GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Haziran 2024 Çarşamba 19:05

Mecliste gündem memur isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Haziran ayı olağan meclis oturumu meclis salonu önünde yapılan eylemlerin gölgesinde gerçekleştirildi. Oturumun açılışında ise AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri yaşanan süreç ile ilgili bilgilendirme talebinde bulunurken, meclisin canlı yayınlanmaması da gerginliğe neden oldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisinin ikinci oturumu eylemlerin gölgesinde gerçekleştirildi.

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nun önünde TİS masasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle memurlar tepki gösterdi. Meclis salonunda da sloganlar duyulurken Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık yaptı.

KOCABAŞ: GÜNDEM EKLERİ İLE OKUNSUN
Mecliste ilk olarak söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, "Gündem maddelerinin ekleri ile birlikte okutularak alınmasını istiyoruz. Grup Üyesi Burçin Hanıma belediye çalışanlarından birinin sözlü tacizine tanıklık ettik. Bununla ilgili gereğinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

İNANÇ: GÜNDEM MADDELERİ OKUNARAK OYLANACAK 
Talebe yanıt veren Başkan Vekili Altan İnanç, “Gündem maddeleri ve ekler meclis üyelerine daha önceden ulaştırıldığı için gündem maddelerini okuyarak değerlendirilmesini değerlendireceğim” diye konuştu.

YILDIZ: BİLGİLENDİRİLMEK İSTİYORUZ 
Söz alan AK Parti Başkanvekili Hakan Yıldız meclis salonu dışında yaşanan eylemlere değinirken, “Komisyonlara gönderdiğimiz bir konu var. Bugün İzBB tarihinde ender rastlanan bir protesto ile karşı karşıya kaldı. Bunun ne olduğunu değerli meclise açıklanmasını bekliyoruz. Kaldı ki biz bu şehrin seçilmiş meclis üyeleri olarak arka kapıdan güvenlik kontrolünde meclise girdik, grup odamıza ulaşamadık. Bizim anladığımız kadarıyla denge tazminatında  taban fiyatına geri dönme talebinin haklı olarak memurların karşı çıkması ile yaşanan olaylarla karşı karşıyız. İzmir'in 150 yıllık tarihine sahip meclisin Türkiye gündeminde böyle yer alması bizi üzmüştür. Bu konun memurların talebi noktasında çözülmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

ALTINKESER:  BİRDEN KESİYORUM DERSENİZ…
MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser de bilgi isteğini dile getirirken, “Saat 15:30’dan beri mecliste ağır bir eylem var. Buradaki çalışan arkadaşlarımızın çoğu belediye de mesai arkadaşlarımız. Ne kadar hakları yendiyse kapılar pencereler camlar kırılıyor. Biz grup olarak odamıza ulaşamıyoruz. Sözler kurumsal kimliği bağlar. Tunç Bey bu sözü verdi, Cemil Bey vermiyor deme şansı olmaması. Burada ki insanlar belki kredi çekti ihtiyacını aldı. Birden parayı vermiyoruz kesiyorum derseniz böyle durumlarla karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

YILDIR: DOĞRU DEĞERLENDİRMEK LAZIM 
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, MHP ve AK Parti Grup Başkanvekillerinin sorularına yanıt verirken, “Olayları değerlendirirken sadece anlık bir takım değerlendirmeleri doğru değerlendirmeler değil. Olsa olsa o an elde edilecek kazançlar olabilir. Ülkenin durumunu hepimiz biliyoruz. Şu anda ülkede enflasyonu tespit eden 3 kurumlar. Bu kurumlar en düşük saptadığı rakam yüzde 70. Yüzde 200’den bahsedilen koşuldan bahsediyoruz. Sorunların temel kaynağı budur. Aslında insanlarımızın çalışanlarımızın maaşlarını yetersizliği bugün bu noktaya getirmiştir süreci” dedi.

BOZTEPE: CANLI YAYIN NEDEN YOK?
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Şu an aldığımız telefonlarda canlı yayın olmadığı söyleniyor. Bunun nedeni nedir acaba?” diye konuştu.

Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ise ilgili konuyla ilgili, “Teknik bir arıza olduğu söylendi canlı yayın ile ilgili. Bunun düzeltilmesi için çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: CANLI YAPILMASI İÇİN BİR KARAR ALDIK
Yeniden söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Madde onaylandıktan sonra meclise ara verilmesini ve arıza varsa arıza giderilene kadar meclise ara verilmesini öneriyoruz. Biz meclisin canlı yapılması ile ilgili buradan bir karar aldık” dedi.

YILDIR: YENİDEN OYLAMA YAPILIR
Yeniden konuşan CHP Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, “Canlı yayın yapılıp yapılmaması meclisin görevini yapıp yapmaması ile ilgili değil. Meclis görevini yapar. Yeniden bu konuyla ilgili karar alınması gerekiyorsa yeniden oylama yapılır” diye konuştu.

Başkan Vekili Altan İnanç ise, “Meclis başkanı olarak meclise ara verilmeyeceğini belirtmek isteriz” dedi.

YILDIZ: TOPLUMUN BİLGİLENMESİ İÇİN ALINMIŞ KARAR
Yeniden söze giren AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Buradaki mesele toplumun bilgilenmesi için alınmış bir karar. Burada kişilerin istiyorum istemiyorum dışında bir konu.

İNANÇ: SONUÇLARIN DOĞAL OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ
Başkan Vekili Altan İnanç bir kez daha söz alarak daha kapsamlı bir açıklama yaparken, “İzmir demokrasiye inanan, hoşgörüye inanan bir kenttir. İzmir’de buna istinaden İzmir'i yöneticilerin sendikal haklara, insan haklarına, sınırsız tahammülü vardır. Burada bir memur sendikasının denge tazminatları nedeniyle yaptığı eylem yasal sınırları içerisinde kalmak kaydı ile sınırsızdır. Ben bu eylemi gayri meşru bulmuyorum. Ancak yasal sınırları içinde kalmalıdır.  Ülkemiz bir pandemi, İzmir’imiz büyük deprem, sonra ülkemiz 6 Şubat'ta hepimizi üzen bir deprem yaşadı. Dünyadaki ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak ülkemizin ekonomik olarak içinde bulunduğu durum sabit dar gelirli tüm yurttaşlarımız zorlamaktadır. Ocak ayında belirlenen asgari ücret daha çalışanların cebine girmeden enflasyon karşısında alım gücü gerilemiştir. Dolayısıyla memur kardeşlerimiz denge tazminatlarını enflasyona karşı kalkan olarak görmektedir. Çok tabidir ki hepimiz aile babasıyız. Ailemizin bütçesinin olası gelirlerini öngörerek planlıyoruz. Bu arkadaşlarımız da gelirlerini dikkate alarak önümüzdeki süreçte harcamalarını ad engellemek için bu tazminata ihtiyaç duymaktadır. Ancak asgari ücret örneği gibi yasanın üstüne belirlenmiş olmasına rağmen ülkemizin ekonomik koşullarının düzeltilmemiş olması devam ederse sorunun bittiğini düşünüyorum. Sendikanın hakkı vardır, yasal hakları kullanmalıdır. Buna da sonuna kadar açığım. Bu her belediyeye ayrı uygulanıyor. Memurların ve işçilerin sendikal örgütlülüğü de her ilçede farklı olmakta. Sonuçlarını da doğal olduğunu görmenizi istiyorum” diye konuştu.

İZBAN’A SERMAYE ARTIŞI MECLİS GÜNDEMİNDE
Kent gündeminde tartışmalar ile yer alan İZBAN için sermaye artışı da meclis gündemine geldi. 29 Mayıs tarihli Olağan Genel Kurul kapsamında sermaye artışı kararı alınan İZBAN için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin payına düşen 282 milyon TL’lik payın aktarılması konusunda ilgili önerge meclis üyelerinin onayına sunuldu. İlgili önerge Hukuk ve Bütçe Komisyonuna acil kaydı ile gönderildi

BOZTEPE: 200'E YAKIN VİLLA YAPILACAK
Söz alan AK Parti Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, "Sizde sanırım İzBB Başkanı Cemil Tugay’dan feyzaldınız ki gülümsüyorsunuz söz alınınca. Foça’da bu dönem bir kıyım var. İzmir’in tanınmış insanları Foça’da 510 dönüm arazi içindeki alana eko köy yapmaya çalışıyor. Ben bu durumu 1 yıldan fazladır gündeme geriyorum. İzBB’den rica ediyorum. Burada planlama yapılsa yüzde 45 terk olarak Foça Belediyesi park ve sosyal donatı alanları kazanacaktı. Bu da belediyeye ciddi gelir getirecekti. Ruhsat verilmiş geçen dönem sera olarak. 35 bin metrekare 1 tane bağımsız bölüm yapılacak. Buralarda lüks 12 villa yapıldı. Toplamda 200’e yakın villa yapılacak ve belediyeye herhangi bir terk yapılmadı.  15-17 metre yüksekliğinde istinat duvarları yapılmış. Buna bugüne kadar ne CHP’li bir arkadaşımız ne de İzBB’den bir arkadaşımızdan cevap gelmedi. Foça Belediyesi burayı mühürledik dedi. Yapılan mühür ise sadece istinat duvarınadır. Tutanaklarda ise; Zeminde yapılan incelemelerde izinsiz kazı dolgu çalışması yapılması nedeniyle aykırıdır. Çevreci geçinen siz değerli arkadaşlar buraya gidin yerinde görün. Orası sürekli gündeme geliyor" dedi.

CANLI YAYIN İLE İLGİLİ TEKNİK BİR SORUN YOK
Canlı yayın ile ilgili bir kez daha söz alan  Boztepe, “Canlı yayınla ilgili herhangi bir arıza olmadığını öğrendim. Sanırım önümüzdeki günlerde bizde AK Parti ve MHP grubu olarak canlı yayınları kendimiz yapacağız. Bunu da bilgilendirme konusunda belirtmek istedim” dedi.

Sonraki meclisin ise 14  Haziran Cuma Çeşme Kalesi'nde yapılacağı duyuruldu