GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Şubat 2024 Cuma 12:09

Büyükşehir’de ikramiye krizi… Sendikadan iş bırakma resti!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İZENERJİ işçileri yaşanan ikramiye krizinin devam etmesi halinde iş bırakacaklarını duyurdu. Açıklamada “Bizler çalışma alanlarımızda kaos çıksın istemiyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandığında, İzmir halkına doğumdan ölüme hizmet sunan işçiler olarak alanlara inip üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri arasında İZENEJİ’de yaşanan ikramiye krizi nedeniyle işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel İzmir 2 ve 9 Nolu Şubeler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in makam odasının da olduğu Egemenlik Evi önünde eylem düzenlendi. Geciken ikramiyelerden kaynaklı işçilerin yaklaşık 10 bin TL alacağı olduğu öğrenildi.

Basın metnini okuyan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, Başkan Soyer’e seslenerek “Bizler çalışma alanlarımızda kaos çıksın istemiyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandığında, İzmir halkına doğumdan ölüme hizmet sunan işçiler olarak alanlara inip üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Biz emekçiler olarak sizlerin siyasi iç çekişmenize malzeme olmak istemiyoruz. Biliyoruz ki İZENERJİ emekçileri olarak bir oyunun içine çekiliyoruz. Emeğimizin karşılığını almaya çalıştığımız bir yerde bu tutumu şiddetle kınıyoruz.” dedi.



Basın metninin tamamı şu şekilde:

Bizler İZENERJİ işçileri olarak ülkede yaşanan ekonomik krizi, emekçilerin üzerine yıkmaya çalışan hükümetin saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Hayatın her gün pahalı bir hale geldiği ve her şeyin ateş pahası olduğu bu dönemde, uzun bir süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi ihlalleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca İZENERJİ işçilerinin aksine belediyenin diğer şirketlerinin ödemeleri zamanında yapılırken şirketler arası ayrım yapılarak iş barışını bozan bu tutumları, gerek söylem gerekse yaptığımız eylemler ile defalarca uyarıda bulunduk. Buna istinaden geçen yılın ekim ayında üyelerimiz ile birlikte tam gün iş bırakma ve iş yeri temsilcilerimiz ile birlikte geceli gündüzlü eylem gerçekleştirmiştik. Bu verilen mücadele sonucunda tarihinde ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan İZENERJİ emekçilerinin sırf haklarını aradılar diye 1 günlük yevmiyeleri kesilmiştir. Bu yapılan sosyal belediyecilik ile örtüşmemektedir.  Direniş esnasında işverenle tekrar bir araya gelinerek yapılan görüşmede, sorunları birlikte aşacağız, İZENERJİ işçilerinin alacaklarını gününde ödeme sözünü alarak eylemimizi sonlandırdık.

Ancak gelinen noktada ocak ayı ikramiyemizin zamanında ödenmemesi yetmezmiş gibi dün belediye bürokratları ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde ikramiyemizin yarısını hemen, diğer yarısını ay sonunda ödeneceği tarafımıza bildirilmiştir. Aldığımız maaşların günden güne eridiği, enflasyonun hız kesmeden arttığı bir dönemde, faturanın yine İZENERJİ emekçilerine kesilmesini asla kabul etmiyoruz.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç SOYER’e buradan sesleniyoruz. Yaşamını, emeği ve alınteri ile kazanan işçilerin hakları üzerinde vermiş olduğunuz sözleri yerine getiriniz. Çünkü İZENERJİ işçilerinin toplu iş sözleşmesinde kazanmış olduğu maddeleri hak kaybına uğratılamaz ve mağdur edilemez! Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışı ile hareket ettiğimiz bir yerde bu tutumu kabul etmiyoruz. Önümüzde bir yerel seçim var iken bizi sokağa itmek isteyen bu ısrarlı tutumu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Buradan son kez uyarıyoruz, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini ve ikramiyelerimizin yatırılmasını talep ediyoruz.

Bizler çalışma alanlarımızda kaos çıksın istemiyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandığında, İzmir halkına doğumdan ölüme hizmet sunan işçiler olarak alanlara inip üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Biz emekçiler olarak sizlerin siyasi iç çekişmenize malzeme olmak istemiyoruz. Biliyoruz ki İZENERJİ emekçileri olarak bir oyunun içine çekiliyoruz. Emeğimizin karşılığını almaya çalıştığımız bir yerde bu tutumu şiddetle kınıyoruz. Bu süreci müzakere ile sonuçlandırmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Ancak emeğimizin karşılığını alamadığımızda ve verilen sözler yerine getirilmediğinde daha önceden yapmış olduğumuz gibi mücadelemizi vermekten kaçınmayacağımızı ve geri adım atmayacağımızı bilmenizi istiyoruz.

Buradan bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına sesleniyoruz, hem biz işçiler hem de siyaseten kimsenin mağdur olmaması adına gelin bir an önce bu yanlıştan geri dönün, bir an önce işçilerin kazanılmış haklarını ödeyin.