GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mart 2023 Perşembe 09:33

Başkan Kırgöz’den ‘jeotermal’ çıkışı: Bende de var ama klima ile ısınıyorum

Dikili’de yaşanan jeotermal ısınma yöntemindeki sıkıntılardan kendisinin de mağdur olduğunu belirten Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Bende jeotermal ile ısınıyorum, hava soğuyunca bende klima takviyesi yapmak zorunda kalıyorum. Hava derecesinden jeotermalin borularında patlaklar oluşuyor. Patlağın birini yapıyorsunuz, diğeri oluşuyor... Bununla ilgili bir çözüm yok gibi görünüyor. Böyle bir kaynak bulmamız lazım, ancak kimse şu an kredi bulamıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ - Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, ilçedeki jeotermal ısınma ile ilgili yaşanan sorunlara değindi.

Bölgede yaşayan vatandaşların borularda yaşanan patlamalar nedeniyle jeotermal ile evlerini ısıtamadıklarını ve ısının yetersiz kaldığını belirttiği süreçte, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz de konuyla ilgili yaşananlara değindi.

İLLER BANKASI KREDİ VERMEDİ
Başkan Kırgöz açıklamasında “jeotermal ile ısınma çok doğru bir karar. Ancak bizim bölgemizde jeotermal devreye girdikten sonra o günkü ısı derecesi ile bugünkü ısı derecesi arasında büyük fark var. 110 derece iken 80 dereceye düştü. Bir yandan da debisi düştü. Jeotermal kaynakların olduğu bölgede 2 kuyu varken şimdi 20 kuyu var.  Bir diğer neden, özellikle ana hat 2000'li yıllarda yapılmış ve haklı olarak hat deforme olmuş, borular sık sık patlıyor. Biz bunun bir kısmını değiştirmiştik ve 13 kilometrelik hattın acilen değişmesi lazım. Biz göreve geldiğimizde bununla ilgili proje hazırladık. 2019'da 20 milyon TL'ye bunu çözüyorduk. Ancak belediyenin gerçekleşen bütçesi 56 milyon TL'di. Biz bunu projelendirdik, İller Bankası'na gittik, 1-2 yıl ödemesiz uzun vadeli kredi verin dedik. Bunu gerçekleştiremedik. Kredi verilmedi” dedi.

KİMSE BULAMIYOR
Acil olarak yapılması gerekenleri yaptıklarını vurgulayan Kırgöz, “Çok ivedi olan 516 metresini değiştirdik sadece. Buraya yapılacak yatırımda; örneğin bir araç alırsınız ya da ihale yaparsınız bunun parasını belli bir süreçte ödersiniz. Ancak bu özel bir imalat olduğu için bugün için 100 milyon TL gibi bir kaynak lazım. Bunu peşin bulacaksınız, boruyu üretecek firmaya vereceksiniz, o üretip size verecek... Bugün Dikili Belediyesi'nin mevcut imkanları ile bu mümkün değil. Jeotermal önümüzdeki süreçte sıkıntılı. Bende jeotermal ile ısınıyorum, hava soğuyunca bende klima takviyesi yapmak zorunda kalıyorum. Hava derecesinden borularda patlaklar oluşuyor. Patlağın birini yapıyorsunuz, diğeri oluşuyor. Bununla ilgili bir çözüm yok gibi görünüyor. Böyle bir kaynak bulmamız lazım ancak kimse şu an kredi bulamıyor. Belediye olarak SGK’ya ve maliyeye kimseye borcumuz yok. Ona rağmen kredi bulamıyoruz. 3 bin 500 konut olan mahallemizin bir kısmına doğalgaz ulaştırdık. Ancak doğalgazı insanları yormadan yani yol sıkıntısı yaşamadan planlı bir şekilde bölüm bölüm getiriyoruz ve Dikili'nin tamamına yayacağız” diye konuştu.