GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Nisan 2021 Cuma 18:34

Buca'da 'peşkeş' gerginliği: Başkan Kılıç'tan 'benzinlik' iddialarına net yanıt

AK Parti Buca Belediyesi Meclis Üyesi İzzet Pilgir'ın FETÖ'cü Emre Usulu'yu referans göstererek Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç hakkında 'benzin istasyonu Tuncay Özkan'a peşkeş çekti' iddiaları meclis gündemine taşındı. Konuyla ilgili mecliste konuşma yapan Başkan Kılıç, "BP şirketinin kendi içinde altta verdiği kiracılık ne Buca Belediyesini ilgilendirir, ne de şahsımı ilgilendirir. Belediyemizin karşısında bulunan istasyonun yeni akaryakıt istasyonu belirleme kriterlerine göre akaryakıt istasyonu olabilme ihtimalini kaybetme ihtimali var" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın yönetiminde gerçekleştirilen meclis oturumuna Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu ev sahipliği yaptı.

Yoğun geçen meclis oturumunda, 1'nci ve 2'nci Başkan Vekilleri, Divan Katipliği, Encümen Üyeleri ve komisyon üyelerinin de seçimi yer aldı. Mecliste AK Parti Buca Meclis Üyesi İzzet Pilgir'in geçtiğimiz günlerde FETÖ'cü Emre Uslu'yu referans göstermesi sonrası başlayan gerginlik tartışmalara neden olurken ayrıca Buca Belediyesi bünyesinde bulunan ve Kuruçeşme Mahallesi'nde yer alan 'benzinlik istasyonu' ile ilgili madde görüşüldü.

CHP'DE GÖREV DEĞİŞİMİ
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilliği görevine Özkan Yorulmazbaş gelirken, AK Parti grubunda ise değişim yaşanmadı.

BENZİNLİK BUCA'DA KALDI
Buca Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan ve daha önce 2 kez ihaleye çıkarılmasına rağmen satışı gerçekleştirilemeyen benzin istasyonu için Buca Belediyesi satış formülünden vazgeçme kararı aldı. Nisan ayı olağan Meclis oturumu gündemine gelen madde ile "Buca İlçesi, Zafer (Tapu Mahallesi: Kuruçeşme) Atatürk Caddesi No:192 adresinde bulunan, L18A 15C4B pafta, 20298 ada, 2 parsel, alanı 4.000,27m2, Akaryakıt + LPG, E:0,20, Hmax= 7,00m imar durumlu, hali hazırda kira sözleşme süresi dolan, tamamı Buca Belediyesine ait taşınmazın, 10 yıl süre ile 2886 Sayılı Yasa hükümlerince kiralamasının yapılabilmesi için, 5393 Sayılı Kanunun 18. Maddesinin e bendine göre bir karar alınması istemine dair önerge" ilgili madde mecliste görüşüldü. Komisyonlara gönderilmeden onaylanan meclis gündemi sonrası daha önce 2 kez ihaleye çıkarılan benzin istasyonu Buca Belediyesi mülkiyetinde kalırken alanın 10 yıllığına kiralanabilmesinin önü açılmış oldu.

BUCALILARDA KALDIĞI İÇİN MUTLUYUZ
Oylama sonrası konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "Bucalının malı Bucalı'da kaldığı için mutluyuz. Önce ihaleye çıkıp satılamadığı ve sonrasında yeniden Bucalılar da kaldığı için biz bu karardan mutluyuz" dedi.

O İDDİALARA MECLİSTE GERGİNLİK YARATTI
Ekrem Gündoğdu'nun,  belediye karşısında bulunan benzin istasyonu hakkında 'devir edilip edilmediği, ne kadar ücret alındığı, kime ait olduğu'  şeklinde yönelttiği sorular üzerine söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç tartışmalara son noktayı koydu.

BENZİN İSTASYONU NİTELİĞİNİ KAYBETMESİ HALİNDE ALAN SANAT MERKEZİ OLACAK
Son günlerde gündeme sıkça gelen tartışmalı konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kılıç, "Devir işleminin olup olmadığını bizim bilmemiz, ilgilenmemizin ne anlamı var ne de başka bir konu. Biz burayı 2007 yılının Nisan ayında Buca Belediyesi'nin şirketi olan Bucamar şirketi tarafından herhangi bir ihale yapılmaksızın petrol şirketine 5 yıllık kira peşin alınma yöntemi ile kiraya veriliyor. 2007 yılında noterlikten yapılan kira sözleşmesi ile 2007'den 2012'ye kadar devam eden sözleşmesinin 2012'den 2022 yılını kadar yine tüm bedelleri pelin alınmak suretiyle British Petrol anonim şirketine kiraya verilmiştir. Bunlarla ilgili ihalesiz verildiği için soruşturmalar yürütülüyor, bunlarla ilgili süreç devam ediyor. Ardından 2011 yılında bu yaşanan sürecin, bugün bir istasyonu kiraya veriyorsunuz, 3 gün sonra daha tarihi bitmeden bir 10 yıl daha kiraya veriyorsunuz. Buraya 2011 yılında belediyemiz tarafından Bucamar limitet şirketine tahsisinin iptali konusunda bir dava açılıyor. BU dava sonucunda bu akaryakıt istasyonlarının, ki içinde 2 akaryakıt istasyonu bunlar.  2013 yılında söz konusu istasyonların Bucamara tahsisi iptal ediliyor ve kesinleşiyor karar. Bu aşamada belediyemizce burada kiracımız ola BP akaryakıt istasyonuna tahliye konusunda bir ihtar çekiliyor. Firma mahkemeye başvurarak söz konusundaki istasyonlarda kiracı oldukları yönünde dava açıyor ancak hukuk mahkemesi tarafından bu dava kabul oluyor. Burası Bucamar a verilmiş olsa da iptal edilse de BP'nin kiracı olduğuna karar veriyor mahkeme. Buca belediyesi bu kararı temyiz ediliyor ve bu karar belediyemiz lehine karar veriyor. Yargıtay bu kararı bozuyor. Ardından karar Yargıtay tarafından yine yerel mahkemeye geliyor ve yerel mahkeme verdiği kararda direniyor. Direnme kararlarında da durum hukuk genel kuruluna gitmesidir ve dosya oraya gidiyor 2017 yılında. O günden itibaren dosya yargı genel kurulundan devam ediyor. Buca'ya kira bedelinin gelmemesinin nedeni, kiralama sürecinde peşin ücret alınması.

NE BUCA BELEDİYESİNİ NE DE SAHSIMI İLGİLENDİRİ
"
Buca belediyesinin kiracısı British Petrol yani BP. İki alanda da onlar bizim kiracımız. BP şirketinin kendi içinde altta verdiği kiracılık ne Buca Belediyesi'ni ilgilendirir, ne de şahsımı ilgilendirir.  Belediyemizin karşısında bulunan istasyonun yeni akaryakıt istasyonu belirleme kriterlerine göre akaryakıt istasyonu olabilme ihtimalini kaybetme ihtimali var. Biz bundan dolayı, dosyanın erken gelebilmesi için  defalarca dosyanın karara bağlanması için Yargıtay yazılar yazdık. Bizzat kendim 4-5 ay önce telefonla arayarak Yargıtay genel kuruluna dedim ki ben 600 bin nüfuslu bir ilçenin belediye başkanıyım ve bu ilçe için önemli bu kararı sonuçlandırın  dedim. Karar erken gelirse burasının akaryakıt istasyonu olma özelliğini kaybetme tehlikesi var. Karar çıktığında da akaryakıt istasyonu yapımına engel olan bir kriterler varsa biz burayı akaryakıt istasyonu olmak için ihaleye bile çıkarmayacağız. Burayı bu meclise soracağım. Bilim Sanat Merkezi olma fikrini soracağız. Belediye hizmet alanına çevirmek istiyoruz diye size soracağız. Kızılçullu Bilim ve Sanat Akademisi yapmayı planlıyoruz. Cebinde ruhsatı olsun olmasın hiçbir önemi yok.  Hiçbir aklı selim ve ticaret erbabı gidip kira sözleşmesi en kötü ihtimalle 2022'de bitecek yerde 5 kuruş yere para verip bağlayıp para yatırım yapmaz. Kendini bilmez cahil bir vatandaşın zamanında burayı almaya çalışma ve bununla ilgili mücadelesine herhangi bir destek bulamamsından dolayı, ortaya attığı haince iftiradan kaynaklıdır. Biz burada dik durduk ve kimsenin alışverişine burada karışmadık. Söz konusu vatandaş zaten tüm süreci anlatmış. Burada benim belediye başkanı olarak bu duruma girmem sizin aklınıza yatıyor mu. Burası diyelim ki yakınımdaki birinde diyelim. O zaman kendimi 'dünyanın en büyük salağıyım' derim. Çünkü burası bitiyor. Bunla ilgili bu olayı alıp, bu ülkenin düşmanı bu ülkedeki aydını cezaevinde süründüren iftiralar atan bu ülkeye darbe girişiminde bulunan, 15 Temmuz'da hain darbe girişiminde bulunan  terör örgütünün en büyük kalemşorlarından birinin attığı paylaşımın alınıp burada referans alıp paylaşım yapması beni çok irite etti. Burada her türlü eleştirileri yaptık ve aldık ancak buradan çıkarken el ele kol kola çıktı. Buradan bir olay ile ilgili eleştiri yaparsan bu kenti düşünüyorsundur. Bunda sonuna kadar haklısınızdır, çünkü bu kent için eleştiri yaparsınız. Ancak çoluğumun çocuğumun üzerine yemin ederim ki böyle saçma bir şeyle benim itham edilmem hiç mantıklı değil. Belgesiz dayanaksız nasıl böyle bir şey konuşursunuz. Bana ne devirden, benim muhatabım kiracım belli. Ben dünyadaki herkesle yüzleşirim, istediğiniz zaman konuşurum.  Biz buraya gelmeden plan değişikliğini sunalım ı derken o anda geldi bu. Ben bunun konuşmasını bile yapmayacaktım ancak getirdiniz bende anlatmış oldum" dedi.

BİR AHLAKSIZIN YAZDIĞINI KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL
Başkan Kılıç'ın ardından söz alan CHP'li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu ise AK Parti Meclis Üyesi İzzet Pilgir'e yüklendi. Kazanoğlu, "Demirel'in sözü var  'oturduğumuz yerden tecavüze uğradık' diye bizde aynen bu durumda olduk. 2019 yılında kurşunlama olmuş. Bir tane emre denen adam ki ben onlarla muhatap olmam. Ahlaksızlığın partisi yoktur. Hırsızın CHP'lisi de hırsızlıktır, AK Partilinin ki de  hırsızlıktır. Bir ahlaksızın yazdığını kabul etmem mümkün değil. Varsa bir hukuksuzluk, müvekkilim ve arkadaşım Tuncay Özkan hakkında dilekçeyi ben vermezsem ne olayım" ifadelerini kullandı.

İLK KAZMAYI BEN VURACAĞIM
Yeniden söze giren Başkan Erhan Kılıç ise, komisyon kurulması önerisinde bulundu. Kılıç, "Belgeyi bırakın bir kişi bana getirin ve yüzleştirin, ağzından bir kelime çıksın . Hatta buraya bakalım eğer akaryakıt istasyonu olma özelliğini yitirmişse bir komisyon kuralım ve burayı komisyon onayı sonrası Bilim ve Sanat Akademisi yapalım. Burayı inceleyim ilk kazmayı ben vuracağım" dedi.

BAŞKANIMIZ KONUYA SON NOKTAYI KOYDU
Tartışmaların odağına olan AK Parti Meclis Üyesi İzzet Pilgir ise kendisine yöneltilen eleştirilere rest çıkıştı. Kendisinin hedef tahtasına konulduğunu belirten Pilgir, "Mecliste karar alalım burayı hizmet alanı yapalım diye. Söylemiş olduğunuz konu vs…  Cumartesi yapmış olduğum ve paylaşımdan dolayı gerek şahsıma gerek ailemi hedef yapılan saldırılardan dolayı saldıranları kınıyorum. Bu paylaşımdan dolayı beni hedef önüne koymalarından dolayı bu arkadaşlardan hesap soracağım. 1 ve 2 yıl sözleşmesi olan yeri kim alır dediniz.  Ben bu konuyu konuşmayacaktım, hukuki süreci konuşup, burayı yeşil alan yapacağı dediği için başkanımız bende bu bilgiyi paylaşmak istedim. Bu şirket nasıl oluyor da 2019 seçimlerinde 3 ay sonra Anonim şirketine dönüyor.  Başkanımız olarak siz noktayı koydunuz ve samimiyetinize saygı duyuyoruz.  Burayı Bayraklı'da ikamet eden Hasan Tümer adındaki bir vatandaş almış. Kendisinin hiçbir akaryakıt işiyle alakası yok" diye konuştu.

ALANIN SAHİBİ BUCA BELEDİYESİDİR
Pilgir'in ardından yeniden söze giren Kılıç ise alanın mülkiyeti hakkında kesin bir dille iddiaları yalanladı. Kılıç, "BP akaryakıt şirketi, söz konusu akaryakıt istasyonunu büyük ihtimalle alt kiracı olarak söz konusu şirkete vermiş. Yanı o kişi sahibi değil. Buranın sahibi Buca Belediyesi. Biz burayı en yakın süreçte eğer koşulları yoksa ihale falan olmayacak burayı oturup ne yapacağımıza karar vereceğiz" dedi.

BAŞKAN VEKİLLİĞİ SEÇİMİNDE AK PARTİ'DEN PROTESTO
Başkan Vekilliği seçimi için Cumhuriyet Halk Partisi'nden İlhan Dal, 1'nci Başkanvekilliği için CHP'li Meclis Üyesi İlhan Dal'ı aday gösterirken, 2'nci Başkan Vekilliği için ise CHP'li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu'nu aday gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "Normalde bu Mecliste birinci Başkan Vekilliği muhalefetten oluyordu ancak bu sefer birinci ve ikinci başkanvekilliği için bizden isim istenmedi. Bizde bu nedenle Başkanvekilliği için isim vermiyoruz" ifadeleri kullandı. Gündoğdu'nun açıklamaları sonrası ise AK Partili Meclis Üyeleri Başkan Vekilliği seçimi için oy pusulalarını almayarak seçimi protesto etti.

YENİ BAŞKAN VEKİLLERİ BELLİ OLDU
Gerçekleştirilen seçim sonrası 23 oy alan İlhan Dal, yeni 1'nci Başkan Vekili olurken, 22 oy alan Taner Kazanoğlu ise 2'nci Başkan Vekili oldu.

DİVAN KATİPLERİ SEÇİLDİ
CHP'den Merve Doğan, Filiz Meraklı önerilirken yedek üye olarak ise Züleyha Bingöl Burcu Er Durmaz önerildi. AK Parti ise Züleyha Kula'yı divan katipleri asil listesine önerirken, yedek üyelere ise Abdurrahim Aktaş'ı önerdi.

Gerçekleştirilen oylama sonrası Merve Doğan 25 , Filiz Meraklı 25, Züleyha Kula ise 29 oy aldı.

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU
Mecliste ayrıca Buca Belediyesi Meclisi bünyesinde bulunan komisyonlarda görev alan Meclis Üyeleri de belli oldu. Yeni komisyon üyeleri şu şekilde;

Encümen Üyeleri
CHP'den Filiz Meraklı, Mehmet İnan Gülçek, Hüseyin Duyan

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU
CHP'den Burcu Er Durmaz, Bülent Uygur, İlhan Dal, AK Parti'den Memduk Aymaz, İbrahim Şengül

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU
CHP'den Merve Doğan, Filiz Meraklı, Serkan Kalkmaz, AK Parti'den Mustafa İnce, Mustafa Kartal

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU
CHP'den Merve Doğan, ersin Eroğlu, Haydar Karakoyun, AK Parti'den Ziya Aksu, Abdurrahim Ertaş

ESNAF KOMİSYONU
CHP'den Fikret Aktaş, Filiz Meraklı, Ersin Eroğlu, AK Parti'den İsa Nezir, Mustafa İnce

HUKUK KOMİSYONU
CHP'den Bura Aydın, Taner Kazanoğlu, Uğur Aydın, AK Parti'den Burçin Keseri, Mustafa Solmaz

AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU
CHP'den Uğur Aydın, Ersin Eroğlu, Doğan Sarıkaya, AK Parti'den Hüseyin Paşaoğlu, Zülfiye Kula

SOSYAL HİZMETLER, YAŞLILAR VE ENGELLİLER KOMİSYONU
CHP'den Gündüz Koçak, Doğan Sarıkaya, Levent Çizmeli, AK Parti'den Mehmet Adıyaman Hüseyin Paşaoğlu

KENTSEL YENİLEME VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KOMİSYONU
CHP'den Doğan Sarıkaya, Burcu Er Durmaz, Hüseyin Duyan, Mehmet Adıyaman, Hüseyin Paşaoğlu

KÜLTÜR, SANAT, SPOR KOMİSYONU
CHP'den Fikret Aktaş, Merve Doğan, Levent Çizmeli, AK Parti'den Hüseyin Paşaoğlu, Zülfiye Kula

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
CHP'den Merve Doğan, Gündüz Kocak, Burcu Er Doğmaz, AK Parti'den Zülfiye Kula, Mehmet Adıyaman

TARIM KOMİSYONU
CHP'den Merve Doğan, Fikret Aktaş, Mehmet İnan Gülcek, AK Parti'den Mustafa İnce, Mehmet Adıyaman

KENT TARİHİ VE TURİZMİ KOMİSYONU
CHP'den Mehmet İnan Gülçek, Levent Çizmeli, İlhan Dal, AK Parti'den Zülfiye Kula, Mehmet Adıyaman

DOĞAL AFETLER VE İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ KOMİSYONU
CHP'den Fikret Aktaş, Burcu Er Durmaz, Gündüz Koçak, AK Parti'den Ziya Aksu, Abdurrahim Ertaş

GENÇLİK KOMİSYONU
CHP'den Uğur Aydın, Merve Doğan, Hüseyin Duyan, AK Parti'den Burçin Kevser Tourchıan, Hüseyin Paşaoğlu

UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE KOMİSYONU
CHP'den Bülent Uygur Filiz Meraklı, Hüseyin Uyan, AK Parti'den Zülfiye Kula, Hüseyin Paşaoğlu