonrasında Filistin halkının yanında olabilmek adına Filistin'in başkenti Gazze ile kardeş şehir olma kararı aldı. Karar ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bugün izin verseler gitmeye hazırım. Çünkü özellikle çocukların, masum sivil halkın bu tür askeri sivil zulüm altında ezilmesi hiçbirimizin kabul ettiği bir şey değil" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Tüm dünya tarafından korkuyla izlenen ve büyük katliamların yaşandığı İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırım sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi dikkat çekici bir karar aldı.

GAZZE İLE KARDEŞ ŞEHİR KARARI
Filistin’e destek vermek isteyen ve bu anlamda karar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde CHP, AK Parti ve MHP’li Grup Başkanvekillerinin verdiği önerge ile Filistin’in Gazze şehri ile kardeş şehir olunmasına karar verildi. İlgili gündemde şu ifadelere yer verildi;

"İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde yer alan tüm parti gruplarının ortak iradesiyle Gazze halkıyla dayanışmamızı pekiştirmek ve onların yanında olduğumuzu göstermek amacıyla İzmir ile Gazze arasında “Kardeş Şehir” ilişkisi kurulmasına yönelik yazılı önergenin “Bakanlıktan izin alınması koşuluyla” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk Komisyonu Raporu.”

ERTEN: DAİMİ OLAN BARIŞTIR 
İlk olarak söz alan AK Parti Kazım Erten, "Gazze ile kardeş şehir olmanın ötesinde bir anlam ifade ediyor İzBB'nin Grup başkanvekillerinin aldığı karar. Baktığınız zaman Roma tarihinde Roma vatandaşlık statüsü var. Farklı inançların her türlü barınma, ticaret yapma statüsünü görüyoruz. Sonra İslam Medeniyetinde çoğulculuk dediğimiz, farklı inançların bir arada yaşayabileceği bir anlayışa tanıklık ediyoruz. Bunun en idare forumlarından biri İzmir şehri gözüküyor son yıllarda. Burada büyük bir dayanışma içinde yaşıyoruz. Sizin yönetim kurulu başkanlığı yaptığınız TARKEM çok güzel bir faaliyet yapıyor. Havra ve civarında tüm tarihi mekanları ayağa kaldırırken biz o pergeli biraz daha genişletelim diyoruz ve  bin kilometrelik alan içinde havraların, mescidlerin ve kiliselerin ayağa kaldırıldığı bir merkez oluşturulmasını diliyoruz. Bu anlamda bir farkındalık oluşturulması, çoğulculuk ne olursa olsun, savaşlar gelir geçer ancak daimi olan kalıcı barıştır. İzmir’in dünya kenti olarak öne çıkarılması noktasında sizin başkanlığında bizlere de bir misyon rotaya düşüyor" diye konuştu.

KOCABAŞ: MEMNUNİYET İLE KARŞILIYORUZ
AK Parti Grup SÖzcüü Nail Kocabaş , "Yüreklimizi derin bir acıyla sarsan bir meseledir Gazze konusu. Tüm dünyanın seyrettiğini gözlemliyoruz. Bizler burada Filistin halkının yanında olduğumuzu göstermek için aldığımız kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Sözde değil özde hareket olan bu durumun Filistinli kardeşlerimizin yanında onları yalnız bırakmadığımızın göstergesidir. Bunu yayında önceden alınmış karar olan Tel-Aviv kararının önümüzdeki mecliste gündeme geleceği kanaatindeyiz" dedi.

ALTINKESER: TÜRK MİLLETİ MAZLUMUN YANINDA OLACAKTIR
Söz alan MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, "Gazze'de siviller, çocuklar ölüyor. Oysa ki dedeleri dün Çanakkale’deydi ve burada şehit düştü. Soruyor o garip çocuklar 'neredesin Türk' diye. Biz bugün Gazze'deki çocukların, Filistin’deki özgürlük mücadelesinin yanındayız. Bir yerde masumlar acımasızca öldürüldüğü sürece hiçbirimiz güvende olmayacağız. İzmir'den sesleniyoruz, katliam ile karşı karşıya kalan kadın ve bebekler için kalıcı bir barış talep ediyoruz. Türk milleti ne olursa olsun mazlumun yanında olacaktır. Bu önemli konuda işbirliği yaptığınız için teşekkür ediyorum. İnşallah emsal olur" diye konuştu.

YILDIZ: KARARI ÖNEMSİYORUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız yaşanan drama dikkat çekerken, "Filistin halkına büyük bir değer verdiğimiz, önemsediğimiz ve onun büyüklüğü konusunda saygı ile eğildiğimizi belirtmek isterim. Bu kararı önemsiyoruz.Bu zulüm bittiğinde biz kardeşleri olarak orada olacağız. Bugün karne günüydü. Çocuklarımız karne aldılar ancak Filistin'deki çocuklar sınıflarında yan yana olmaları lazımken mezarda yan yanalar. Anne çocuğunu, çocuk anne ve babasını kaybediyor" ifadelerini kullandı.

TUGAY: HİÇBİRİMİZİN KABUL ETTİĞİ BİR ŞEY DEĞİL
Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Böyle bir zulme uğrayan kentin ve o halkın yanında olacağız.Bu bize yakışandır.Burada bütün yabancı ülke şehirleri ile kurulan kardeş şehir ilişkilerinde olduğu gibi bakanlığın izni gerekiyor. Bu izin verdikten sonra Gazze kabul ederse bir protokol imzalamış olacağız. Yürekten dilediğim şey, bu saldırıların durması ve Gazze halkının, Filistin'in hakkının yenmemesi. Bu aldığımız karar şu anlama geliyor; Orada savaş bittiği zaman biz oraya gidebildiğimiz zaman orada savaşın yarattığı tahribatı onarmak, travmaya uğramış, her türlü acıyı çekmiş insanların yanında olmak adına İzBB olarak tüm meclisimiz ve ilçelerimiz ile alabileceğimiz en fazla sorumluluğu alacağız. Ben oraya gitmeye talibim. Bugün izin verseler gitmeye hazırım. Çünkü özellikle çocukların, masum sivil halkın bu tür askeri sivil zulüm altında ezilmesi hiçbirimizin kabul ettiği bir şey değil. Bunu defalarca kınadık, kınamaya devam ediyoruz. Barışın sağlanması için atacağımız tüm adımlara atmaya hazırız" dedi.