GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Nisan 2021 Cuma 15:05

Başkan Soyer: Başka bir engelli politikası mümkün!

Engelsiz İzmir, Ebeveyn Merkezi: İhtiyaçlar ve Olasılıklar Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, “Engelsiz İzmir yolculuğumuzu ‘başka bir engelli politikası mümkün’ vizyonuyla güçlendirerek devam edeceğiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- Engelsiz İzmir, Ebeveyn Merkezi: İhtiyaçlar ve Olasılıklar Çalıştayı, Tarihi Havagazı Fabrikası’ndagerçekleştirildi. Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, video konferans yoluyla katılım sağladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, önemli mesajlar verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, engelli hakları mevzuatından beslenerek engelli haklarının kentimizde var olması ve güçlendirilmesi konusunda emek harcıyoruz diyen Başkan Soyer, “Her yurttaşımıza eşit ve adil bir yaşam alanı oluşturmak ve engelsiz İzmir yaratmak için çalışmalarımızın ve projelerimizin her zaman en geniş toplumsal katılımla tasarlanmasını üç açıdan çok önemsiyoruz” diyerek çalışmaları şöyle sıraladı:

1- Paydaşlarımıza özenli yaklaşarak İzmir’de konuyla ilgili bütün kesimleri kurumları  ve sivil toplum kuruluşlarını ortak akılla bir araya getirerek görüşlerini alıyoruz ve çalışmalara dahil ediyoruz.

2- Katılımcılık ilkemizle engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak için gereken demokratik ortamın gelişmesine katkı sağlıyoruz.

3- Toplumsal bilincin gelişmesini önemseyerek engelli sorunlarının ve engelsiz yaşam konusunun toplumda daha fazla anlaşılıp benimsenmesini sağlamaya çalışıyoruz.

‘BAŞKA BİR ENGELLİ POLİTİKASI MÜMKÜN’
Bu ilkelerle yürütülen Engelsiz İzmir Kongreleri’nin bilimsel kongre olmasının yanı sıra fuar, kültür, sanat ve spor atölye çalışmalarını da içinde barındıracak şekilde planlandığının altını çizen Soyer, “Kongre kapsamında düzenlenen çalıştay ve sempozyumlarla kentteki erişilebilirliğe ilişkin sorunların farklı yönleri üzerinde daha geniş bir zaman dilimi içinde çalışılmasına olanak sağlamaya çalışıyoruz. Engelsiz İzmir yolculuğumuzu ‘başka bir engelli politikası mümkün’ vizyonuyla güçlendirerek devam edeceğiz. Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, karşılaştıkları sıkıntıları ve engelleri toplumun diğer kesimlerine uygulamalı olarak hissettirmek ve bilinçlendirmek amacıyla açtığımız ve alanında ilk olma özelliği taşıyan farkındalık merkezinin ikincisini Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi içinde kentimize kazandırdık” diye konuştu.

DOKUNULABİLİR ENGELSİZ MODERN SANATLAR MÜZESİ’Nİ KENTİMİZE KAZANDIRDIK
Başta görme engelliler olmak üzere engelli bireylerin sanata erişimi için yine dünyada ilk ve tek modern sanat müzesi olma özelliğini taşıyan İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi’ni de yine Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nin içerisinde kentimize kazandırıldığını belirten Soyer, “İdol Sanat Evi sanatçıları tarafından çalışılan seramik kabartma tablolar, modern sanat döneminin farklı ressamlarının aslına uygun replikaları olarak dokunulabilir ve sesli betimlemeli olarak müzede sergileniyor. Türkiye ölçeğinde ilk kez gerçekleştirilen kırmızı bayrak uygulaması ve erişilebilirlik koordinasyon komisyonuyla engellilerin erişimine uygun mekanların sayısının arttırılmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda herkes için erişilebilir bir İzmir hedefiyle çalışmalarını yürüttüğümüz erişilebilirlik koordinasyon kurulumuzun faaliyetleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenlediği Türkiye 2020 erişilebilirlik ödülleri organizasyonunda kamu kurum ve kuruluşları kategorisi ikincilik ödülüne layık görüldü. Amacımız İzmir’in tüm yurttaşlarımız için daha yaşanılır ve ulaşılabilir bir kent olmasını sağlamaktır” dedi.

ENGELSİZ İZMİR KONGRESİ İKİ TEMA İLE GERÇEKLEŞECEK
Bu yıl Engelsiz İzmir Kongresi’ni ‘kriz belediyeciliği’ ve ‘kamusal hizmetlere erişim’ temasıyla gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklayan Soyer, “Kongre kapsamında ilk olarak bahçe terapisi ve yerel yönetimler çalıştayını düzenledik. Çalıştayla bilimsel altlığını oluşturduğumuz terapi bahçelerini kentte hayata geçirmek ve doğanın iyileştirici gücünden yararlanarak yurttaşların sağlıklı bir yaşam sürmesi için engelsiz ve farkındalık bilim kurulu öncülüğünde Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığımızca bahçe terapisi ve kent sağlığı projesini başlattık” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN PROJE
Gönüllü gençler ve çocuklar ile birlikte gerçekleştirilen projelerden bahseden Soyer, “İlköğretim okullarında engelli farkındalığını geliştirmek, sosyal aktivitilerini kazanımlarını sanat yoluyla arttırmak ve sağlıklı bir yaşam için kent tasarımına katılım sağlamak amacıyla gönüllü gençleri ve çocukları bir araya getirdiğimiz ‘elim sende’ projesi Türkiye’ye örnek oldu. Proje, İzmir’in ilçelerinin yanında Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yurt dışında çalışmalarına devam etmektedir. Özellikle engellilerin ve ailelerinin yalnızlıklarının zorluklarının azaltılması, istihdam ve eğitim gibi daha birçok konuda ciddi sıkıntıları olan bu kişilerin ve ailelerinin hem sıkıntılarını hem de refahlarının arttırılması gerektiğinin farkındayız. İşte bu kapsamda engelli hizmetleri şube müdürlüğümüz tarafından yürütülen aile destek programımızı güçlendirmek, engelli ailelerinin çocukları için karar verici olmaları konusunda bilgilendirmek ve alanda çalışan profesyonellerin eğitilmesi amacıyla ebeveyn eğitim ve bilgi merkezini tartışmaya açmak ve ihtiyaçlarını saptamak için ikinci çalıştayımızla bugün bir aradayız” dedi.

ÜÇÜNCÜ ÇALIŞTAY MAYIS’TA
Tarih olarak BM tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmle ilgili sorunlara dikkat çekmek amacıyla ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nü özellikle tercih ettiklerini belirten Soyer, “Yeni vizyonumuzla gerçekleştireceğimiz üçüncü çalıştayımızı da 10 Mayıs 2021 tarihinde Engelliler Haftası kapsamında pandemi, deprem ve afetlerde kriz belediyeciliği konusuyla gerçekleştireceğiz. Erişilebilir bir şehirde eşit yurttaşlık mümkün diyoruz ve engelsiz, eşit ve adil bir kent yaratmak için gereken demokratik ortamın gelişmesi için engelli sorunlarının ve engelsiz yaşam konusunun toplumda daha fazla anlaşılıp benimsenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Herkes için engelsiz İzmir yolculuğumuzda sürece katkıda bulunan tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. Herkes eşit, herkes farklı” diye konuştu.