GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ağustos 2023 Cuma 09:55

Başkan Kılıç’tan kriz raporu… Belediyeler günü kurtarmaya çalışıyor!

Belediyelerin yaşanan ekonomik süreçte günü kurtarmaya çalıştığını belirten Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Günü kurtarıyor artık belediyeler. Gelirler artmadan bu sorun çözülmez. Ağustos ayı belediyeler açısından berbattı mesela. Önümüzdeki ay daha iyi olacaktır diye umuyoruz ancak bir sonraki ayda da gider kalemlerimizde nasıl bir artış olacağını biz öngöremiyoruz artık” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son aylarda üst üste gelen zamlar sonrası başta vatandaşlar olmak üzere birçok kesimden tepki gelmeye devam ediyor.

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrası vatandaşlar kadar kamu kurumu olan belediyeler de isyan etmişti. Özellikle muhalefet kanadında bulunan belediyelerin tepki gösterdiği süreç hakkında Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç Egedesonsöz’e konuştu.

İHALEYE BİLE KİMSE GİRMEK İSTEMİYOR
Zamlara yetişemediklerini belirten Kılıç, “Yetişemiyoruz ki onlara… Bizim gelirlerimiz belli. Belirlenmiş gelirlerimiz var. Gerçekten belediyeler çok zor durumda. Nihayetinde şimdi akaryakıt aldığı firmalar bile daha öncesinde stabil bir durumda belli bir  süre bekleyebiliyorlardı. Şimdi bu ortadan kalktı. Bir an önce adam parasına kavuşmak istiyor haklı olarak. Gelen zamlar bunun gibi bütün her şeyde etkili. Yaptığın işte bir yapım ihalesine bile kimse girmek istemiyor. Çünkü  sonrasında neyle karşılaşacağını bilmiyor vatandaş” diye konuştu.

NE KADAR ARTIŞIN OLACAĞINI ÖNGÖREMİYORUZ
Belediyelerin günü kurtarmaya çalıştığını belirten Kılıç, “Günü kurtarıyor artık belediyeler. Gelirler artmadan bu sorun çözülmez. Ağustos ayı belediyeler açısından berbattı mesela. Önümüzdeki ay daha iyi olacaktır diye umuyoruz, ancak bir sonraki ayda da gider kalemlerimizde nasıl bir artış olacağını biz öngöremiyoruz artık. Rakamlar şimdi iyi gözüküyor ancak süre geçince bir bakıyorsunuz ki enflasyonun altında ezilmişiz” ifadelerini kullandı.

YENİ GELİR KALEMLERİ OLUŞTURULMALI
Akaryakıtta KDV indirimi çağrılarının tam anlamıyla çözüm olamayacağını da dile getiren Kılıç, “Tabii ki olumlu bir sonuç doğurur, ancak tam manasıyla çözüm olur demek mümkün değil. Bunlar yaraya merhem olacak uygulamalar bile değil.  Onun için gelirlerin arttırılması gerekiyor. Belediyelerin vergilerinden alınan payların arttırılması lazım. MTV vergisinde yerel yönetimler için ek ödenekten bahsediliyor… Bunun günü ek gelir kalemleri oluşturulmalı belediyeler için” diye konuştu.