GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Haziran 2024 Perşembe 08:42

Büyükşehir’de memurlar iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesinde görüşmelerin tıkanmasının ardından sendika üyesi memurlar iş bıraktı. Memurlar, Cemil Tugay'ın ofisinin önündeki barikatları yıktı ve Tugay ile görüşmek istedi. İsteğin reddedilmesi sonrası sendika, SDS hakkının tüm ilçe belediyelerinde kırpılmak istendiği ve bu kararının CHP Genel Merkezi tarafından alındığını öğrendiklerini açıkladı. Eylem CHP önüne taşındı. Yapılan görüşmelerde sonuç alınamayınca sendika yeniden Kültürpark'a dönüş kararı aldı.

Oktay GÜÇTEKİN-Büşra ÇETİNKAYA-Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay ile yetkili sendika TÜM-BEL-SEN arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde sonuç çıkmadı. Görüşmelerden sonuç çıkmayınca memurlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda eylem gerçekleştirdi, eylemde olaylar yaşandı.

- BAŞKAN TUGAY, EYLEMLER İÇİN KONUŞTU: 10 BİN TL KAOSU!

BARİKATLAR YIKILDI (VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ)

BASIN TOPLANTISNIN YAPILACAĞI BİNA ÖNÜNDE GERGİNLİK

Memurlar ise aldıkları karar doğrultusunda bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. TÜM-BEL-SEN üyesi memurlar bugün saat 9:30’da 1 no’lu holün önünde toplanmaya başladı.

EGEMENLİK BİNASI ÖNÜNDE TOPLANMA
Öte yandan Tüm Yerel Sen ise 1, 2 ve 3 No’lu şubelerle birlikte ilçeler dahil tüm gün iş bırakacaklarını duyurdu. Tüm Yerel Sen üyeleri saat 10:00’da Egemenlik Evi önünde toplandı. Sendika üyeleri, eylemin ana merkezi olan Kültürpark'taki belediye hizmet binası önüne yürüyüşe geçerek eylem alanına geldi.

KOLTUKLARINIZDA RAHAT OTURAMAYACAKSINIZ
Memurlar adına açıklama yapan TÜM-BEL-SEN 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Dün bir yazılı metin paylaşılmış belediye tarafından. Emekçiler alınan ekmeğine sahip çıktığı için onları yasa dışı ilan ediliyor. Yazıklar olsun ya.  Zafer direnen emekçinin olacak.  Buradan ilan ediyoruz. Emekçilerin hakkını alamazsınız. Emekçiler buna müsaade etmeyecek. Bu yaz evet bize sıcak geçecek. Ama size daha sıcak geçecek. Her gittiğiniz yerde bizi karşınızda bulacaksınız. Koltuklarınızda rahat oturamayacaksınız. Bunu böyle bilin” dedi.

İSYAN CHP BİNASI ÖNÜNE SIÇRADI
Kapı önünde toplanan memurlar ilk olarak hollerin içerisine girsi ve sloganlar attı. Hollerin dolaşılmasının ardından işçiler, Belediye başkanı Cemil Tugay'ın çalışma ofisinin olduğu İzmir Sanat binasına harekete geçti. Barikatlarla kapalı alanı aşan memurlar Tugay'ın ofisinin önüne geldi.

Sendikadan yapılan açıklamada ise Başkan Tugay'ın görüşmeyi reddettiği bildirildi. steğin reddedilmesi sonrası sendika, SDS hakkının tüm ilçe belediyelerinde kırpılmak istendiği ve bu kararının CHP Genel Merkezi tarafından alındığını öğrendiklerini ve eylemi CHP önüne taşıma kararı aldıklarını açıkladı.

CHP İl Binası önüne gelen işçiler "Hak, Hukuk, Adalet sloganları attı. İl Başkanlığından olmayan Başkan Şenol Aslanoğlu'nun sendika ile telefon görüşmesi yaptğı öğrenildi.  Yapılan görüşmelerde sonuç alınamayınca sendika yeniden Kültürpark'a dönüş kararı aldı. Başkan Tugay ise basın toplantısı düzenledi.

GERGİNLİK YÜKSELDİ
Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın basın açıklaması yapacağı sırada memurlar basın toplantısının yapılacağı yere girmek isteyince olaylar çıktı.

SENDİKA BAŞKANI KELEŞ: ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Altan İnanç ve Başkan Danışmanı Ali Sabuktay ile yaptıkları görüşmenin ardından açıklamada bulunan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Biraz önce Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Altan İnanç ve Başkan Danışmanı Ali Sabuktay ile görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede belediye yönetiminin dünkü eylemlerden sonra kullandığı dili ve bugün demokratik ve sendikal haklarımızı kullandığımızda yapmış oldukları tehditleri doğru bulmadığımızı ilettik. Sendikal haklarımıza saldırı olduğunu ifade ettik. Bizim buradaki amacımız alınan ekmeğimizin mücadelesi olduğunu ve sendika olarak bunu asla kabul etmeyeceğimizi söyledik. Asla geri adım atmayacağız” dedi.

‘YARIN OLUMSUZ HABER OLURSA HAYAT DURACAK’
Görüşmeye dair detayları anlatan Keleş, “Biz toplantıdayken arkadaşlarımızdan mesaj geldi. 14 bin TL’lerin 7 bin TL’lere düşürüldüğüne dair mesajlar geldi. Orada bunu da kendilerine ifade ettik. Bu kararınızı geri çekmezseniz yarın daha büyük eylemlere hazırlıklı olun dedik. Grupbaşkanvekili taleplerimizi Tugay’a ileteceğini ve bu görüşmenin Tugay’ın bilgisi dahilinde olduğunu söyledi. Biz de ‘Bugün sizden haber bekliyoruz, bu kararınızı geri çekmezseniz yarın İzmir’de daha büyük eylemler yapacağız’ dedik. Kazanımlı TİS imzalanana kadar eylemlerimiz devam edecek. Taleplerimizi ilettik, haber bekliyoruz. Yarın olumsuz haber olursa yarın hayat duracak” ifadelerini kullandı.