GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
1 Temmuz 2021 Perşembe 08:40

Buca Cezaevi'nde tartışma büyüyor... CHP’den bakanlığa 6 kritik soru!

Yıkılması kararlaştırılan Buca Cezaevi ile ilgili planlama sürecinde sona gelindi. Planlamada bir bölüm alanın “ticaret alanı” olarak belirlenmesi tartışmalara yol açtı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na süreç ile ilgili olarak soru önergesi verdi.

EGEDESONSÖZ- Şehrin içerisinde kalması sebebiyle kaldırılması kararlaştırılan ve yıkım süreci başlayan Buca Cezaevi, yeni planlaması ile ilgili olarak tartışmaların odak noktası oldu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mamut Atilla Kaya’nın SonSöz TV’de katıldığı programda Buca Belediyesi ile sürecin ortak yürütüldüğünü ve cezaevi alanının bir bölümün “ticaret alanı” olarak belirlendiğini açıklaması yeni bir tartışmanın fitilini de ateşledi.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman’ın alanda “ticaret alanı”nın belirlenmesini kesinlikle yargıya taşıyacaklarını açıklarken CHP cephesinden de ilk hamle geldi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, sürecin detayları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP’li Bakan önergesinde AVM iddialarını ve alanın “yeşil alan” olarak neden değerlendirilmediği sorularını Bakan Kurum’a iletti.

CHP’li Bakan’ın soruları şöyle:

“İzmir’in Buca ilçesindeki cezaevinin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarda sona gelindiği kamuoyuna yansımıştır. Buna göre;

1 – Buca Cezaevi kampüsünün alanı ile ilgili çalışmanın detayları nedir?

2 – Cezaevi kampüsü alanında emsal artırımı yapıldı mı? Detayları nedir?

3 – Alanın ön tarafında otopark vardı, otopark ile ilgili bir değişiklik söz konusu mu? Detayları nedir?

4 – Bu alanda bir “hizmet alanı” olacak mı? Bunun için alanın hangi kısmı ayrılmıştır?

5 – Alana ticari alan adı altında AVM yapılacağı ifade edilmektedir. Bunun detayları nelerdir? Örneğin; buraya kaç katlı bir yapı düşünülmektedir? Bu konuda bölgedeki çarşı ve esnafın ahvali değerlendirilmiş ekonomik olasılıklar hesaplanmış, bölge halkının görüşüne başvurulmuş mudur? Eğer bunlar değerlendirilmemişse bu karar neye göre alınmıştır?

6 – Cezaevi alanının tamamının açık yeşil alan olarak planlanması ve Bucalıların kullanımına bırakılması fikrinin değerlendirilmemesi ve buyönünde bir çalışma yapılmamasının gerekçesi nedir?”